Doorgaan naar artikel
De gameroom-essentials
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Ben je helemaal gek op gamen, dan kom je er al snel achter dat de woonkamer niet direct de beste plek is om je favoriete games te spelen. Heb je nog een kamer over, dan kun je die mooi inrichten als gameroom. Daarmee realiseer je de beste omgeving om al je games te spelen zonder dat je wordt gestoord. Kortom, het is onmisbaar voor de echte gamer, maar voor het zover is zal je even wat aandacht moeten besteden aan je setup.

De gameroomessentials

Ben je een ervaren gamer, dan weet je dat een goede concentratie essentieel is om goed te kunnen presteren. Een gameroom is dus meer dan een toevluchtsoord, het is juist zo ingericht dat je zonder problemen lange gamesessies kan volhouden. Het grote voordeel is wellicht dat je het helemaal naar eigen inzicht kan inrichten. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

De perfecte kamer voor je gameroom

We hoeven het waarschijnlijk niet te zeggen, maar het is wel zo fijn als de ruimte die je wilt gebruiken lekker ruim is. Het moet in ieder geval ruim genoeg voor een bureau en een gamestoel zijn. Vanzelfsprekend is het ook handig als er voldoende stopcontacten zijn. Check voor de zekerheid of de groep waar de stroom in de kamer op is aangesloten, niet te veel wordt belast.

Tip: let er eventueel op dat de gamekamer niet naast de slaapkamer ligt. Vooral tijdens multiplayer-sessies kan het geluid snel tot irritatie leiden in de late uurtjes.

Het bureau

We vermeldden het al eerder: het bureau. Alhoewel het wellicht onbelangrijk lijkt, doe je er toch verstandig aan om te zorgen voor een relatief groot oppervlak. Dat is niet overdreven, je zal immers niet alleen je monitor, maar ook je muismat en toetsenbord hier kwijt willen. Mocht je over een ruim budget beschikken, overweeg dan een verstelbaar bureau aan te schaffen zodat je het precies naar wens af kan stellen. Op die manier kun je lekker gamen zonder last te krijgen van je rug.

De verlichting

Alhoewel de verlichting weinig te maken heeft met het gamen op zich, is het wel verstandig om ook hier de nodige aandacht aan te besteden. Goede verlichting zorgt voor de juiste sfeer en zo maak je van je gamekamer een gezellige plek. Naast de sfeer heeft de verlichting ook invloed op je concentratie en indirect dus ook op je prestaties. Om ook in de avonduren lekker te kunnen gamen, kies je bij voorkeur voor goede led-dimmers zodat je de verlichting naar wens kan instellen. Een goed alternatief zijn inbouwspots, zeker als je jouw gameroom een moderne look wilt geven. Pak het slim aan en zorg ervoor dat deze eventueel dimbaar zijn.

Tip: houd rekening met de plaatsing van je bureau met het daglicht. Niets is meer hinderlijk dan een ongewenste reflectie. Zorg er dus bij voorkeur voor dat het zonlicht aan de zijkant valt en niet vol op je monitor schijnt.

De game stoel

Behalve een goed bureau, is ook de gamestoel belangrijk. Je zit een stuk meer ontspannen met een goede stoel en het is veel comfortabeler in vergelijking met de meest gewone bureaustoel. Wil je de gameroom echt helemaal af maken, kies dan voor een sportief model met een uitstekend zitcomfort. Op die manier kun je de langste gamesessies zonder problemen uitzitten.

De monitor(en)

Een beetje fanatieke gamer wil het beste van het beste en dus zul je ook de visuele ervaring willen optimaliseren. Dat betekent niet alleen een prima grafische kaart in je game-pc, maar ook een meer dan degelijke monitor. Veel pc-gamers gaan vandaag de dag voor twee monitoren, maar sommige mensen gaan zelfs voor drie of vier. Ook hiervoor is het handig als je bureau lekker ruim is, dan kan je altijd je monitoren nog uitbreiden.

Tip: gebruik een speciale monitorbeugel zodat je de monitoren perfect kan plaatsen en zo ongestoord kan gamen.