Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

F1 Manager 2022 is een droom voor F1-fans, maar lijkt de invloed van keuzes te missen die we kennen van vergelijkbare managementgames. Het ziet er prachtig uit en is toegankelijk, waardoor een volgend deel alleen maar beter kan worden.

Het Formule 1-seizoen zit over de helft en het ziet er goed uit voor onze landgenoot Max Verstappen. Zijn voorsprong is inmiddels zo groot dat het tweede kampioenschap bijna binnen is. Dit is deels te danken aan de snelle auto van Adrian Newey, het talent van Max en de strategische onkunde die Ferrari met enige regelmaat tentoonspreidt. Teambaas Mattia Binotto staat onder druk en hij zal flink zijn best moeten doen om zijn baan te behouden. Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal en iedereen weet precies wat er moet gebeuren. Nu kun je ook echt laten zien of je er verstand van hebt, want Frontier Development heeft F1 Manager 2022 uitgebracht en wij gingen de afgelopen tijd met deze game aan de slag. Of het ons is bevallen, lees je hieronder.

Bij de start van de game kies je voor welk team je wilt gaan werken. Kies je voor een topteam zoals Red Bull of voel je je prettiger bij een team als Williams waar je niks te verliezen hebt? Het begin komt nogal overweldigend over door de hoeveelheid aan schermen en knopjes, maar gelukkig krijg je een hele goede uitleg bij bijna ieder onderdeel. Zoals in een echt Formule 1-weekend zijn er drie trainingen, een kwalificatie en een hoofdrace. Je hebt de mogelijkheid om alles zelf te managen, maar je kunt er ook voor kiezen om alles te simuleren. Dit zul je vooral voor de trainingen gebruiken, aangezien hier enorm veel tijd in gaat zitten. Het mooie van F1 Manager 2022 is, dat je enorm veel zelf kunt instellen maar ook veel automatisch kunt laten verlopen. Dit is vooral in het begin erg handig, zodat je langzaam kunt wennen aan alle schermen.

Tijdens een training is het de bedoeling dat je coureurs vertrouwen krijgen in de auto en het circuit. Je kunt kiezen hoeveel rondjes ze moeten rijden, hoeveel brandstof ze meenemen en op welke compound (harde, medium of zachte banden) ze dit doen. Alles wat je doet, heeft enige vorm van invloed op het vertrouwen dat de rijder zal hebben voor de kwalificatie. Tijdens de kwalificatie is het de bedoeling dat je coureurs een zo snel mogelijk rondje neerzetten. Het is belangrijk om dan te bepalen wanneer de rijders naar buiten gaan. De baan moet niet te druk zijn, maar er moet ook al genoeg op gereden zijn voor maximale grip. Elke beslissing heeft invloed, positief of negatief. Het is alleen lastig te bepalen of al je keuzes ook de gewenste invloed hebben. Hierdoor heb je zeker bij de trainingen en de kwalificatie niet altijd het gevoel dat je beslissingen er toe doen.

Als het gaat om de wedstrijd zelf, dan lijkt het voor je gevoel wel meer effect te hebben. Je kunt vooraf je strategie bepalen, beslissen wanneer ga je naar binnen gaat voor een bandenwissel, hoe vaak  je gaat wisselen en welke banden  je onder je auto zet. Ga je te vroeg naar binnen, dan heb je kans dat je nog een keer een pitstop moet maken of dat je banden op zijn voor het einde van de race. Ook kun je de rijders opdrachten geven tijdens de race, laat je ze pushen, brandstof sparen of laad je de ERS (elektrische boost die je kunt gebruiken voor inhalen of verdedigen) weer op? Je moet overal rekening mee houden, want je moet bijvoorbeeld ook zorgen dat er genoeg brandstof overblijft aan het einde van de race. Elk aspect van Formule 1 komt aan bod in F1 Manager 2022 en dat maakt het heel compleet.

Naast de races zul je natuurlijk ook nog het een en ander moeten doen. Zo moet je de auto gedurende een seizoen door ontwikkelen om zo de concurrentie voor te blijven. Je kunt ook hier beslissende keuzes maken door het bijvoorbeeld snel te doen, maar er veel geld tegenaan te gooien. Aangezien je een bepaald budget hebt, moet je slimme keuzes maken. Je kunt namelijk niet alles stoppen in onderdelen voor je bolide, maar je hebt ook nog faciliteiten die je moet onderhouden of uitbreidden. Ook heb je te maken met personeel dat je tevreden moet houden of wilt vervangen omdat ze niet voldoen aan je verwachtingen. Er is zoveel om rekening mee te houden, maar gelukkig kun je dit ook overlaten aan iemand anders als je dat niet zo leuk vindt om te doen en je je daardoor kunt richten op de races.

Het leukste bij voetbalmanagementgames is het scouten van nieuwe spelers gedurende een seizoen, om ze op te leiden en op een later moment in te zetten. In F1 Manager 2022 kun je ook nieuwe rijders aantrekken, maar je hebt er een stuk minder aan. Je hebt namelijk maar plek voor twee normale en een reserve-coureur. Dit is dus alleen maar van toepassing als iemand weg dreigt te gaan of er, net zoals Vettel, mee stopt. Ook kun je alleen maar kiezen uit rijders die uitkomen in de F1, F2 of F3, wat het natuurlijk ook nog een stukje minder interessant maakt.

Grafisch gezien heeft F1 Manager 2022 het dik voor elkaar. Je kunt de races, maar ook trainingen en kwalificatie, in real-time volgen en dat is bijna net zo spannend als op televisie. De beelden zijn enorm realistisch en dat helpt je om helemaal in de wedstrijd te zitten. Wat ook helpt, zijn de echte stemmen van de coureurs die worden gebruikt. Helaas is de computergestuurde tegenstander niet altijd even realistisch. Zo kwam het met regelmaat voor dat we tijdens onze kwalificatierun werden gehinderd door iemand die in zijn opwarmronde zat. Nu kan dit in het echt ook weleens voorkomen, maar het gebeurde hier twee races achter elkaar. Ook waren sommige crashes wat vreemd, wanneer ze voorbijkwamen in de herhaling. Het zou natuurlijk kunnen dat dit is te verhelpen met een update of twee, maar voor nu kwam het niet heel realistisch over.

F1 Manager 2022 is een hele goede eerste poging voor een F1-managementgame. Toch heb je niet altijd het idee dat de keuzes die je maakt ook van invloed zijn, zeker tijdens een training of kwalificatie. Grafisch gezien is het allemaal dik in orde en is het indrukwekkend wat je op je scherm krijgt te zien. Formule 1-fans zullen zich zeker kunnen vermaken met deze game, maar wij vragen ons af hoeveel seizoenen achter elkaar het leuk blijft.

F1 Manager 2022 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X|S. Het spel is ook verkrijgbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc.