Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Forza Horizon 5 is de meest complete racegame op het moment. Mexico ziet er prachtig uit en er is enorm veel te doen.

Eigenlijk was het de beurt aan Forza Motorsport om met een nieuw deel te komen, maar afgelopen zomer kregen we te horen dat het eerst tijd was voor Forza Horizon 5. Niet heel erg natuurlijk, want de vorige game is ook alweer zo’n drie jaar oud. Wij hebben de afgelopen weken eens flink de tijd genomen om heel Mexico te verkennen en hieronder kun je lezen hoe dat was.

Voor wie nog nooit van Forza Horizon heeft gehoord: Forza Horizon is een racegame in een open wereld, waarin verschrikkelijk veel te doen is. Ook ditmaal is dat niet anders en is er weer een enorm festival gaande waar veel racers op afkomen. Na een aantal verplichte races krijg je de mogelijkheid om je eigen pad te bewandelen. Door het voltooien van races en opdrachten, zoals zo hard mogelijk rijden bij speed traps en speed zones, krijg je punten en daarmee speel je weer nieuwe content vrij. De races zijn verdeeld in verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld straatraces en off-road, en bij het verzamelen van genoeg punten kun je deelnemen aan een soort afsluitende race. Ook dit zat er in Forza Horizon 4 al in, dus heel veel is daar niet veranderd.

Maar als er qua content niet heel veel is aangepast, waarom is dit deel dan toch weer de moeite waard? Dat heeft vooral te maken met het gebied waar het zich deze keer afspeelt. Mexico is enorm divers en je rijdt van de jungle naar de stad en vervolgens weer naar een soort van woestijn. De wereld is ook nog nooit zo groot geweest en dus valt er enorm veel te ontdekken. Deze keer is er zelfs aandacht besteed aan het interieur van gebouwen. Waar de huizen vroeger allemaal gesloten waren, kun je nu vaak naar binnen kijken en zie je bijvoorbeeld stoelen en banken staan. Hoewel de kaart enorm groot is, voelt geen enkel stuk als nietszeggende opvulling en dat maakt het zo leuk om er rond te rijden.

Wat Forza Horizon 5 ook zo enorm tof maakt, is de hoeveelheid content. Wij hebben inmiddels meer dan veertig uur in deze game gestopt en nog steeds hebben we genoeg onderdelen op de kaart die voorzien zijn van het label: nieuw. Maar dat zijn alleen maar de onderdelen die de ontwikkelaars erin hebben gestopt, want je hebt ook de mogelijkheid om je eigen race samen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld een race maken die een hele ronde over het land maakt, iets waar je met een wat langzamere auto waarschijnlijk wel een uur mee bezig bent. Maar je kunt ook races spelen die andere mensen gemaakt hebben. Je kunt er uiteindelijk dus honderden uren instoppen en steeds wat anders doen, en dat kunnen maar weinig racegames zeggen.

Een ander punt wat heel erg het speelplezier ten goede komt, zijn de laadtijden. In het vorige deel duurde het soms wel meer dan een minuut (vooral op de Xbox One) voordat je eindelijk in de auto zat. Inmiddels zit er maar iets meer dan tien seconden tussen het menu en het beginnen met rijden. Ook het wisselen van auto is een fluitje van een cent, iets wat je daardoor waarschijnlijk vaker zult doen. Het klopt gewoon allemaal, het voelt enorm gestroomlijnd.

Forza Horizon 5 voert geen grote veranderingen door ten opzichte van het vorige deel, maar brengt juist verfijning. Mexico is een enorm diverse omgeving en dat maakt het ook zo mooi. De hoeveelheid content is gigantisch en je zult je dus heel wat uren kunnen vermaken met dit deel. Zelfs als je geen grote racefan bent, is Forza Horizon 5 de moeite waard om in ieder geval eens te proberen, zeker als je Xbox Game Pass hebt.

Forza Horizon 5 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X|S. De game is daarnaast ook beschikbaar op de Xbox One en pc.