Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Endling - Extinction is Forever heeft goede en slechte kanten. De grafische stijl en het verhaal maken het de moeite waard, maar de gameplay wordt op een gegeven moment behoorlijk repetitief.

Dieren spelen met enige regelmaat een hoofdrol in games en op de een of andere manier doen vosjes het altijd wel goed. De Spaanse ontwikkelaar Herobeat Studios dacht er hetzelfde over en heeft voor hun debuut, Endling – Extinction is Forever, ook gekozen voor de roodbruine viervoeter in de hoofdrol. Is deze game een blijvertje of sterft het een stille dood? Hieronder kun je lezen hoe dit spel ons is bevallen.

In Endling – Extinction is Forever speel je als een moedervos en in het begin ren je door een brandend bos terwijl je zoekt naar een schuilplaats. Al snel blijkt dat je vier jongen hebt en dat jullie de laatst overgebleven vossen zijn. Al vrij vroeg in de game wordt een van je kinderen meegenomen door een jager en dat is het moment dat het avontuur echt gaat beginnen. Als moeder moet je opzoek naar je verloren kind, maar tegelijkertijd moet je ook de zorg dragen voor de overgebleven welpjes. En dat is niet makkelijk, want overal liggen gevaren op de loer.

Endling – Extinction is Forever probeert een verhaal te vertellen. Je komt tijdens je zoektocht steeds meer te weten over het verhaal achter de jager. Dit gaat heel langzaam en om de zoveel tijd kom je op een spoor en krijg je nieuwe informatie. Uiteindelijk kom je erachter dat de jager misschien helemaal niet zo slecht is, maar ook maar doet wat nodig is om te overleven, net zoals jij. Daarnaast wil Herobeat Studios je ook de boodschap meegeven dat wij zuinig moeten zijn op onze leefomgeving. Hoewel die laatste boodschap niet heel goed overkomt, is het verhaal van de jager wel redelijk interessant. Je hebt steeds de behoefte om een stukje verder te spelen om meer te weten te komen.

Het spel is in eerste instantie een soort van survival-game. Je moet elke dag je hol verlaten om op zoek te gaan naar eten en om uit te zoeken waar je kind is gebleven. Je hebt maar beperkt de tijd om je dagelijkse opdrachten te voltooien, want je moet op tijd weer terug in je hol zijn. Elke keer probeer je weer een andere weg om te zien waar deze toe leidt. Op een gegeven moment gaan ook je welpjes mee op avontuur en draait het niet alleen meer om zelf overleven. Je moet dus niet alleen jezelf van eten voorzien, maar ook je kinderen. In het begin is dit nog best leuk om te doen, zeker als je de omgeving nog niet goed kent, maar al snel wordt het meer een taak die je moet voltooien om verder te kunnen met het verhaal. De tijd die je elke dag krijgt is ook vrij beperkt, waardoor het niet voelt als rustig iets ontdekken. Het is vooral haasten geblazen om voor het verlopen van de tijd terug bij je hol te zijn. Dat maakt de ervaring er niet aangenamer op.

Hoewel de gameplay saai is, is het grafische aspect van de game wel dik in orde. Herobeat Studios heeft ervoor gekozen om de stijl simpel te houden, maar heel goed gebruik te maken van kleuren en licht. Ondanks dat de stijl simpel is, zit de wereld toch behoorlijk vol kleine details, zoals bomen, huizen, etc. op de achtergrond die in eerste instantie niet opvallen. Het weet een hoop goed te maken en de gameplay net iets minder saai te maken.

Endling – Extinction is Forever doet een aantal dingen goed, zoals het verhaal en de graphics. Helaas is de gameplay behoorlijk repetitief waardoor wij vooral het gevoel hadden dat het veel beter had kunnen zijn. Het is zeker een bijzondere game en als de beelden je interessant lijken, is het zeker het proberen waard. Misschien is het wel verstandig om even te wachten op een leuke aanbieding, want voor bijna € 30,- zijn er betere games.

Endling – Extinction is Forever is voor deze review gespeeld op pc. Het spel is verder ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.