Doorgaan naar artikel
Never Alone: Arctic Collection
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Never Alone: Arctic Collection is een game die het vooral van het verhaal en de interessante achtergrondinformatie moet hebben. De gameplay is oké, maar kent wel wat frustraties.

Het oorspronkelijke Never Alone verscheen al in 2014 voor verschillende platformen. Een Switch-versie was er echter nooit en daar is nu met het verschijnen van de Never Alone: Arctic Collection een einde aan gekomen. Weet het spel bijna acht jaar na de oorspronkelijke release nog steeds indruk te maken op Nintendo’s mobiele platform?

De Arctic Collection bevat de oorspronkelijke game en ook de later uitgebrachte dlc Foxtales. Het spel draait om het meisje Nuna en is gebaseerd op de Alaskaanse mythologie. Ze gaat op zoek naar de bron van een zware sneeuwstorm die het voortbestaan van haar dorp bedreigt en krijgt daarbij de hulp van een poolvos die haar bijstaat in haar barre tocht.

Never Alone is een zogeheten side-scroller, wat betekent dat je eigenlijk de hele game van links naar rechts in het scherm loopt. Ondertussen moet je door samen te werken met de vos verscheidene puzzels oplossen en zien te ontsnappen aan verschillende bedreigingen. Nuna kan daarbij bijvoorbeeld schieten met een soort katapult en de vos kan weer tegen muren oplopen en heeft meer snelheid. Door vaardigheden te combineren, overwin je de gevaren. Het leukst is het, om dit samen met een ander te doen. In Never Alone kun je namelijk samen met een ander het spel doorspelen waarbij ieder een van de personages op zich neemt.

Het sterkste punt van de game is zonder twijfel het verhaal en alle achtergrondinformatie die je krijgt. In die zin heeft het wat weg van Valiant Hearts, waarbij je ook een les over de Eerste Wereldoorlog krijgt terwijl je het verhaal doorspeelt. In dit geval krijg je informatie over de historie van het Iñupiaq-volk en kom je te weten hoe het er daar vroeger, maar ook tegenwoordig dankzij klimaatverandering aan toegaat. Erg interessant!

De gameplay zelf balanceert zoals gezegd tussen het oplossen van platformpuzzels en het ontsnappen aan bedreigingen. Hoewel het over het algemeen goed werkt, is er toch wel wat op de gameplay aan te merken. Zo zijn de puzzels vaak erg simpel, al valt daar nog wat voor te zeggen om de flow van het verhaal niet te onderbreken. Frustrerender zijn de gevechten met vijanden, waarbij de besturing van vooral je katapult eigenlijk niet meewerkt. Het schieten ermee gaat langzaam en niet erg intuïtief en wil je dan ook nog wel eens opbreken tijdens een gevecht. Ook zijn de respawn-punten niet altijd even praktisch gekozen: zo gingen we bijvoorbeeld op een bepaalde plek dood, waarna we bij het opnieuw spawnen meteen in een afgrond vielen. Met veel pijn en moeite wisten we uiteindelijk te voorkomen dat we niet helemaal opnieuw hoefden te beginnen, maar het zijn toch smetjes op een game die verder zo mooi is.

Ook de lengte van het spel is aan de korte kant en er is maar weinig om voor terug te keren. Gelukkig is het met een prijs van € 14,95 niet aan de dure kant en daarmee zeker het doorspelen waard.

Alles bij elkaar is een vooral erg interessante game geworden voor wie het gamen graag combineert met wat educatiefs. De gameplay zelf is vermakelijk hoewel soms frusterend. Het is vooral het verhaal dat je geboeid houdt!

Wij speelden Never Alone: Arctic Collection op de Nintendo Switch. De game is verder verkrijgbaar voor praktisch elk gameplatform.