Doorgaan naar artikel
Houd je van online een gokje wagen? Doe het dan op zijn minst legaal!
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

De online gokwereld kan als het Wilde Westen voelen, met ontelbaar veel verschillende opties om je geld in te zetten. Sinds 2021 is het online gokken gelegaliseerd door de Nederlandse overheid, wat er gelukkig voor heeft gezorgd dat we nu ook een flink aantal nieuwe legale goksites hebben om uit te kiezen. Natuurlijk kun je er nog steeds flink veel geld verliezen, maar aanbieders van nieuwe legale goksites geven in ieder geval een aantal garanties.

Zo is het niet mogelijk om zo’n site aan te bieden als je organisatie in de financiële problemen zit, waardoor je er zeker van kunt zijn dat de organisatie je eventuele winst in ieder geval kan uitbetalen. Ook moet zo’n partij aangeven hoe men zicht houdt op gokkende klanten en eventuele probleemgevallen kunnen detecteren. Daarbij moet men zich aansluiten bij Centraal Register Uitsluiting Kansspelen, waar mensen geregistreerd staan die worden uitgesloten van gokken, al ben je eigenlijk al te laat wanneer je je naam terugvindt in dit systeem.

Aan de zakelijke kant moeten nog dingen worden afgedicht om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je organisatie geen crimineel geld kan witwassen. Het aanvragen van een vergunning kost je € 48.000,- en je krijgt niets terug wanneer je verzoek wordt afgewezen. Wanneer je die aanvraag doet, moet je dus wel heel erg zeker van je zaak zijn en lang niet iedereen is in staat om zo’n bedrag op te hoesten.

Het legaliseren van online gokken is mogelijk gemaakt door de Wet Koa (Kansspelen op afstand) die speciaal hiervoor in het leven is geroepen. Hierbij zijn ook de regels rondom verslavingszorg behoorlijk aangescherpt. Zo moeten spelers zich identificeren met hun BSN-nummer en moet de aanbiedende organisatie actief met spelers in gesprek wanneer ze verslavingssignalen vertonen. Ook zijn alle spellen die worden aangeboden van tevoren geanalyseerd en ter goedkeuring aangeboden aan het KSA, de waarnemende autoriteit.

Alles bij elkaar wordt er dus behoorlijk wat gedaan om online gokken een “veilige” aangelegenheid te maken en het is goed dat alles strak in de gaten wordt gehouden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat verslaving altijd op de loer ligt. Het willen terugwinnen van verloren geld is een van de sterkste triggers en die wordt alleen maar heviger naarmate er meer geld in het spel is. Daarom willen we je dan ook aanraden om goed na te denken voordat je je in het gokwereldje stort. We willen je in ieder geval het volgende meegeven:

  • Speel alleen met geld dat je kunt missen
  • Beschouw het ingezette geld alsof je het al verloren hebt
  • Geef jezelf een limiet en ga daar niet overheen
  • Probeer nooit je verloren geld terug te winnen