Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Trust GXT 834 Callaz TKL is een leuk instapmodel voor gamers met een klein budget. Het apparaat maakt niet heel veel geluid, maar de toetsen zijn wat aan de hoge kant en het is ook jammer dat de verlichting niet te regelen is via software.

Toetsenborden bestaan al net zolang als dat er computers zijn. Veel mensen gebruiken het apparaat dagelijks, maar denken niet eens echt na over het soort toetsenbord. Mechanische toetsenborden zijn met name de laatste jaren flink in opkomst en dan vooral bij gamers, schrijvers en programmeurs. Wij kregen kort geleden de Trust GXT 834 Callaz TKL opgestuurd, een compact mechanisch toetsenbord. Hieronder lees je onze bevindingen.

Als je aan Trust denkt, denk je ook vaak aan goedkope artikelen. Ook de Trust GXT 834 Callaz TKL valt onder deze categorie, het toetsenbord heeft namelijk een adviesprijs van nog geen € 50,-. Dat lijkt duur voor een normaal toetsenbord met kabel, maar voor een mechanische variant is dat niet zo. De prijs heeft deels te maken met het ontbreken van een numeriek gedeelte, maar ook de keuze voor Outemu-switches. Dit zijn namelijk goedkope switches, maar deze rode variant is wel geschikt voor gamen vanwege de snelle respons. Een ander voordeel van deze switches is het geluid dat ze produceren. Mechanische toetsenborden maken over het algemeen namelijk behoorlijk veel geluid. Dit komt door de switches zelf, maar ook de behuizing van het toetsenbord speelt een belangrijke rol. Tijdens onze periode met dit toetsenbord viel het op dat het geluidsniveau redelijk was, mits het op een goede ondergrond staat. Ook zullen grotere toetsen (zoals backspace, shift en spatie) meer geluid produceren.

Zoals gezegd hebben de rode switches een vrij snelle respons en dat geldt ook voor dit toetsenbord. In sommige gevallen was de respons zelfs iets te goed waardoor er een letter op het scherm verscheen bij een lichte aanraking. Je hoeft de toets maar ongeveer voor de helft in te drukken om een toetsaanslag te registreren. Wat ons betreft hadden ze de toetsen dan ook iets minder hoog gemaakt, want het zorgt er alleen maar voor dat je de toets ver in wilt drukken terwijl het helemaal niet nodig is.

Zoals elk toetsenbord voor gamers tegenwoordig, is het apparaat ook voorzien van de nodige led-verlichting. Je kunt kiezen uit een aantal vooraf ingesteld modi zoals bijvoorbeeld een golfbeweging of gewoon standaard aan of uit. De verlichting is helaas niet te regelen via software, maar moet gebeuren via een knop op het toetsenbord zelf. Je kunt niet zien welke modus je hebt gekozen, dus het is een kwestie van uitproberen. Om heel eerlijk te zijn is zo’n golfbeweging misschien leuk als je niet aan het gamen bent, maar tijdens gebruik is het vooral vervelend. Gelukkig heb je ook de mogelijkheid om de verlichting helemaal uit te zetten, een functie waar wij ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

De Trust GXT 834 Callaz TKL is een leuk instapmodel als het gaat om mechanische toetsenborden. Het is lekker compact, maakt niet al te veel geluid en is voor de liefhebber voorzien van verlichting. Mocht je niet al te veel over hebben voor een toetsenbord, dan is het zeker het overwegen waard. Indien je beschikt over een groter budget, dan zou je beter kunnen kijken naar een toetsenbord dat je zelf kunt samenstellen en ook kunt voorzien van betere switches.