Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Vanavond was het tijd voor de jaarlijkse aankondiging van nieuwe iPhones. Zoals verwacht werd het nummertje weer met een opgehoogd en zo werden er dus diverse iPhone 14-modellen aangekondigd. Het meest opvallend daarbij was dat de iPhone 13 Mini geen opvolger heeft gekregen, maar daarvoor in de plaats een 14 Plus-model is gekomen met een schermdiagonaal van 6,68 inch, even groot als dat van de Pro Max-variant.

De basismodellen hebben een upgrade gekregen naar de A15 Bionic-chip die vorig jaar in de 13 Pro-modellen zat. Apple belooft onder andere betere foto’s, maar verder is er eigenlijk maar amper iets veranderd ten opzichte van de iPhone 13, behalve dan natuurlijk dat je nu een grotere schermvariant kunt kiezen. Zelfs het 120hz scherm dat vorig jaar op de Pro-modellen werd geïntroduceerd is niet toegevoegd aan de nieuwe lineup. Overigens blijven de iPhone 13 en iPhone 13 Mini ook gewoon verkrijgbaar.

De 14 Pro-modellen kennen wat meer verandering en dat zit hem dan vooral in de notch die is aangepast naar een eiland. De promotievideo van Apple laat leuke toepassingen zien met dit nieuwe eiland: zo kan het breder worden om bijvoorbeeld statusicoontjes te tonen, of om te laten zien dat de meldingen uit staan. Dit had natuurlijk ook gewoon met de notch gekund, maar eerlijk is eerlijk: het ziet er wel sierlijk uit.

Een andere interessante verbetering is het always on-display dat ook wanneer de telefoon niet actief is, informatie kan tonen. Een welkome verbetering die we natuurlijk al kennen van verschillende Android-vlaggenschippen. Het is fijn dat de feature nu ook voor iPhone-gebruikers beschikbaar is.

Mocht je nu helemaal enthousiast zijn geraakt, dan is er ook een teleurstelling te slikken. De nieuwe modellen zijn namelijk een aardig stukje duurder. Ze waren al niet goedkoop natuurlijk, maar ditmaal komt er nog eens bijna € 200,- bij de instapprijs op. De iPhone 14 begint bij € 1019,- en daarmee is het voor het eerst dat je meer dan duizend euro kwijt bent aan een nieuw instapmodel. De 14 Plus zal beginnen bij € 1169,-.

Ook de Pro-modellen ontsnappen niet aan een fikse verhoging. Waar het instapmodel vorig jaar nog € 1159,- kostte, zul je nu € 1329,- kwijt zijn voor je in het bezit bent van het goedkoopste Pro-model. De Max begint bij € 1479,-.