Doorgaan naar artikel
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is een prachtig spel dat in de spellenkast past van liefhebbers van zware, strategische spellen. Het is verhalend en een waardige opvolger van Architecten van het Westelijk Koninkrijk. Ieder potje speelt weer anders door wisselende einddoelen en de grote hoeveelheid karakters die onderdeel zijn van dit bordspel.

Dit jaar bracht White Goblin Games het prachtige spel Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk uit. Een bordspel in de lijn van Rovers van de Noordzee en Architecten van het Westelijk Koninkrijk. In Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk zijn we een aantal jaren verder, in ongeveer 900 n.C. Het speelt zich af in het West-Frankische Rijk waar men probeert het land op te bouwen. Omdat het Koninkrijk aan alle kanten wordt bedreigd door bijvoorbeeld Vikingen, Saracenen en Byzantijnen, zijn door de koning paladijnen ingehuurd. Samen met hen bouw je het Koninkrijk op door te ontwikkelen in de eigenschappen kracht, geloof en invloed. Houd jij deze factoren in balans en haal je hierdoor de meeste punten? Dan win je het spel.

Paladijnen_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk speel je door op het eigen spelersbord om de beurt een actie te spelen Een actie speel je door arbeiders in de juiste kleuren te plaatsen op die actie. Deze arbeiders verkrijg je aan het begin van iedere ronde en krijg je door specifieke acties te spelen. Iedere ronde kies je één paladijn die jou die ronde ondersteunt. Dit doet de paladijn door je een bijzondere eigenschap te geven, zoals het goedkoper maken van bepaalde acties of het tijdelijk boosten van een eigenschap. Gedurende een ronde kun je acties uitvoeren waarmee je geld, extra arbeiders of proviand krijgt die je in andere acties nodig hebt. Ook kun je kiezen voor het rekruteren of bekeren van mensen om van hun talenten te profiteren, of je zet de aanval in. Je kunt je daarnaast richten op de letterlijke opbouw van het koninkrijk door torens, werkplaatsen en buitenposten op te bouwen. Naast deze grote verscheidenheid aan mogelijkheden is er nog een aantal ‘kleinere’ acties die bijvoorbeeld een inquisitie uitlokken. Na zeven ronden is Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk afgelopen.

De voorbereiding van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk duurt vrij lang. Voor elke mogelijke actie of consequentie is er een kaart of speelstuk beschikbaar. Dat maakt dat het spel indrukwekkend is, maar ook dat je een grote tafel nodig hebt. De essentie van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is het zorgen voor balans. Iedere mogelijke actie vereist de ene eigenschap, maar beloont een andere eigenschap. Een strategische planning is erg belangrijk om veel punten te halen. Gedurende de speelronden verschijnen de einddoelen, waardoor je niet blind kunt varen op die strategie die je van tevoren had bedacht. Dit zorgt ervoor dat ieder potje anders speelt en het interessant blijft om vaker te spelen. Het spelen van meerdere potjes is daarnaast van belang om Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk goed onder de knie te krijgen. De handleiding is fijn ingedeeld en helder, maar heeft 28 pagina’s, wat een goed beeld geeft van de hoeveelheid mogelijkheden in dit verhalende spel.

Paladijnen_Spelersbord Foto: Janneke Ooms-Janssen

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk stelt niet teleur en is een goede opvolger van Architecten van het Westelijk Koninkrijk. Je speelt het met één tot vier spelers in anderhalf tot twee uur. Het is een zwaar en strategisch spel en een aanwinst voor de gevorderde spellenspeler. Ook de vormgeving is prachtig en gedetailleerd en het speelbord is intuïtief. Het is een spel om je twee uur te verliezen in de wereld van de paladijnen in het jaar 900. De handleiding is volledig en er is de mogelijkheid om het alleen te spelen in verschillende moeilijkheidsgraden.