Doorgaan naar artikel
Sonic Origins
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Sonic Origins is de ultieme collectie voor wie fan is van de eerste 2D Sonic-games. Wel vinden we het prijskaartje dat je betaalt voor deze in wezen oude spellen behoorlijk fors.

Met twee succesvolle bioscoopfilms achter de rug is Sega’s supersnelle mascotte aan een heuse opmars bezig. Later dit jaar krijgen we nog een nieuwe 3D Sonic, maar nu is het eerst de beurt aan Sonic Origins, een collectie die de eerste 2D Sonic-games combineert tot een aantrekkelijk nieuw pakket. Is het de moeite waard om deze games (nogmaals) aan te schaffen?

Zoals gezegd bestaat deze collectie uit de eerste paar Sonic-games en dan hebben we het over: Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic CD en Sonic & Knuckles. Al deze spellen zijn in hun originele staat te spelen, maar wat dit pakket zo interessant maakt zijn de anniversary editions van deze titels.

Ten eerste zijn de nieuwe versies voorzien van een nieuwe breedbeeldverhouding ten opzichte van de oude beeldbuisverhouding van de originele versies. Dit houdt in dat je aan weerszijden van je scherm meer kunt zien dan voorheen en dat is hartstikke welkom vanwege de snelheid die de games hebben. Daarnaast voegen deze edities ook een ongelimiteerd aantal levens toe, waardoor je niet weer helemaal bij het begin hoeft te beginnen mocht je het lootje leggen. Voor sommigen zal dit misschien als jammer voelen, maar in de huidige gamewereld is het natuurlijk de normaalste zaak van de wereld. Tot slot is ook de dash-functionaliteit die we kennen uit Sonic Mania aanwezig in deze edities.

Mocht je toch graag met de originele levens werken, dan kan dat natuurlijk ook, al lever je dan ook meteen het breedbeeldaspect in, wat natuurlijk erg jammer is. Ook de dash is dan niet meer beschikbaar. Het was fijn geweest als we hadden kunnen kiezen welke opties we wel en niet willen gebruiken.

Andere toevoegingen zijn de mogelijkheid om elke game zowel met Sonic, Knuckles of Tails te spelen (of een combinatie van hen). Ook bevat elke titel een zogenaamde Boss-modus waarbij je de mogelijkheid krijgt om de (eind)baasgevechten achter elkaar te spelen.

Verder ademt de collectie wel echt het Sonic-gevoel en je kunt zien dat de makers enorm van de serie houden. Van de mooie animatiefilmpjes tot aan de menu’s, dit is de ultieme versie die je kunt spelen van de klassieke 2D Sonic-games.

Als je de originele spellen veel gespeeld hebt, dan zal het je misschien opvallen dat een aantal nummers in Sonic 3 vervangen zijn door andere. Ons stoorde het niet heel erg, maar vanuit nostalgisch oogpunt is het wel jammer.

Qua gameplay kunnen we eigenlijk alleen maar erg tevreden zijn. De spellen voelen stuk voor stuk enorm responsief en het is een waar genot om de avonturen van onze blauwe egel opnieuw te beleven op je moderne console.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Dat is helaas niet het geval. Wij vinden namelijk het prijskaartje van deze collectie behoorlijk aan de hoge kant. Je betaalt er namelijk €39,99 voor en dat is fors voor een verzameling games die je, zeker als fan, al wel in je bezit hebt. Ook zijn de vernieuwingen ook weer niet zo extreem dat die het prijskaartje rechtvaardigen, want het blijven natuurlijk gewoon games die al behoorlijk oud zijn. Mocht je wel besluiten dat de games voor jou het prijskaartje waard zijn, dan haal je wel de beste versies in huis die er zijn.

Wij speelden Sonic Origins op de PlayStation 5. De game is daarnaast verkrijgbaar voor Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc