Doorgaan naar artikel
Verslag Pinkpop 2022: de zon was heet, de hits nog heter
Tessa Peters
Tessa Peters
Redacteur
Profiel

Ein-de-lijk. Na twee stille jaren kon de 51e editie van Pinkpop op vrijdag 17 juni 2022 van start. Het publiek had er zin in en de artiesten misschien nog wel meer. Zwetend bereikten we vrijdagmiddag het festivalterrein, waar we helaas een valse start kenden. Ondanks de voorspelde hitte, had de organisatie van Pinkpop geen extra voorzorgsmaatregelen genomen. Water zelf meenemen mocht niet, dat kon je gratis halen bij de drie waterpunten op het terrein. Het gevolg was dat we maar liefst twee uur in de rij hebben gestaan om een gevulde waterzak te bemachtigen. De gedeelde smart zorgde wel voor leuke interactie met de andere mensen in de rij en er was vermaak op de achtergrond met Antoon en de uithaal van Floor Jansen. Toch was het toch niet helemaal waarvoor we kwamen. Gelukkig waren er vanaf zaterdag extra waterpunten en daarmee aanzienlijk minder lange rijen.

Pinkpop

Nieuwe stages

Pinkpop had dit jaar een nieuwe opstelling. De twee grootste podia, de South Stage en de IBA parkstad Stage, stonden nu naar elkaar gericht. Dit had als voordeel dat als je midden op het hoofdveld stond, je daar de hele dag vermaakt kon worden zonder ook maar een stap te zetten. Het nadeel was dat de optredens op elkaar moesten wachten; Eric Corton moest Joost ongeveer tien keer vragen om te stoppen voordat Maan aan haar show kon beginnen. Daarnaast was er een Tent Stage, die op de warme dagen ook handig was als schuilplek voor de brandende zon, en Stage 4. De kleinschaligheid daarvan had als voordeel dat je de artiesten kon bewonderen als meer dan alleen een stip in de verte of een beeld op het scherm.

Hete hits

Toch is Pinkpop vooral een festival van de grote namen. Op vrijdag was daar Nothing But Thieves, van wie de zanger het publiek zelfs met het zingen van een boodschappenlijstje waarschijnlijk nog had weten te raken. Headliner Metallica zette een strakke show neer met veel spektakel. Op de zaterdag hield Pearl Jam het rustiger (lees: geen vuurkanonnen). De afsluiting op zondag werd verzorgd door Imagine Dragons. Dat het publiek intussen al flink uitgedund was, deerde hen niet. Met confetti, vuurwerk en vooral héél veel hits zetten ze een vette performance neer.

Pinkpop Foto: Tessa Peters

De Nederlandse bands Son Mieux en Chef’Special bleken perfect aan te sluiten bij het mooie weer en het festivalgevoel. Son Mieux opende de zaterdag en zorgde al snel voor dansjes in het publiek, die enkel overtroffen werden door de soepele heupbewegingen van frontman Camiel Meiresonne. Bij Chef’Special was intussen door de hitte ieders doel om zo min mogelijk te bewegen, maar dit bleek onmogelijk zodra de hit Amigo werd ingezet. Overigens was zonnen in het gras met de relaxte reggae van Ziggy Marley op de achtergrond ook zeker een heerlijk festivalmoment.

De overige artiesten besloegen vele verschillende genres. Zo kon je luisteren naar jonge idolen als Ronnie Flex en Zara Larsson, maar ook naar snoeiharde metal- en punkbands. In die laatste categorie verdient Frank Carter & The Rattlesnakes zeker nog een vermelding. Frank crowdsurfte met zijn voeten in de lucht, liet een publiekslid een radslag doen en creëerde een ladies only moshpit. Ook liet hij het publiek herhaaldelijk “I hate you and I want you to die” zingen, maar door Franks charme leek niemand daar moeite mee te hebben.

Conclusie

Samengevat waren de randzaken dus misschien niet altijd even goed geregeld, maar zat het weekend weer vol muzikale hoogtepunten. Wij kunnen niet wachten om te zien welke topacts volgend jaar Pinkpop letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam zullen zetten.