Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

In de smartwatch-wereld kennen we allemaal wel de slimme horloges van bijvoorbeeld Apple of Samsung, maar daarnaast zijn er nog veel meer fabrikanten die met hun eigen horloge op de markt komen. Ook Fitbit is een grote speler in deze markt met hun smartwatches en sportbands. De fabrikant heeft een terugroepactie van de Fitbit Ionic gestart omdat deze mogelijk brandenwonden kan opleveren op je pols.

Het Amerikaanse bedrijf kreeg steeds meer signalen van gebruikers die bij het gebruik van het slimme horloge brandwonden opliepen. Deze zouden worden veroorzaakt doordat de interne accu oververhit raakte. Het gaat hierbij voornamelijk om de Fitbit Ionic, waarvan er inmiddels 1,7 miljoen van zijn verkocht over de hele wereld. De terugroepactie is dan ook voor alle verkochte exemplaren en niet vanaf een bepaalde datum, gezien het model al vanaf 2017 op de markt is. Het is geen actie uit voorzorg, gezien er daadwerkelijk slachtoffers zich hebben gemeld die door de Fitbit Ionic brandwonden hebben opgelopen.

De gebruikers kunnen zich middels de site aanmelden krijgen hun geld terug nadat de ze Fitbit Ionic hebben opgestuurd naar de farbikant. De gebruikers krijgen hun geld terug omdat er geen vervangend model wordt aangeboden, echter krijgen ze nog wel kortingsbon van 40% die ze kunnen gebruiken bij de aanschaf van een nieuw Fitbit-horloge.

Fitbit zelf heeft ook het onderstaande statement naar buiten gebracht.

Klantveiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit bij Fitbit. Daarom roept Fitbit uit voorzorg vrijwillig de Fitbit Ionic smartwatches terug. Fitbit heeft een zeer beperkt aantal meldingen ontvangen – de totalen in de aankondiging van de Amerikaanse toezichthouder, vertegenwoordigen minder dan 0,01% van de verkochte eenheden – dat de batterij in Fitbit Ionic smartwatches oververhit kan raken, met gevaar voor brandwonden. Deze incidenten zijn zeer zeldzaam. Deze terugroepactie heeft geen betrekking of invloed op andere Fitbit smartwatches of trackers.