Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Pro Cycling Manager 2022 bevat kleine verbeteringen ten opzichte van het vorige deel, waarin het scouting-systeem er in het bijzonder uitspringt. Toch is het spel eigenlijk alleen maar leuk voor echte wielerfans en hoef je het niet eens te proberen als je nooit een wielerwedstrijd kijkt.

Cyanide Studio kennen wij vooral van de Blood Bowl– en Styx-games, maar de Franse ontwikkelaar maakt ook al een aantal jaren de Pro Cycling Manager-games. Wij gingen in de afgelopen weken met Pro Cycling Manager 2022 aan de slag en vertellen je hieronder hoe dat ons is bevallen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze nieuwe editie brengt geen hele grote veranderingen met zich mee. Je kunt er zoals altijd voor kiezen om in de huid te kruipen van een renner of manager, waarvan die laatste het meest interessant is. Je kiest een bestaande wielerploeg, van welk niveau je maar wilt en zult je bezig moeten houden met alles waar een echte manager ook mee te maken krijgt. Zo moet je zorgen voor de juiste training, moet je spelers tevreden houden, onderhandel je over nieuwe contracten en probeer je talenten aan te trekken. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar je krijgt ook al direct de beschikking over een assistent die een hoop voor je kan regelen, het is dus maar net hoeveel tijd je overal in wilt steken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een 3D-simulatie van de wedstrijd te tonen, zodat je zelf de tactiek kunt bepalen tijdens een race.

Die simulaties kosten overigens een flinke tijd om te laden, zeker als je niet het nieuwste van het nieuwste hebt. Dit zorgt ervoor dat je daar niet altijd zin in hebt, maar gelukkig kun je er ook voor kiezen om alleen de uitslag te bekijken. Dit is zeker iets dat je aan het begin van het seizoen doet, omdat dan de minder interessante wedstrijden zullen plaatsvinden. Maar wanneer de klassiekers op de kalender komen, dan is het wel leuk om de wedstrijd zelfs te volgen en in te grijpen indien nodig.

Tijdens een wedstrijd, die je op normale snelheid kunt afspelen of maximaal 8x kunt versnellen, zul je goed moeten letten op onder andere de conditie van elke renner. Laat je ze te vaak aanvallen, dan zal hun energie teruglopen en zijn ze niet fit genoeg meer voor een eventuele eindsprint, ook niet na het toedienen van een gelletje. Ook zul je je renners moeten voorzien van bidons en daar kun je een of meerdere spelers voor aanwijzen. Daarnaast heb je ook wat tactische mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld spelers afschermen of treintjes vormen. Mocht je niet zo vaak wielrennen kijken, dan is het allemaal nogal veel om in een keer tot je te nemen. Toch zit het best redelijk in elkaar en voor je het weet, weet je welke renners je waarvoor moet gebruiken.

Een van de grootste veranderingen van Pro Cycling Manager 2022 ten opzichte van vorige delen is het scouting-systeem. Je krijgt verschillende scouts aangewezen, de ene met wat meer ervaring dan de ander, om ze vervolgens toe te wijzen aan verschillende delen van de wereld. In de loop van het seizoen zul je terugkoppeling krijgen van je scouts en krijg je een overzicht van welke renners eventueel interessant kunnen zijn voor je ploeg. In het begin krijg je niet alle statistieken van een rijder te zien, maar je kunt er dan voor kiezen om een talent wat nauwlettender in de gaten te houden. Hoe meer weken verstrijken, hoe meer je komt te weten en als je uiteindelijk tevreden bent, kun je een bod doen. Scouten is altijd een van de leukste onderdelen van sportmanagementgames en ook hier is het een van de leukere onderdelen. Het is namelijk een kunst om dat ene talent te vinden, dat goedkoop is en potentie heeft om wereldtop te worden.

Grafisch gezien is Pro Cycling Manager 2022 niet heel erg indrukwekkend. De managementschermen zien er overigens prima uit en zijn behoorlijk overzichtelijk, maar de 3D-simulaties zijn nou niet echt een lust voor het oog te noemen. Spelers zijn lege hulzen en dat is zelfs nog erger voor de toeschouwers. Ook beweegt alles en iedereen enorm statisch en komt het met regelmaat voor dat spelers door elkaar heenrijden of zelfs door een auto. Ook zijn de gegenereerde parcoursen niet heel indrukwekkend en zit je vaak te kijken naar 10x hetzelfde rondje, wat vrij saai kan worden. Gelukkig is het grafische aspect niet het meest belangrijke onderdeel van een managementgame.

Pro Cycling Manager 2022 brengt tal van kleine verbeteringen met zich mee en zal daarmee fans van de franchise kunnen bekoren. Het nieuwe scouting-systeem springt eruit als belangrijkste verbetering. De wedstrijden zelf zijn grafisch gezien niet echt om aan te gluren, de laadtijden zijn lang en alles en iedereen beweegt enorm statisch. Het spel is en blijft alleen voor de allergrootste wielerfans, want Cyanide Studio heeft niet echt iets toegevoegd waardoor het interessant zou kunnen zijn voor een groter publiek. Heb je je dus weten te vermaken met voorgaande delen, dan zal het deze keer niet anders zijn.