Doorgaan naar artikel
Apple HomePod Mini
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

De Apple HomePod Mini biedt een degelijke audio-kwaliteit en maakt je huis in een keer een heel stuk slimmer. De investering is het dan ook zeker waard! Jammer genoeg biedt het slechts zeer beperkte ondersteuning voor Android, wat voor sommigen een reden zal zijn om alsnog voor een Google-speaker te kiezen.

Waar veel mensen bekend zijn met de speakers van Google om je huis aan te sturen, heeft ook Apple een eigen systeem. Omdat de speaker pas net in het Nederlands aangestuurd kan worden zijn maar weinig mensen bekend met de Apple HomePod Mini, maar hij is op verschillende manieren wel in Nederland te bestellen. Daarnaast is de verwachting dat hij ook binnenkort door Apple verkocht gaat worden. Tijd dus om eens te kijken of de speaker ook echt een verrijking van je huis is.

De Apple HomePod Mini is een slimme speaker en heeft dan ook twee voornaamste functies. Uiteraard het afspelen van muziek en andere content, maar ook het besturen van je huis. Uiteraard kun je middels Hey Siri al met je iPhone, iPad of Apple Watch je geautomatiseerde huis besturen, maar dit kan nu ook als een van de apparaten niet in de buurt is. Om dit in het Nederlands te doen moet je wel een update uitvoeren. HomePodOS biedt namelijk pas vanaf versie 15.2 Nederlands als optie.

Het besturen van je huis werkt net als met je andere apparaten goed. Siri had in het verleden nog weleens wat moeite met Nederlands, maar dat is gelukkig de laatste jaren sterk verbeterd. En alhoewel nog lang niet alle apparaten direct in Apple Woning aanwezig zijn, kun je ze middels de Home Bridge wel toevoegen. Tijdens het testen hebben we Ring, Slide en Philips Hue gebruikt. Alleen de laatste is echt direct aanwezig in Apple Woning.

De andere functie is het afspelen van content (meestal muziek) via je speaker. Op zich is de kwaliteit van de speaker goed. Belangrijk is wel dat hij op een stevige ondergrond staat en enige ruimte er omheen beschikbaar is. De speaker speelt namelijk in alle richtingen muziek en dat kan enigszins slecht uitkomen als hij tegen een muur staat. De echte meerwaarde komt pas als je meerdere Apple HomePod Mini’s hebt. Je kunt deze tegelijk aanzetten en terwijl je door je huis loopt genieten van de muziek. Je kunt namelijk de apparaten via Airplay aan elkaar verbinden. Er zit dan ook geen vertraging tussen de ruimtes.

Het gaat zelfs nog een stapje verder. Wanneer je AppleTV hebt en je maakt gebruik van de Apple HomePod Mini (of meerdere Apple HomePod Mini’s) dan kun je ervoor kiezen het apparaat als de vaste speaker te gebruiken. Zo wordt het een soort van soundbar. Je kunt zelfs instellen waar ze staan ten opzichte van je tv voor een optimale audio-beleving in combinatie met de AppleTV.

Misschien wel het grootste nadeel is dat je voor de Apple HomePod Mini eigenlijk een iPhone, iPad of Mac moet hebben. Je kunt op een gecompliceerde manier wel streamen vanaf Android, maar dat is zo lastig dat het voor veel mensen te moeilijk zal zijn. Woon je dus in een huis waarin Android en iOS gemixt worden gebruikt, dan verliest de slimme speaker zijn echte meerwaarde qua muziek. Uiteraard kan wel gewoon iedereen het huis aansturen.

De Apple HomePod Mini kost nu nog 105 euro via Bol.com, maar zal vermoedelijk straks 99 euro gaan kosten via Apple zelf. Het apparaat biedt een gedegen speaker die je huis in een keer nog een stuk slimmer maakt. Het grootste nadeel is vooral wanneer je Android hebt. Waar de Google-speakers wel geschikt zijn voor Apple, is dat andersom niet het geval.