Doorgaan naar artikel
Nieuwe smartphone? Hier moet je op letten als je gaat voor een sim only
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en vaker dan ooit verschijnen er nieuwe modellen met tal van geavanceerde functies. Ben je toe aan een nieuw toestel, bijvoorbeeld omdat je huidige model toch harder slijt dan je dacht, sta dan even stil bij hetgeen belangrijk voor je is. Hoe aantrekkelijk het ook is om een nieuw toestel inclusief een abonnement aan te schaffen, toch kan een sim-only-abonnement een prima alternatief zijn.

Waarom kiezen voor sim only?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je wilt kiezen voor sim only. In veel gevallen is het goedkoper dan de bekende combinatie van een abonnement met een nieuw toestel. Dat toestel ‘krijg’ je dan voor een lage prijs, maar het verschil zit wel verwerkt in een hogere abonnementsprijs. Kies je voor de sim-only-variant en wil je later alsnog een nieuwe telefoon, dan heb je veel meer vrijheid om het toestel te kiezen dat je graag wilt hebben. Een aantal zaken dien je bij de keuze voor een sim-only-abonnement wel goed in de gaten te houden.

Soort simkaart

Allereerst is het handig als de provider die je op het oog hebt, je de juiste simkaart kan leveren. Zo zijn er die verschillende types:

  • Standaard simkaart
  • Micro-simkaart
  • Nano-simkaart

In principe is de kans erg klein dat jouw nieuwe toestel gebruik maakt van een standaardformaat. De micro- en nano-formaten zijn het meest gangbaar en bij je sim-only-bestelling dien je het gewenste formaat op te geven. Check dit goed, want een afwijkend formaat gaat echt niet passen.

Per minuut of per seconde afrekenen

De tarieven van je nieuwe provider zijn natuurlijk belangrijk, maar wat nog veel belangrijker is, is de manier waarop de kosten worden berekend. Zo kan een provider kiezen voor betaling per seconde of per minuut. In dat laatste geval kan je duur uit zijn. Bel je echt veel, dan is de optie onbeperkt bellen vaak het goedkoopste.

Buiten de bundel bellen

Kies je voor een maximaal aantal belminuten per maand, let dan goed op dat je hier voldoende aan hebt. De kosten voor gesprekken buiten de bundel kunnen immers aardig oplopen. Dat geldt overigens ook voor je databundel. Maak je veel gebruik van het mobiele internet, kies dan een bundel die aansluit bij het verbruik.

4G of 5G

Een nieuw toestel kan toch nog handig zijn en vooral als het ook 5G ondersteunt. Dit betekent niet dat jouw sim-only-abonnement het ook mogelijk maakt. Check dit van tevoren en voorkom verrassingen.

Gebruik in buitenland

In veel gevallen zal je sim-only-abonnement zo zijn samengesteld dat je ook in de EU gebruik kunt maken van mobiel internet. Vaak is dit een beperkte hoeveelheid en dit kan je zeker merken als je regelmatig een weekendje weg gaat. Controleer hoe dit is geregeld bij je nieuwe provider en check ook of je extra tegoed bij kunt bestellen. Zo kun je zorgeloos genieten van je abonnement als je op reis gaat.