Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Vooral door de relatief lage prijs is de Sony HT-S400 een prima toevoeging op je standaard tv-geluid. De geluidskwaliteit is hierbij ook wel in verhouding, maar laat nog wat te wensen over. Vooral als we kijken naar de overstemming van de lage tonen.

In veel huishoudens wordt gebruik gemaakt van een extra speakerset bij de tv ter vervanging van de standaard ingebouwde speakers. Het geluid heeft meer volume en is vaak ook een toegevoegde waarde tijdens het kijken van een spannende film bijvoorbeeld. Omdat niet iedereen zijn hele huiskamer vol wil zetten met een volledige opstelling, is een 2.1 set in de vorm van een soundbar en subwoofer het perfecte alternatief. De Sony HT-S400 is hiervan een goed voorbeeld en is bovendien ook goed betaalbaar.

Wanneer je op zoek bent naar een goede aanvulling op je tv op het gebied van audio dan kom je al gauw uit bij een soundbar of home cinema-set. Door de jaren heen is deze markt flink uitgebreid en lopen de modellen en prijzen veel uiteen. De Sony HT-S400 is een 2.1-set, die bestaat uit een soundbar en een draadloze subwoofer. Bij het uitpakken treffen we beide onderdelen aan en valt direct op dat ze van elkaar verschillen als we het hebben over de bouwkwaliteit en het gekozen materiaal. De soundbar is ongeveer 90 centimeter breed en is voornamelijk gemaakt van kunststof, met op de bovenkant een metalen laag. Dit zorgt er direct voor dat de soundbar wat exclusiever oogt en aanvoelt. Dit is iets wat ze bij de subwoofer niet hebben gedaan. Sterker nog, deze ziet er ietwat goedkoper uit en voelt ook iets minder premium aan. Nu staat deze normaliter niet bij iedereen direct in het zicht, maar voor het oog wil je toch wel een leuk totaalsetje hebben. De subwoofer is daarbij relatief groot met een afmeting van 19 x 38 bij 40 centimeter.

Sony HT-S400

Het installatieproces van de HT-S400 is kinderlijk eenvoudig en is door vrijwel iedereen uit te voeren zonder enige technische kennis. Er is een stroomkabel voor zowel de soundbar als de subwoofer en er is een HDMI-ARC of optische kabel nodig om de soundbar met de tv te verbinden. Dat is alles om gebruik te kunnen maken van de speakerset. Vaak is het bij draadloze speakers noodzakelijk dat deze met elkaar worden gekoppeld middels een koppelingsproces waarbij vaak knopjes ingedrukt moeten worden om in een koppelstand te komen. In dit geval heeft Sony het goed voor elkaar door de set automatisch te koppelen en dit gebeurd ook vrij snel na het inschakelen van de set. Mocht je in het bezit zijn van een Sony Bravia-tv of een tv die A2DP Bluetooth ondersteunt dan is het zelfs mogelijk om de HT-S400 draadloos met je tv te koppelen zodat je geen optische kabel of HDMI-kabel hoeft te gebruiken.

Sony HT-S400

Eenmaal aangesloten kan je achterover zitten op de bank en luisteren naar je favoriete programma, serie of film. De bediening van de soundbar is vrijwel net zo eenvoudig als het aansluiten. De afstandsbediening is enkel voorzien van de hoog nodige knoppen en dit zijn er niet veel. Denk hierbij aan een powerknop, volumeknop en een regelaar voor de aanwezige bass. Dit zijn de knoppen die je wellicht het meeste zult gebruiken, maar er zijn er nog meer. Zo is er de zogenoemde Night-modus waarbij je het geluid met een druk op de knop kan dempen of zelfs helemaal uit kan zetten, een Voice-knop om de dialogen meer naar de voorgrond te brengen en een Sound Field-knop. Deze laatstgenoemde is wellicht wat misleidend, want je zou verwachten dat je hiermee kan schakelen tussen diverse profielen, zoals film, bioscoop of muziek, waarbij er dan gewisseld wordt tussen diverse voorgeconfigureerde audioinstellingen. Helaas is dit geen onderdeel van de functie, maar is deze bedoeld om het surroundeffect aan of uit te kunnen zetten. Het was wellicht een betere keuze geweest om ook de mogelijkheid te bieden om de geluidsinstellingen meer aan te kunnen passen naar smaak.

Sony HT-S400

Als we kijken naar de geluidskwaliteit dan hebben we hier een beetje gemengde gevoelens over. De Sony HT-S400 is een set die wel geschaald kan worden in de relatief goedkope speakersets gezien de adviesprijs op het moment van schrijven net boven de €200,- ligt. Met dit in het achterhoofd krijg je een prima set die voor veel thuisgebruikers goed genoeg zal zijn als aanvulling op je tv. De liefhebbers die net wat meer willen zullen al gauw merken dat de HT-S400 geluidstechnisch niet helemaal optimaal is. Zo is de subwoofer erg aanwezig en zorgt er vaak zelfs voor dat het de middentonen overstemt waardoor de bass teveel aanwezig is. Wanneer je het niveau van de lage tonen gaat verlagen, wordt het geluid weer wat te flets. Over het algemeen produceert de set een prima geluid wat past bij de prijsklasse en zal je hiermee ook zeker geen miskoop doen.

Door de relatief lage prijs is de Sony HT-S400 een prima toevoeging op je standaard tv-geluid. De geluidskwaliteit is hierbij ook wel in verhouding, maar laat nog wat te wensen over. Het is wel jammer dat de soundbar en subwoofer niet uit dezelfde bouwkwaliteit en materialen bestaan.