Doorgaan naar artikel
Call of Duty geeft spelers een schild om cheaters tegen te gaan
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Vrijwel elke multiplayer-game, vooral de shooters, kennen het probleem van cheaters. Voornamelijk op de pc zijn valsspelers actief, tot grote ergernis van de normale spelers die gewoon het spel willen spelen. Veel ontwikkelstudio’s kampen met dit probleem en proberen dit op allerlei manieren zo goed mogelijk tegen te gaan. Call of Duty geeft spelers een schild om cheaters tegen te gaan, althans dat is het idee. Of het ook doorgevoerd gaat worden en effectief is, zal later moeten blijken. Het idee klinkt in ieder geval goed.

Vlak na de komst van Call of Duty Vanguard werd de Ricochet anti-cheat software geïntroduceerd. Deze tool draait op de achtergrond in de kernel en daarbij de software uitleest die een gebruiker gebruikt tijdens het gamen. Hierdoor kan verdachte software worden gedetecteerd en kunnen de cheaters worden bestraft. Helaas zijn de anti-cheat methodes vaak van korte duur omdat er meestal wel een omweg wordt gevonden om het te omzeilen. Activision heeft een nieuwe methode bedacht om cheaters tegen te gaan en dat is om de spelers een soort schild te geven wanneer er een valsspeler in de lobby wordt ontdekt door de Ricochet-software.

Wanneer het schild actief is en ze worden door een cheater beschoten, dan kaatsen de kogels af en gaan direct terug naar de desbetreffende valsspeler. Hij krijgt hiermee een koekje van eigen deeg gezien de gezondheidsbalk van de onschuldige speler onaangetast blijft. Hopelijk werkt dit goed genoeg waardoor het plezier bij cheaters verdwijnt en de irritatie toeneemt en ze niet meer zullen deelnemen aan de game. Dan kan iedereen weer van de game genieten zoals die is bedoeld.