Doorgaan naar artikel
Dit wil je checken voordat je een nieuwe smartphone koopt
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Naar de schermtijd durven we soms niet eens meer naar te kijken; we zijn inmiddels zo’n beetje vergroeid met onze smartphones en dat is niet voor niets. Ze maken ons leven makkelijker, dus eens in de zoveel tijd tasten we eens diep in onze buidel en halen we de nieuwste in huis. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste smartphone kiest, die echt bij jou past? Wij helpen je een handje.

Besturingssysteem 

Sommigen zweren bij iOS en raken in paniek wanneer ze een Android apparaat in hun handen hebben – en andersom. Wanneer je kiest voor een bepaald besturingssysteem, gaat het niet alleen om de gebruiksvriendelijkheid van de interface, maar kijk je ook naar het totale pakket aan diensten, producten en apps dat erbij komt. Ben je gewend aan iCloud, heb je een MacBook en is Safari jouw go-to-browser? Een iPhone is dan wellicht het meest aan jou besteed. Ben je een Gmail-gebruiker en werk je veel met Google Drive en Chrome? Ga dan voor een Android smartphone.

Voorkom kosten

Wanneer je zo’n smak met geld uit hebt gegeven, wil je niet dat je na een paar maanden alweer terug moet naar je bijna-net-zo-kapotte reserve telefoon, omdat je je nieuwe aanwinst hebt laten vallen. Zie het daarom als goed voornemen, om in 2022 toch die telefoonverzekering af te sluiten. Dat je geen zin hebt om een esthetisch, technologisch hoogstandje meteen in een saai hoesje te hijsen – dat snappen we. Toch ligt schade altijd op de loer, en kun je een iPhone of Samsung Galaxy s21 fe hoesje beter meteen erbij aanschaffen.

Batterij

De batterijduur van een smartphone is afhankelijk van je gebruik. Dat klinkt logisch, maar toch wordt er snel geklaagd als je halverwege de dag weer een stopcontact op moet zoeken. Ga dus bij jezelf na, voordat je een nieuwe aanschaft, hoe het zit met jouw gebruik. De nieuwste iPhone 13 gaat 2.5 uur langer mee dan de voorganger, maar de Samsung Galaxy spant absoluut de kroon. Ga na of de smartphone die je op het oog hebt een snellaadfunctie heeft en of ie draadloos opgeladen kan worden. Wel zo makkelijk!

Camera

Ben je gek op foto- en videografie? Dan wil je dat de camera van jouw nieuwe smartphone niet onder doet voor een professionele fotocamera – en dit is tegenwoordig zeker mogelijk. Staar je niet blind op het aantal camera’s en megapixels, maar kijk ook naar functies als beeldstabilisatie, (filmen in) portretmodus en diafragmagrootte. Het soort lens heeft ook invloed op fotografiemogelijkheden; wil je weide landschappen gemakkelijk op de gevoelige plaat vastleggen? Ga dan voor een groothoeklens. Wil je goed kunnen inzoomen, dan is een telelens voor jou geschikt.