Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Sniper Elite 5 is wederom een enorm tof deel in de reeks en verfijnt de formule verder.

De sluipschutter-serie van Rebellion is inmiddels alweer bij het vijfde deel aanbelandt. Opnieuw kruipen we in de huid van meestersluipschutter Karl Fairburne tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Sniper Elite 5 treffen we Fairburne rondom D-Day. Hij krijgt als opdracht om de bewapening van de Nazi’s rond de Atlantische kustlijn te verzwakken om daarna contact te leggen met het Franse verzet. Daar stuit hij al gauw op een geheime Nazi-missie die de Duitsers de overhand moet opleveren in de oorlog.

Het verhaal wordt verteld over een geheel van acht missies, waar je zeker zo’n anderhalf a twee uur per missie kwijt bent om alleen de basisdoelen te voltooien. Je wordt in een grote map gegooid met een hoofdmissie, maar gedurende het spelen krijg je ook de kans om andere doelen te halen, zoals bijvoorbeeld het uitschakelen van geschut. Ook kent elke missie verschillende persoonlijke doelwitten die uitgeschakeld moeten worden. Vergelijkbaar met Hitman levert het uitschakelen van zo’n doelwit op een bepaalde manier ook bonuspunten op.

Wat Sniper Elite 5 alleen al de moeite waard maakt, is de enorme vrijheid die je hebt. Vrijwel nergens krijg je het idee dat een bepaalde aanpak wordt opgedrongen en het is helemaal aan jou hoe je de missies voltooid. De enige wijze die we zouden afraden is om met een geweer in de aanslag een nederzetting met Nazi’s in te rennen, maar verder is eigenlijk alles werkend te krijgen. Dus je kunt ervoor kiezen om tegenstanders in een boobytrap te lokken, al sluipend hun keel door te snijden en vanzelfsprekend ook met hulp van een van de vele sniper-rifles. Dat laatste is nog steeds echt een genot om te doen. Elk wapen en munitie-type heeft specifieke kenmerken, maar wat ze allemaal delen zijn de af en toe geweldige x-ray closeups die in slowmotion tonen hoe jouw kogel door het lichaam van je vijand reist. Mocht je niet helemaal tevreden zijn over je wapen, dan kun je deze aanpassen op de verschillende werkbanken die je in de levels kunt vinden. Ook hier zijn meer dan genoeg opties om je helemaal uit te leven.

Wat daarbij helpt is dat ook de gameplay eigenlijk amper echte minpunten kent. Alles loopt soepel en de schietactie geeft zeer veel voldoening. Wel is het af en toe een precisiewerkje voordat de icoontjes verschijnen om bijvoorbeeld een bom te planten, maar dit zit eigenlijk nooit in de weg.

Wel kent de A.I. soms vreemde momenten. Zo gebeurde het regelmatig dat we simpelweg een gebouw in konden rennen, waarna de tegenstanders ons al niet meer konden vinden. Zelfs wanneer we voor hun ogen een gebouw in renden. Dat haalt je soms wat uit de ervaring van het opgejaagd worden. Sowieso zijn je tegenstanders niet al te overtuigend, al helpt het wel heel erg in het gevoel dat je een enorme eindbaas met een sniper-rifle bent.

Naast de singleplayer zijn er ook verscheidene multiplayer opties. De tofste is daarbij in onze ogen Invasion, waarbij je ervoor kunt kiezen om als sniper van de tegenstander in het singleplayer-avontuur van iemand op te duiken. Ook degene die op dat moment in de singleplayer bezig is krijgt de extra opdracht om jou om te leggen. Dit is echt een enorm toffe modus die zowel het spel voor de single- als multiplayer van een extra laag voorziet. Mocht je echter niet zitten te wachten op een menselijke tegenstander, dan kun je dit ook gewoon uitschakelen in het menu.

Naast Invasion is ook de hele campagne in coöp te spelen, wat je ook weer extra tactische mogelijkheden geeft. Ook zijn er meerdere speler-tegen-speler-modussen te vinden. Genoeg te doen dus, voor wanneer je de singleplayer hebt voltooid.

Grafisch gezien is Sniper Elite 5 geen hoogvlieger. Zowel de omgevingen, animaties als spelersmodellen zijn verre van het beste dat we zijn tegengekomen, zeker als we kijken naar games voor de huidige generatie. Maar ook op de vorige generatie consoles, breekt het spel geen potten. Het is absoluut geen lelijke game en de graphics voldoen ruimschoots, maar verwacht niet dat je ogen enorm verwend worden.

Sniper Elite 5 is een enorm toffe game geworden die alles uit de vorige games pakt en weer net een stukje beter maakt. Vooral het gevoel van vrijheid in hoe je zaken aanpakt is bijna ongekend. Ook qua content is er meer dan genoeg om je avondenlang van de straat te houden.

Wij speelden Sniper Elite 5 op de PlayStation 5. De game is daarnaast verkrijgbaar voor Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc.