Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De LEGO Camp Nou - FC Barcelona is een van de toffere en meest indrukwekkende sets van de laatste tijd. Zeker als je kijkt naar hoe iconisch het gebouw is en hoeveel blokjes je krijgt voor het geld dat je uitgeeft. Helaas valt het bouwen wel regelmatig in herhaling en had LEGO de set nog iets beter kunnen maken door geen stickers maar bedrukte blokjes te gebruiken. Wil je de set zelf bestellen? Dan kan dat hier!

Een van de grootste sets van de afgelopen maanden is de LEGO Camp Nou – FC Barcelona-set. Deze hebben wij dan ook aangeschaft om eens te kijken of hij echt de moeite waard is. Als evenbeeld van het originele stadion, waar we kort na de aanschaf toevallig in de buurt waren en dus een extra goede vergelijking konden doen, is deze set het tweede LEGO-stadion tot nu toe!

Foto: LEGO

Laten we beginnen met de feitjes die bij de set horen, zoals het aantal blokjes en de prijs die er bij hoort. Binnen NWTV hanteren we altijd de gebruikelijke “blokjes staat tot euro’s”-ratio. Die valt positief uit in het geval van dit stadion. Je krijgt namelijk bij de aankoop van de set 5509 steentjes, wat sowieso een heel hoog aantal is. Je betaalt voor het pakket €329,99 wat naar verhouding laag is. Je betaalt gemiddeld zes cent per blokje, terwijl bij sets waar geen speelwaarde in zit tot tien cent gebruikelijk is.

Zoals gezegd zit er in de LEGO Camp Nou – FC Barcelona geen speelbaarheid. Je krijgt dan ook alleen het stadion en bijvoorbeeld geen voetballers. Gewone LEGO-minifigures zouden ook niet passen qua verhouding. Misschien de enige speelbaarheid is dat er een spelersbus meegeleverd wordt. Het is natuurlijk ook gewoon een 18+-set, dus heel erg is het niet. Overigens zou hij niet misstaan in een leuke LEGO-stad, alhoewel hij dan niet klopt qua verhouding.

Bij het bouwen zal je merken dat er veel herhaling in de set zit. Dat is misschien wel het grootste minpunt ook. Je begint weliswaar met het veld zelf en tussendoor bouw je vier keer een grondplaat, maar verder is het bijna constant tribune na tribune. Wat LEGO wel heel goed heeft gedaan bij de LEGO Camp Nou – FC Barcelona is dat de stukken tribune nooit hetzelfde zijn. In het begin dachten we patronen te zien, maar juist toen ging het mis. Opletten is dan ook echt heel belangrijk!

Een ander, weliswaar veel kleiner, minpunt is dat er stickers bij de set worden geleverd. LEGO heeft steeds vaker blokjes die speciaal voor een set wordt bedrukt en zeker bij de volwassen sets, die voor de display worden gebruikt, is het jammer als er stickers bij zitten. Dit doet altijd af aan de kwaliteit.

Foto: LEGO

Gelukkig is de set niet alleen frustratie. Juist het feit dat je beetje voor beetje een stadion begint te bouwen voelt, vooral voor voetballiefhebbers, echt als een feestje. Daarnaast is het vooral bewonderingswaardig hoe LEGO bepaalde technieken gebruikt om een iconisch stadion na te bouwen. Hij ziet er dan ook, zeker als je hem vergelijkt met het originele stadion, hetzelfde en dus echt heel erg tof uit!

De LEGO Camp Nou – FC Barcelona-set is een van de grootste sets die LEGO heeft en is op heel veel punten heel tof! Jammer is dat hij met momenten redelijk herhalend is. Daarnaast zijn de blokjes niet bedrukt, maar maak je gebruik van stickers. Vooral dit laatste is iets waar LEGO echt iets aan had kunnen doen. Overigens krijg je, zeker als je bekijkt hoeveel je mag bouwen, absoluut wel waar voor je geld.