Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Vandaag was het zover, het jaarlijkse event van Apple waarbij ze hun nieuwste producten onthullen en waarmee ze de Apple-fans willen enthousiasmeren om hun nieuwe modellen in huis te halen. Een van de onthullingen zijn de nieuwe Apple Watches.

Dat er een nieuwe Apple Watch uitgebracht zou worden was wel al bekend, maar het bleef tijdens het event niet bij één model. Er werden maar liefst drie verschillende smartwatches uit de doeken gedaan. Er werd afgetrapt met de Apple Watch Series 8, de logische opvolger van de zevende generatie.

Het nieuwe horloge is veel gericht op gezondheid met diverse sensoren en apps die je ondersteunen op actief te blijven en te monitoren, maar ook wanneer je een flinke val hebt gemaakt of in een ongeluk terecht bent gekomen kan de Watch Series 8 dit herkennen en signaleren.

De nieuwe temperatuurmeter is voorzien van twee sensoren. Een is er aan de onderkant geplaatst dichtbij de pols en de andere zit net onder het scherm zodat er minimale ruis is vanuit de omgeving. De temperatuur kan nauwkeurig worden gecontroleerd en het horloge kan zelfs detecteren of je misschien een griep hebt vanwege flinke temperatuurstijging, maar de vrouw kan zo ook de maandelijkse cyclus goed bijhouden.

De Watch Series 8 wordt geleverd in de kleuren Midnight, Starlight (licht rosé goud), Silver en Product RED. Er zijn ook drie roestvrijstalen modellen, namelijk Silver, Gold en Graphite. Ook de bandjes zijn weer uitgebreid met diverse nieuwe kleuren en soorten.

Nieuwe Apple Watches

Als tweede werd er ook een opvolger onthuld in de SE-serie. Deze uitvoering is een vereenvoudigde versie van de Series 8 en heeft daardoor ook een wat meer budgetvriendelijk prijskaartje, ideaal voor wie een goede smartwatch wil, maar er niet de hoofdprijs voor wil betalen.

Ondanks dat dit model een wat meer uitgeklede versie zou zijn van de Series 8, beschikt de SE toch over de meeste nieuwe functionaliteiten die de zijn grote broer heeft. Met dezelfde sensoren is ook de valdetectie en crashdetectie aanwezig. Apple heeft er ook voor gezorgd dat de nieuwe generatie tot wel 20% sneller is dan de vorige SE.

De Watch SE wordt geleverd in de kleuren Silver, Midnight en Starlight

Nieuwe Apple Watches

De grote verassing tijdens het event was toch wel de aankondiging van de Apple Watch Ultra. Dit nieuwe model is het eerste model waarbij het design afwijkt van voorgaande modellen. Bovendien is deze uitvoering nóg uitgebreider dan de Series 8.

Apple heeft met dit model hoog ingezet op sportieve avonturiers. Het horloge beschikt over diverse functionaliteiten geschikt voor de meest extreme omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan een koude berg waar het flink vriest, of een lange wandeling in de woestijn. Maar ook scubaduikers kunnen volop gebruikmaken van diverse sensoren en technologieën om alles te monitoren en te ondersteunen. Zo wordt er bijvoorbeeld aangegeven hoe diep je duikt en wat de watertemperatuur is.

Het meest opvallende is dat de Watch Ultra er anders uit ziet. De klok is vergroot naar 49mm en ook de crown (het draaiknopje) is robuuster gemaakt en volledig ontwikkeld om ook met handschoenen aan te gebruiken. Daarnaast is er nog een extra knop toegevoegd aan de andere kant van de kast. Deze grotere en opvallende knop kan geprogrammeerd worden voor diverse doeleinden. Start er bijvoorbeeld direct een workout mee of gebruik het voor een andere functionaliteit. Ook de standaard bandjes zijn volledig ontwikkeld voor robuustheid en extreme omgevingen. Diverse technieken worden toegepast om het bandje goed en stevig om de pols te houden, zelfs met een duikpak aan.

De rest van de kast is ook onder handen genomen. Allereerst is de behuizing van titanium voor een stevige bouw. Het sterke kristal glas is voorzien van een plat scherm ten opzichte van de ronde afwerkingen op eerdere modellen en weerstaat stoten en krassen. Het scherm zelf is groter en helderder dan in alle voorgaande modellen. Hierdoor is zelfs met fel zonlicht alles duidelijk te zien is.

Aan de zijkant bij de extra knop is ook nog een extra speaker toegevoegd voor wat meer volume en zijn er drie microfoons strategisch geplaatst om in alle omstandigheden luid en duidelijk over te komen.

Nieuwe Apple Watches

De drie modellen zijn vanaf vandaag te bestellen. De Series 8 is verkrijgbaar vanaf €499 en is vanaf 16 september leverbaar. Dit geld ook voor de SE met de prijs vanaf €299. De Apple Watch Ultra wordt vanaf 23 september geleverd en kost €999.