Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Big Brain Academy - Knappe Koppen geeft je genoeg uitdagingen en oefeningen om je brein lekker fris te houden!

Sinds Dr. Kawashima’s Brain Training op de Nintendo DS zijn spelletjes waarmee je je hersens fit kunt houden een graag geziene gast op Nintendo-consoles. De uitdaging, het gevoel iets nuttigs te doen en merken dat je steeds beter wordt, maakt daarbij dat de games leuk blijven om te doen. Ook de Switch wordt nu voorzien van zo’n spel middels Big Brain Academy – Knappe Koppen. In deze review gaan wij je vertellen of deze titel wederom de moeite waard is.

Wie vroeger Big Brain Academy op de Nintendo DS heeft gespeeld, zal in een gespreid bedje terechtkomen. Naast de vijf bekende categorieën: visie, geheugen, analyse, rekenen en inzicht, is ook de vormgeving van de game erg herkenbaar. Vanzelfsprekend oog het natuurlijk wel allemaal wat fraaier dan op de DS, maar desalniettemin zul je snel je weg weten te vinden.

Wanneer je alleen speelt, krijg je verschillende mogelijkheden. Zo zijn er verschillende oefeningen in alle categorieën, waarbij je medailles kunt halen, afhankelijk van je score tijdens het spelen. Denk daarbij aan het tellen van het aantal blokken in een 3d-model bij analyse, een getallenreeks onthouden bij geheugen of silhouetten vergelijken met daadwerkelijke objecten bij inzicht. Elke categorie kent een viertal oefeningen die in de basis erg simpel zijn, maar waar je echt wel even tijd in moet investeren om er goed in te worden. Stuk voor stuk zijn ze lekker kort en daarom ideaal om even tussendoor te doen.

Mocht je na de oefeningen een goed gevoel hebben, dan kun je ervoor kiezen om een Ghoststrijd of een examen te doen. In de Ghoststrijd neem je het op tegen een zogenaamde ghost, een opname van een andere Big Brain Academy-speler die je moet zien te verbeteren. Je kunt daarbij kiezen tussen een onbekende speler ergens op deze wereld, maar het leukste is natuurlijk om het tegen je vrienden op te nemen en elkaars scores te verbeteren. Hoewel het natuurlijk ook erg leuk is om te zien waar je wereldwijd staat als je het tegen willekeurige spelers opneemt. Wat dat betreft zijn er genoeg zaken die je gemotiveerd houden om jezelf te blijven verbeteren.

Tijdens de examens maak je vijf oefeningen op een rij in de verschillende categorieën en aan het einde wordt je breincijfer bepaald. Ook hier krijg je weer uitgebreid inzicht over hoe je overal scoort en vanzelfsprekend waar je je kunt verbeteren.

Er is dus genoeg om je bezig en gemotiveerd te houden wanneer je alleen speelt. Is dat nog niet genoeg, dan is er ook nog de multiplayer. Op een enkele Switch kun je het met zijn tweeën tegen elkaar opnemen, waarbij ook de touch-screen kan worden gebruikt. Ook hier geldt weer dat de potjes lekker kort zijn en daardoor ideaal om even wat tijd op te vullen. Mocht je de beschikking hebben over een extra setje Joy-Cons, dan kun je zelfs met zijn vieren tegen elkaar. Het leuke is dat je daarbij verschillende niveau’s voor de deelnemers kunt instellen, waardoor iedereen op de juiste manier wordt uitgedaagd en het zelfs voor de jongsten onder ons leuk blijft.

Eigenlijk is er maar weinig aan te merken op Big Brain Academy – Knappe Koppen, behalve dan dat het wel erg lijkt op de vorige versie en misschien het aantal oefeningen wat beperkt lijkt. Doordat er binnen die oefeningen echter zoveel niveau’s zijn, ben je echt wel even zoet voordat je bij de hoogste niveau’s aankomt. Er zijn daarnaast voldoende randvoorwaarden geschept om je aan het spelen te houden, wat vooral komt door je prestaties naast die van anderen te leggen. Ben je een liefhebber van dit soort brein-spelletjes, dan haal je met Big Brain Academy de perfecte titel in huis!

Big Brain Academy – Knappe Koppen is exclusief voor de Nintendo Switch