Doorgaan naar artikel
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

In Catan: Breinbrekers is het jouw taak om alle dorpen en steden aan elkaar te verbinden zonder beroofd te worden door de beruchte struikrovers. Dit mooie puzzelspel in de Catan-reeks begint erg gemakkelijk, maar wordt al snel erg moeilijk. De moeilijkheidsgraad loopt goed gebalanceerd op. Dit zorgt ervoor dat het zowel voor de beginnende alsook voor geoefende puzzelfans een leuk spel blijft. Het is gemakkelijk mee te nemen door de handige opbergdoos. Al met al een goede aanvulling voor in de spellenkast.

Catan: Breinbrekers is het nieuwe puzzelspel in de Catan-reeks. In Catan: Breinbrekers betreed je de wereld van Catan na maanden op zee te zijn geweest. Bij aankomst wordt je door de havenmeester direct gewaarschuwd voor rovers en het spel begint. Het is aan jou als verkenner om de veiligste routes uit te stippelen en alle dorpen en steden met elkaar te verbinden. Dit doe je alleen en zonder hulp van buitenaf. De eerste steden zijn het makkelijkst, maar verkijk je er niet op. Naarmate je verder puzzelt wordt het steeds moeilijk om rovers te ontwijken.

Catan_Breinbrekers_Puzzel Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Catan: Breinbrekers zijn er 40 kaarten waar een startpositie op staat afgebeeld. Je begint door de speelstukken in positie te brengen. Op de kaart zie je daarnaast welke puzzelstukken je mag gebruiken om alle steden en dorpen met elkaar te verbinden. Met deze stukken is het de bedoeling dat je routes legt tussen de dorpen en steden zonder in aanraking te komen met struikrovers. Mocht je toch langs een struikrover moeten dan mag dat alleen met een ridder. Een ridder mag overigens ook niet anders geplaatst worden dan naast een struikrover. Puzzelstukken verbind je met elkaar op de manier die we kennen van Domino: een grondstof moet aan een gelijke grondstof grenzen. Wanneer je de puzzel hebt opgelost kun je de achterkant van de kaart bekijken om te zien of jouw oplossing de juiste is.

Catan: Breinbrekers heeft dezelfde look en feel die we kennen van andere Catan-spellen. Je krijgt een stevige opbergdoos waar alle stukken en kaarten netjes in passen. Catan: Breinbrekers loopt drie keer op in moeilijkheidsgraad. De eerste opdrachtkaarten zijn erg gemakkelijk. Op de doos staat dat dit spel te spelen is vanaf acht jaar. Dat komt goed overeen met onze inschatting na het maken van de eerste opdrachten. Langzamerhand worden de opdrachten iets ingewikkelder en is het voor een volwassene echt een uitdaging om de puzzel op te lossen. Bij dit soort puzzelspellen is er vaak maar een klein aantal kaarten waarbij je echt wordt uitgedaagd, maar bij Catan: Breinbrekers kun je als fervent puzzelaar je geluk op. Deze variant was mogelijk nog beter geweest als er een iets grotere variatie was geweest in het soort puzzels. De kaarten worden steeds moeilijker maar het blijft telkens eenzelfde soort puzzel.

Catan_Breinbrekers_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

Catan: Breinbrekers is een spel voor acht jaar en ouder en bevat opdrachten die oplopen in moeilijkheid. Er is geen gemiddelde te halen uit hoe lang je met een puzzel bezig bent. Dat varieert per persoon en per moeilijkheidsgraad te veel. Dit puzzelspel bevat allerlei elementen die we kennen uit andere Catan-spellen zoals de grondstoffen, de handelsroutes en struikrovers. De dynamiek van het spel is echter helemaal anders doordat het echt puzzels zijn met fysieke puzzelstukken. De balans tussen gemakkelijke en moeilijke puzzels is goed op orde en bouwt zich mooi naarmate je verder puzzelt.