Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

De JBL Live Pro+ TWS is een uitstekende set oordopjes die een prima geluidskwaliteit combineert met functies als active noise cancelling en een lange speeltijd.

Draadloze oordopjes zijn er in alle soorten en maten en inmiddels is er voor iedereen wel een setje te krijgen dat aan de wensen voldoet. Ook JBL kent al de nodige varianten en daar is nu de JBL Live Pro+ TWS bij gekomen. Deze in-ear-oordopjes met active noise cancelling liggen voor een adviesprijs van € 179,- in de winkels (al hebben wij ze na enig zoeken ook al voor veel minder gevonden). Wij mochten deze oordopjes uittesten van JBL en in deze review lees je of we er enthousiast van zijn geworden.

De dopjes worden geleverd in een redelijk drukke verpakking, waarop duidelijk wordt vermeld welke awards er in de wacht zijn gesleept en wat de belangrijkste features zijn. Zo zien we onder andere een batterijduur voorbijkomen van 28 uur en natuurlijk de eerdergenoemde active noise cancelling. De Live Pro’s zien er, net als de case, gelukkig wel prima en vooral stevig uit en ook het gewicht is prima. De oplaadcase is niet al te groot, wat hem makkelijk mee te nemen maakt, en is daarnaast draadloos op te laden. De dopjes zelf kennen een afspeeltijd van zeven uur die door tussendoor op te laden in de case oploopt tot in tot in totaal 28 uur. Dat is prima te noemen en komt ongeveer overeen met wat Apple biedt met haar AirPods.

Wat betreft het draagcomfort is dit erg afhankelijk van of je in-ear-dopjes kunt waarderen. Wij zelf vinden het niet zo prettig om de rubbertjes diep in de gehoorgang te drukken, maar het voordeel is wel dat omgevingsgeluid een stuk beter wordt tegengehouden ten opzichte van normale dopjes. JBL levert verschillende maten mee, dus er is voor elk type oor wel een opzetstukje te vinden dat past.

Een ander voordeel van in-ears is dat er active noise cancelling toegepast kan worden en ook de Live Pro+ is hiermee uitgerust. We hebben de dopjes getest in een redelijk drukke kantooromgeving en daar werkte het redelijk. Het is niet zo dat alles uit je omgeving wordt weggefilterd, maar het wordt genoeg weggemoffeld om je goed af te kunnen sluiten. Daarnaast biedt JBL de mogelijkheid om omgevingsgeluid juist wel door te laten, of om een modus te activeren waardoor je een gesprek kunt voeren door de muziek heen.

De verschillende modi kun je instellen via de app, maar ook door het aanraken van een oordopje dat van tevoren ingesteld kan worden. Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur, al vinden we de manier waarop JBL dit heeft opgelost niet helemaal je-van-het. Je wijzigt de modus met een simpele aanraking, wat op zich goed is, maar het probleem is dat je tijdens het indoen van de dopjes vaak al meerdere keren van modus wisselt, waardoor het onduidelijk is welke modus nou precies actief is. Daarna check je dit toch maar weer even in de app, wat natuurlijk niet de bedoeling hoort te zijn. De modi werken afzonderlijk overigens wel prima en bieden een duidelijke meerwaarde tijdens het gebruik in verschillende omgevingen.

Ook op het gebied van geluidskwaliteit staat de JBL Live Pro + TWS zijn mannetje. Stemmen klinken helder en ook de midden en lage tonen zijn prima te noemen. Wat ons betreft is dit een van de elementen waar de dopjes duidelijk in uitblinken. Mocht je niet helemaal tevreden zijn met het standaardgeluid, dan is het ook nog mogelijk om dat in de app te tweaken middels de equalizer.

De JBL Live Pro+ TWS is, zeker gezien de prijs waarvoor de dopjes momenteel te krijgen zijn, een aanrader. Voor een prima bedrag krijg je draadloze dopjes met noise cancelling die ook nog eens erg goed klinken. De enige afweging die je eigenlijk moet maken is of je het prettig vindt om in-ears te dragen.