Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Circuit Superstars is makkelijk op te pakken, moeilijk om te meesteren en ziet er ook nog eens leuk uit. Het ontbreken van een time trial-modus is een gemis. De Top Gear Time Attack-modus is dan weer een leuk extraatje.

Uitgever Square Enix brengt vanuit hun Square Enix Collective de nodige indiegames uit. Ook Circuit Superstars is afkomstig uit de Collective. Na een tijdje in Early Acces op Steam te hebben gedraaid, is de top-down racer inmiddels uitgebracht voor Xbox en pc.

Square Enix typeert Circuit Superstars als ‘makkelijk op te pakken, maar lastig om te meesteren’, en dat klopt ook wel. Nadat je gewend bent aan het aangezicht van bovenaf kan iedereen races winnen op het makkelijkste niveau. Maar als je ook als winnaar uit de bus wilt komen met pitterige tegenstand, dan zal je echt even moeten oefenen. Nadat je de lay-out van de verschillende banen leert kennen zal je ook nog de juiste racelijn moeten zien te vinden om zo min mogelijk snelheid te verliezen in de bochten. Bochten afsnijden of muren/vangrails gebruiken om een bocht door te komen wordt hier afgestraft. Circuit Superstars is dan ook een serieuze racer in een arcade jasje.

De game heeft meerdere singleplayer-modi en een onlinemodus. Grand Prix is een soort carri√®remodus waarbij je aan diverse kampioenschappen kunt deelnemen. Elk kampioenschap licht een bepaald type auto uit, bestaat uit vier races en heeft vijf moeilijkheidstanden om uit te kiezen. Race met de hatchback, de snelle muscle car of ga offroad met de rallywagen. De verschillende type auto’s besturen allemaal net even anders.

Sommige kampioenschappen zullen ook nog wat extra omstandigheden hebben, zoals je auto die schade kan oplopen, je benzinetank die leeg raakt en je banden die aan slijtage onderhevig zijn. Het kan dan ook zijn dat je tijdens de race een of meerdere pitstops moet maken. Ook deze pitstops hebben een mate van moeilijkheidsgraad. Je zal namelijk zelf door de pitstraat moeten rijden, je eigen vak insturen en op tijd stilstaan zodat de pitcrew aan je auto kan sleutelen. Het enige wat de game voor je doet is automatisch op de toegestane snelheid rijden. Hier ziet ook nog eens een klein tactisch elementje in. Wacht je met wegrijden totdat de benzinetank helemaal vol is en de banden weer 100% in orde zijn, of rijd je al eerder weg met het risico dat je extra pitstops moet maken.

De andere singeplayer-modi zijn Free Play en Weekly Time Trials. In Free Play kan je zelf je eigen race(s) samenstellen. Stel de moeilijkheidsgraad in, de type auto waarmee wordt gereden, op welke circuits er gereden gaat worden, et cetera. Het is best een bruikbare modus om mee te oefenen, maar het ontbreekt hier aan de mogelijkheid om in je eentje gewoon een aantal rondjes op een circuit te rijden. Je kan wel instellen dat je in je eentje rijdt, maar aangezien deze modus zich op de race-instelling focust, zal er geen ‘ghost’ van je snelst gereden rondje over de baan rijden. Dat is wel het geval met de Weekly Time Trials, maar dan kan je weer niet zelf kiezen op welke baan en met welke auto je gaat oefenen. De game selecteert hier een baan, auto en omstandigheden en daarna krijg je een week de tijd om je snelste rondetijd te noteren. Een echte time trial-modus had hier niet misstaan.

Ben je zeker van je skills dan kun je je geluk gaan beproeven in de onlinemodus. Daag je vrienden uit of neem het op tegen spelers van over de hele wereld en laat zien dat je over uitstekende stuurmanskunsten bezit.

Het racegedeelte mag dan behoorlijk serieus zijn, de cartoony looks en het aangezicht van bovenaf zorgen ervoor dat Circuits Superstars er best koddig uitziet. Vooral de pitcrew die aan de auto sleutelt ziet er vermakelijk uit. Verder zie je af toe nog wat publiek juichen langs de kant van het circuit.

Als laatste biedt Circuit Superstars nog een leuk extraatje in de vorm van Top Gear Time Attack. In deze modus kan je je snelste ronde neerzetten op het bekende testcircuit van het Britse autoprogramma Top Gear. Diverse e-sporters en autocoureurs hebben in een speciale Invitational al uitgemaakt wie het snelste rondje kon neerzetten. Formule 1-ster Lando Norris wist het speciale event op zijn naam te schrijven met een tijd van 29,454 seconden. Uiteraard vanuit een stilstaande start. Denk jij deze tijd te kunnen verbeteren? Helaas was deze modus in onze reviewversie niet beschikbaar, dus we hebben het niet zelf kunnen proberen.

Al met al is Circuit Superstars een solide en vermakelijke racegame geworden met een koddig uiterlijk, maar met een serieuze ondertoon. Iedereen kan het spel oppakken, maar om het echt te meesteren zal je flink moeten oefenen. De Top Gear Time Attack-modus is een geinig extraatje.

Circuit Superstars is voor deze review gespeeld op de Xbox Series. De game is verkrijgbaar voor Xbox One en pc. De PlayStation 4- en Nintendo Switch-versie zullen binnenkort verschijnen.