Doorgaan naar artikel
Splatoon 3
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Of Splatoon 3 echt gerechtvaardigd is qua nieuwe content zal het definitieve oordeel moeten vertellen, maar alles wat we tot nu toe gezien hebben is in ieder geval vermakelijk. Bij dit derde deel spat het spelplezier dan ook echt weer van je scherm.

Nog iets meer dan twee weken tot Splatoon 3 verschijnt in de winkels. Toen het spel werd aangekondigd, was er al de snel de vraag waarom Splatoon een nieuw deel kreeg, terwijl een klassieker als Mario Kart nog altijd geen nieuwe versie heeft op de Nintendo Switch (Mario Kart 8 is oorspronkelijk een Wii U-game). De misschien wel belangrijkste vraag is dan ook, was een nieuw Splatoon-deel echt nodig, of had een update met downloadbare content ook voldaan? Wij hebben een hands-on-sessie gehad en vertellen je erover.

Tijdens de speelsessie mochten we drie verschillende modi proberen. De eerste is de singleplayer, die ook in de vorige twee delen aanwezig was. De singleplayer van Splatoon is een persoonlijke favoriet die vaak juist heel erg onderbelicht is. In de basis is er weinig veranderd: je moet verschillende levels door om vijanden te verslaan en uitdagingen te voltooien. Je doet dit in losse levels waar je tussen reist middels een soort van hubwereld. Naarmate je verder komt speel je meer levels vrij, alhoewel de volgorde deels vrij is.

Alhoewel er wel een nieuw verhaal is, kunnen we hier juist niets over zeggen. Nintendo is hier namelijk nog redelijk geheimzinnig over. Wat fijn is aan de singeplayer is dat spelers die nieuw zijn echt de kans krijgen zich te ontwikkelen. De levels bouwen qua intensiteit en uitdaging steeds meer op. Zelfs volledig nieuwe spelers leren langzaam maar zeker wat ze moeten doen.

Natuurlijk is ook Turf War terug. Deze modus, waar Splatoon echt groot mee is geworden, laat twee teams van vier spelers tegen elkaar spelen en de teams moeten een zo groot mogelijk deel van het level van hun kleur verf voorzien. Het team dat de meeste verf op de grond spuit, wint. De modus op zich is niet veranderd, maar er zijn wel een aantal nieuwe wapens (die je ook in de andere modi terugvindt). Dit maakt het spel net weer even anders en dynamischer.

Daarnaast zijn er natuurlijk wel verschillende levels. De twee levels die wij mochten proberen hadden beiden hun eigen voor- en nadelen. Dat maakt het echter dat je keer op keer op zoek moet naar een goede balans van zo voorzichtig mogelijk spelen en het zoveel mogelijk spuiten van verf.

De laatste modi die we gespeeld hebben is Salmon Run. Dit speltype, die nieuw was in Splatoon 2, is ook dit keer aanwezig en misschien wel de leukste en beste toevoeging die Splatoon 2 had. Tijdens drie rondes verschijnen een aantal vijanden, waar je zelf de moeilijkheid en intensiteit van bepaalt, en die moet je verslaan om zo hun eitjes te pakken te krijgen. Iedere ronde moet je een bepaald aantal eitjes te pakken krijgen als team (je speelt altijd met vier spelers) en die in je kamp brengen. Dit doe je dus met vrienden tegen de computer.

Dit speltype is dit keer op een aantal punten verbeterd, maar doet vooral ook waar het goed in is. Door de toevoeging van een aantal nieuwe bazen, die we helaas nog niet gezien hebben, hoopt Nintendo meer variatie in Salmon Run te brengen. Tevens is het maximale niveau een heel stuk hoger dan in Splatoon 2, waardoor je langer met de modus door kan gaan.

Splatoon 3

Of er voldoende nieuwe content is om Splatoon 3 echt te verantwoorden, is nog niet helemaal duidelijk. We hebben daar echt nog te weinig voor gezien. Maar zeker is wel dat we ons meer dan voldoende vermaakt hebben met de verschillende modi en dat liefhebbers van Splatoon zich ook weer tientallen uren kunnen vermaken met Splatoon 3. De definitieve review, die volgende maand op NWTV verschijnt, zal meer duidelijkheid geven. Zelf kun je overigens zaterdag van 10:00 uur tot 22:00 uur aan de slag met de Splatfest World Premiere. Dit is een gratis online demo van Splatoon 3.