Doorgaan naar artikel
GC22: Jackbox 9
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

We hebben weliswaar slechts één van de vijf spellen van Jackbox 9 gespeeld, maar deze is zo leuk dat we niet kunnen wachten om de overige vier later dit jaar ook te gaan spelen.

Het is misschien wel de meest geliefde digitale partygame die we kennen en natuurlijk verschijnt er ook dit jaar weer een nieuw deel. We hebben het dan natuurlijk over Jackbox en om precies te zijn dit jaar Jackbox 9. Tijdens de gamescom in augustus kregen we al een unieke kans om het te proberen.

Alhoewel er vijf nieuwe spellen zijn, was er één spel die we hebben gespeeld, namelijk Nonsensory. In dit spel is het de bedoeling dat je bepaalde omschrijvingen gebruikt in de vorm van woorden of een tekening, waarna je medespelers moeten raden welk niveau je moet omschrijven. Een voorbeeld dat wij kregen was, verzin een naam voor een bank die voor 20% corrupt is.

Wanneer je medespelers vervolgens goed raden wat jij omschrijft, krijgen zowel jij als zij een lading punten. Ditzelfde gebeurt in de vorm van tekeningen. Bijvoorbeeld, teken een combinatie tussen een dolfijn en een aap, waarbij 90 procent dolfijn is. Wederom moeten je medespelers vervolgens raden hoeveel procent er dolfijn is.

Wat echt direct duidelijk werd is dat Nonsensory een leuk en makkelijk in te stappen spel is. Zoals bij bijna alle spellen van Jackbox, is ook dit spel zeer humoristisch. Belangrijk is natuurlijk ook dat het spel weer uniek aanvoelt en alhoewel het zeker kenmerkende Jackbox-elementen heeft, is het toch ook uniek in zijn soort.

Een leuke verbetering deze editie is dat er nieuwe talen zijn toegevoegd om in te spelen. Helaas nog geen Nederlands, maar de makers lieten wel doorschemeren hier ook graag naar te willen kijken. Er is dus zeker een kans dat Jackbox 10 ook in het Nederlands speelbaar is. Daarnaast is misschien wel de grootste verbetering, op papier althans, de toevoeging van QR-codes om mee te spelen. Omdat we een testversie speelden, konden we dit helaas nog niet testen.

Jackbox 9 heeft natuurlijk nog vier spellen, maar dat wat we gezien hebben ziet er goed uit! We zijn dan ook heel benieuwd naar de overige games waar we later dit jaar mee aan de slag kunnen. Nonsensory belooft in ieder geval alvast veel goeds!