Doorgaan naar artikel
Martha is Dead
Tim Horsting
Tim Horsting
Redacteur
Profiel

Conclusie

Martha is Dead is een first-person game die onder je huid kruipt met zijn ijzersterke verhaal. Geen goedkope schrikeffecten, maar een "slow-burn" horror die met heel veel liefde en creativiteit is gemaakt en je zeker een aantal slapeloze nachten zult bezorgen.

Aan de oevers van een Italiaans meertje treft Guilia haar tweelingzus Martha dood aan. Haar moeder haalt in haar rouw de zussen door elkaar en Guilia besluit de identiteit van haar overleden zus over te nemen. Dat deze de favoriete dochter was van hun moeder wordt pijnlijk duidelijk in een aantal ongemakkelijke flashbacks. Gewapend met haar fotocamera gaat Guilia op zoek naar de oorzaak van de dood van haar tweelingzus.

Met deze camera maak je foto’s die je later in een donkere kamer moet ontwikkelen. Op sommige momenten geven deze foto’s hints weer en met een speciaal infraroodfilter kun je soms ook een geest op de gevoelige plaat vastleggen. Ook is het mogelijk om skins voor de camera en verschillende lenzen en filmrollen te verzamelen waarmee je betere foto’s kan maken. Ook indrukwekkend zijn de flashbacks die verteld worden aan de hand van een poppentheater. Doordat je zelf de marionetten bedient en keuzes laat maken, krijg je langzaam een inzicht in de relatie tussen de zussen en hun moeder. Deze secties zijn met enorm veel creativiteit en liefde gemaakt en tonen een angstaanjagend inkijkje in de geest van Guilia. Doordat je deze secties bijna alle kanten op kan sturen, hint de game hiermee erop dat Guilia misschien niet de meest betrouwbare verteller is.

Ondertussen is er ook nog de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond: Guilia’s vader is kapitein voor het Duitse leger en nu de oorlog op zijn einde loopt, begint het langzaam heet onder de voeten te worden van de familie. Er is zelfs een sidequest waarbij je de kans krijgt het verzet te helpen. Hoewel de sidequest verhaaltechnisch niet zoveel toevoegt, bevat het een hele toffe puzzel rondom morsecode.

Wat als eerste opvalt is dat Martha is Dead er fenomenaal uitziet voor een kleine studio. Locaties, verlichting, animaties: het ziet er allemaal fantastisch uit en het moge duidelijk zijn dat Studio LKA echt alles uit Unreal Engine 4 heeft weten te knijpen. Er zijn zelden bugs of glitches en de game draait soepel in 4K en 60fps. Op de PlayStation 5 maakt de game gebruik van de adaptieve triggers, hoewel die weinig toevoegen. De haptische feedback voegt echter wel veel toe aan de beleving.

Nu was er ook een kleine controverse rondom de release, zo zijn er in de versie voor de PlayStation (op verzoek van PlayStation zelf) enkele scènes aangepast waardoor deze niet meer interactief zijn. Nu is het afsnijden van een gezicht om het als masker te dragen net zo ongemakkelijk als cutscene als wanneer je het zelf zou doen, toch voelt dit als een vreemde keuze. Zeker omdat er in het begin van de game meermaals gewaarschuwd wordt voor verontrustende beelden én er de keuze wordt gegeven om voor de gecensureerde versie te kiezen. Nu zijn wij niet vies van een beetje bloed, maar door de ellende zó sterk in het verhaal te verweven kun je soms niet anders dan wegkijken. Dit leidt er toe dat de echte horror van Martha is Dead vaak eerder uit het verhaal komt in plaats van uit het bloed.

Dat een studio zulke risico’s durft te nemen is al lovenswaardig, echter zijn de waarschuwing vooraf en de hulplijn na afloop van de game gezien de zware thema’s niet overbodig. Martha is Dead kiest soms om al ongemakkelijke momenten nog nét iets buiten hun comfortzone te rekken of zelfs te stapelen. Als je halverwege het verhaal in een crypte inbreekt, blijkt deze naast familieportretten vol te hangen met nazivlaggen, het is een pijnlijke herinnering aan de loyaliteit van de familie van Guilia. Dat dit bij lange na niet het meest ongemakkelijke moment uit deze scène is, zegt misschien al wel genoeg.

Martha is Dead is een creatief, visueel indrukwekkende game van een studio die héél erg ver durft te gaan om hun verhaal te durven vertellen. Dit is een gok die fantastisch uitpakt en heeft geleid tot een van de beste horrorgames van de afgelopen jaren. Al dan niet met een lichte censuur vanuit PlayStation.

Martha is Dead is nu verkrijgbaar voor Playstation, Xbox en pc.