Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

De grote techfabrikant heeft nieuwe Sony Bravia XR-modellen geintroduceerd in de Benelux. Ze hebben meerdere modellen in verschillende series onthuld, waaronder de Z9K, X95K A95K, A90K en A80K.

De nieuwe Bravia XR maakt gebruik van de XR Backlight Master Drive die wordt aangedreven door de Cognitive Processor XR. Hiermee wordt gebruikgemaakt van een nieuwe verwerkingsmethode die verder gaat dan de conventionele artificiële intelligentie, aldus Sony. De processor bootst de manier waarop mensen dingen horen en zien na zodat het zo natuurgetrouw mogelijk overkomt.

De Cognitive Processor XR stuurt de mini-led-backlight van de Z9K- en X95K-series nauwkeurig aan en biedt een uitstekende helderheid, dynamisch bereik en diepe zwarttinten. Dit geldt ook voor de het nieuwe OLED-paneel van de A95K met XR Triluminos Max

Daarnaast zijn de nieuwe OLED tv’s voorzien van Acoustic Surface Audio+. De LED-modellen zijn voorzien van Acoustic Multi Audio. Hierbij is de positionering van het geluid nauwkeurig afgestemd en zorgt daarbij voor een meeslepende ervaring. Sony garandeert daarbij een Sound-from-Picture Reality-ervaring.

Ook voor de PlayStation 5 garandeert Sony de ultieme game-ervaring voor Bravia XR-tv’s met twee innovaties exclusief voor de console, namelijk Auto HDR Tone Mapping en Auto Genre Picture Mode. Met Auto HDR Tone Mapping worden de HDR-instellingen tijdens de eerste PS5-set-up onmiddellijk geoptimaliseerd.

Hieronder staat nog een volledige lijst met de hoogtepunten van de nieuwe Sony Bravia XR-modellen:

 • Cognitive Processor XR: Cognitive Processor XR begrijpt hoe mensen zien en horen, waardoor de Bravia XR tv een revolutionaire ervaring biedt. Alle modellen werken met een volledig nieuwe verwerkingsmethode die verder gaat dan standaard AI: de tv bootst de manier waarop mensen dingen zien en horen na. Wanneer mensen objecten waarnemen, focussen zij onbewust op bepaalde punten. Door middel van cognitieve intelligentie verdeelt de Cognitive Processor XR het scherm in meerdere zones, waarbij de tv detecteert waar de ‘focuspunten’ in het beeld zich bevinden.
 • XR Backlight Master Drive: de XR Backlight Master Drive wordt aangestuurd door de Cognitive Processor XR. Deze gebruikt een door Sony ontwikkeld plaatselijk dimalgoritme om duizenden ultracompacte minileds nauwkeurig en onafhankelijk van elkaar te controleren. Dit resulteert in een uitzonderlijke helderheid, een indrukwekkend dynamisch bereik, diepe zwarttinten en prachtige natuurlijke midden-tinten.
 • Acoustic Surface Audio+/Acoustic Multi-Audio: deze krachtige functies creëren een echt meeslepende audiovisuele ervaring door het geluid precies overeen te laten komen met wat er op het scherm gebeurt.
 • OLED-schermen (QD-OLED): de nieuwe A90K serie Master series OLED (verkrijgbaar 42” en 48”) bieden dankzij de Cognitive Processor XR nog meer helderheid en een ruim kleurpalet. De XR OLED Contrast Pro garandeert een verhoging van 200% in kleurhelderheid ten opzichte van normale tv’s. Daarnaast reflecteert een QD-OLED) nauwelijks, voor een prettige kijkervaring.
 • Perfect voor PlayStation 5: Sony garandeert de ultieme game-ervaring voor Bravia XR-tv’s met twee innovaties voor de PS5: Auto HDR Tone Mapping en Auto Genre Picture Mode.
 • De nieuwe XR modellen ondersteunen een beeldsnelheid tot wel 120fps in superscherpe 4K-resolutie, voor HDMI 2.1 compatibele games. Dit zorgt voor een uitzonderlijk soepele game-ervaring en uitstekende response bij schiet-, sport- en andere veeleisende actiegames.
 • Bravia CORE: Deze streamingservice van Sony biedt een brede selectie van de nieuwste filmreleases, blockbusters en filmklassiekers in de allerhoogste beeldkwaliteit. Bravia CORE komt voort uit een samenwerking met Sony Pictures Entertainment (SPE) en brengt entertainment en technologie samen. Bravia CORE is de eerste tv met Pure Stream-technologie voor een vrijwel lossless, UHD BD-equivalente kwaliteit met streamingsnelheden tot 80 Mbps. Met Bravia CORE Calibrated mode worden films automatisch aangepast aan de optimale afbeeldingsinstellingen om thuis een perfecte bioscoopervaring te creëren. Na verloop van tijd zal de selectie van films worden aangevuld met nieuwe functies. Bravia CORE zal in 2022 in meer dan 75 landen beschikbaar zijn.
 • Bravia CAM: deze baanbrekende nieuwe technologie garandeert dat gebruikers altijd de beste plaats hebben door beeld- en geluidskwaliteit te optimaliseren. Bravia CAM biedt bovendien gebarenbediening, videochat en nog allerlei andere leuke ervaringen.
 • Ambient Optimization Pro: gebruikers kunnen hun Bravia XR-tv aansluiten op Bravia CAM en van tv genieten als nooit tevoren. BraviaCAM herkent waar de kijkers in de kamer zijn en hoe ver ze van de tv zijn verwijderd en past de geluids- en beeldinstellingen vervolgens aan zodat ze precies goed zijn.
 • Google TV: verenigt meer dan 700.000 films, series, live-tv en meer van apps en abonnementen en ordent ze naadloos. Vind eenvoudig iets om te kijken met persoonlijke aanbevelingen en bookmark series en films in een Bibliotheek om bij te houden wat u kijkt. Met Google Search kunnen gebruikers zelfs items aan de Bibliotheek toevoegen vanaf hun telefoon of laptop.
 • Premium Remote: onze nieuwe premium aluminium afstandsbediening is gebruiksvriendelijk en schoon, met vereenvoudigde knoppen en achtergrondverlichting, zodat gebruikers alles duidelijk kunnen zien, ook in het donker. De afstandsbediening raakt nooit meer zoek tussen de kussens van de bank: met de Zoeken-functie hoeven gebruikers alleen maar “Ok Google, zoek mijn afstandsbediening” te zeggen en de remote gaat rinkelen.
 • Netflix Calibrated Mode: Deze unieke functie is ontwikkeld om de beeldkwaliteit van de producent te evenaren. Entertainmentliefhebbers kunnen zo optimaal genieten van tv-series, films, documentaires en andere programma’s op Netflix.
 • Geoptimaliseerd voor Sony soundbars: Sony’s Bravia XR-tv’s zijn de perfecte partner voor het thuisbioscoopsysteem HT-A9 of de HT-A7000-soundbar. Deze bieden onder meer 360 Spatial Sound Mapping. Deze technologie maakt het voor producers mogelijk om een 360-graden muzikale belevenis te creëren. Elementen als de positie, afstand en hoek van de audiobron wordt meegenomen in de geluidsopnamen. Dit resulteert in een muziekbelevenis die voelt alsof men midden in de actie zit. Met de Acoustic Center Sync-functie speelt een BRAVIA XR-tv de rol van center kanaal met het thuisbioscoopsysteem of de soundbar als deel van de 360 Spatial Sound Mapping-setup, waardoor het geluid perfect overeenkomt met wat er op het scherm gebeurt.
 • 360 Spatial Sound Personalizer: in combinatie met Bravia XR-tv’s biedt deze technologie een optimale ruimtelijke geluidsbeleving voor nekbandluidsprekers. Dit bijvoorbeeld voor de Sony’s SRS-NS7 en voor een aantal Sony-hoofdtelefoons. Een speciale app personaliseert zelfs het filmische geluidsveld door de oorvorm van de individuele gebruiker te analyseren.
 • Acoustic Center Sync: deze functie optimaliseert de geluidsoutput van de tv en soundbar voor een betere audio-ervaring. Door een Bravia XR-tv aan te sluiten op een geselecteerd aantal soundbars van Sony, zijn dialogen, stemgeluiden en instrumenten direct vanuit het scherm hoorbaar met hoogwaardig surroundgeluid.