Doorgaan naar artikel
Hello Neighbor 2
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Het gebrek aan hints en onlogische puzzels zorgen voor veel onduidelijkheid en trial-and-error. Daarmee zal ook Hello Neighbor 2 niet voor iedereen zijn. De vele technische problemen in deze closed beta zetten nog een groot vraagteken naar de uiteindelijke kwaliteit van het eindproduct.

In Hello Neighbor konden we gaan gluren bij die enge buurman. De stealth-puzzelgame was best populair onder streamers, maar kreeg ook genoeg kritiek te verwerken. Inmiddels wordt er gewerkt aan een opvolger. Wie Hello Neighbor 2 pre-ordered krijgt toegang tot een closed beta, waarin een gedeelte van het spel speelbaar is.

In het eerste deel moest je als klein kind de kelder van de buurman zien binnen te sluipen om zo achter zijn duistere geheimen te komen. In de closed beta van Hello Neighbor 2 spelen we als een journalist die terugkeert naar het dorpje om de vermissing van enkele kinderen te onderzoeken. Na een korte tutorial kom je aan in het dorpje en kan het onderzoek beginnen. Het eerste deel kreeg de nodige kritiek vanwege de onduidelijkheid bij de puzzels, die vaak zelfs heel erg onlogisch in elkaar zaten. Dit vervolg doet precies hetzelfde. Bij de eerste puzzel krijg je een ruwe schets naar welke woning je moet gaan om daar dan een beetje doelloos rond te lopen in de hoop dat je de juiste voorwerpen weet te vinden. Bij de tweede puzzel wordt het nog ingewikkelder. Je moet drie opdrachten zien te voltooien, maar waar je naartoe moet en hoe je de voorwerpen uiteindelijk moet bemachtigen, komt neer op heel veel trial-and-error.

Ook in dit tweede deel is stealth weer heel erg belangrijk. De bewoners van het dorpje hebben geen trek in pottenkijkers en sturen je dan ook gelijk weg als ze je opmerken. Door langs ze heen te sluipen of ze af te leiden zal je de woningen moeten onderzoeken op zoek naar de benodigde voorwerpen. Mochten ze je doorhebben, dan kan je altijd nog proberen om weg te rennen of op objecten te springen zodat ze je niet meer zien en weer verder gaan met waar ze mee bezig waren.

Op technisch vlak zijn er nog wel erg veel problemen. Zo zijn de animaties knullig of ontbreken ze zelfs en gaat de belichting alle kanten op: de ene keer is het veel te donker waardoor je bijna geen hand voor ogen ziet en het volgende moment is het ineens weer heel erg licht. Daarvoor is er natuurlijk een closed beta, maar op de Discord-server van de game stromen de bugmeldingen binnen en is er dus nog een hoop werk aan de winkel voor de ontwikkelaar. De december-release lijkt op dit moment behoorlijk voorbarig.

Hello Neighbor 2 zal net als het eerste deel een hardcore puzzelgame zijn met nauwelijks hints om je op de goede weg te helpen en dus voor veel onduidelijkheid en trial-and-error zorgt. De vele technische problemen die deze closed beta heeft, zetten nog een groot vraagteken naar de uiteindelijke kwaliteit van het volledige spel.

Hello Neighbor 2 verschijnt op 6 december voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc.