Doorgaan naar artikel
Xenoblade Chronicles 3
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De eerste uren van Xenoblade Chronicles 3 zijn enorm veelbelovend. Dan hebben we het vooral over de wereld, het verhaal en de personages. De gevechten zijn tot nu toe genoeg als stukje afwisseling, maar er mist nog het een en ander om het echt interessant te maken. Dit kan zeker nog goedkomen later in de game.

Eind deze maand verschijnt Xenoblade Chronicles 3, alweer het derde deel van de JRPG-reeks die begon op de Nintendo Wii. Wij zijn al met de game aan de slag en kunnen een tipje van de sluier oplichten.

We kunnen het niet over al te veel elementen van de game hebben, maar wat vooral in het eerste hoofdstuk opvalt, is hoe duister de fantasievolle, doch dystopische wereld van Xenoblade Chronicles 3 is. Het gaat om een land met twee naties die eigenlijk maar om één ding vechten: levensenergie. Het is een eindeloze oorlog en alle inwoners worden als foetus getransformeerd naar een tiener (met deze levensenergie). Kinderen worden gekweekt met maar één doel: oorlog voeren met de vijand om meer levensenergie te vergaren. Die energie komt namelijk vrij wanneer iemand sterft.

We volgen een groepje tieners met als hoofdpersoon toch wel Noah, de protagonist van de game, of in ieder geval van het eerste hoofdstuk. Noah is toch net iets anders dan zijn bondgenoten en lijkt zich af te vragen waar al het vechten nou goed voor is. Of hij zich dat letterlijk afvraagt al zo vroeg in het spel is niet helemaal duidelijk, maar het is wel zeker dat hij zich het meest van iedereen zorgen maakt om hoeveel levens er onnodig verloren gaan.

De bizarre werkelijkheid van Xenoblade Chronicles 3 wordt met grijpende cutscenes getoond, waardoor je al vanaf de eerste minuten aan de buis (of je Switch zelf) gekluisterd bent. Wat die aandacht dan verder vast moet houden, is de combat.

Xenoblade Chronicles 3 preview

En dat is toch waar we onze grote vraagtekens zetten na de eerste uren van het spel. De gevechten zijn… nogal traag en enorm repetitief. Dit wordt al iets beter wanneer we na een paar uurtjes van teamlid kunnen wisselen tijdens games, maar het blijft langzaam. Weer wat later kunnen we van klasse veranderen (elk personage begint namelijk met een bepaalde klasse), maar dat gebeurt helemaal aan het einde van het stuk dat we mogen bespreken, dus ook hier kunnen we nog niet van zeggen of het al te veel verandert.

Waar zit die langzaamheid hem in? Je personage heeft drie aanvallen, zo begint Noah met een wijde aanval die meerdere tegenstanders kan raken, een aanval die een vijand van zijn of haar been brengt als hij van de zijkant raakt en een aanval die extra sterk is als hij van de achterkant wordt ingezet. Hierdoor word je gedwongen om iets om je tegenstanders heen te bewegen, maar dat is het ook wel qua tactiek in de eerste uren van Xenoblade Chronicles 3. Al deze aanvallen kan je zo’n vijftien tot dertig secondes (afhankelijk van de aanval) niet gebruiken nadat je hem ingezet hebt. In de tussentijd valt Noah automatisch aan zolang je stilstaat. Er is in die tussentijd dus niet zo heel veel te doen.

Xenoblade Chronicles 3 preview combat

En dat is jammer, want het verhaal en de wereld zijn zo ongelooflijk interessant al vanaf de eerste minuten. Het kan zomaar dat de gameplay na het vrijspelen van het klassen-systeem veel interessanter wordt, omdat je hierdoor ook meer vaardigheden tot je beschikking krijgt. Na de eerste paar uur ga je ook steeds meer van teamlid wisselen, wat het ook misschien fris kan houden. Momenteel voelt elk teamlid echter nog vrij oppervlakkig en saai. We zeggen hiermee helemaal niet dat dit onze verwachting is voor de rest van de game, maar het is iets om op te letten bij de rest van het spel. We willen overigens ook niet al te negatief klinken, ook al zijn we streng over de combat, we hebben van vrijwel elke minuut van de eerste vijf tot zes uur enorm genoten, dus dat spreekt boekdelen over hoe tof het spel over het algemeen is.

Het uiteindelijk oordeel lees je later deze maand op onze website, dichter tegen de release van Xenoblade Chronicles 3 aan. De game verschijnt 29 juli exclusief voor de Nintendo Switch.