Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Nacon RIG 800 Pro HD verrast ons op diverse vlakken. Er is een goed geluid aanwezig en een handig oplaadstation waar je de headset netjes op kunt plaatsen. Het enige minpunt is de ietwat tegenvallende bouwkwaliteit omdat de headset volledig uit licht plastic is ontwikkeld, maar bij normaal gebruik zal je hier geen last van hebben.

Nacon heeft enkele nieuwe gamingheadsets aangekondigd, waaronder de Nacon RIG 800 Pro HD. Het betreft een draadloze headset en is ontwikkeld voor het gebruik op de pc. De RIG 800 Pro HX is een model voor de Xbox en de HS is ontwikkeld voor de PlayStation. Wij hebben de HD-uitvoering mogen testen en wat wij ervan vonden lees je in deze review.

Bij het uitpakken treffen we enkele onderdelen aan waaronder een stevig basisstation waar de headset in geplaatst kan worden. Dit is erg handig omdat je nu niet overal je headset op je bureau neer hoeft te leggen met een kabeltje eraan wanneer deze leeg is. Bovendien ziet het er net wat netter en luxer uit. Aan de voorzijde is ook in één oogopslag te zien of de accu nog bezig is met laden of dat deze vol is. De headset maakt middels een USB-stick, die in het station wordt geplaatst, een draadloze verbinding. Het station wordt op zijn beurt verbonden met de computer en zal vandaaruit de connectie verzorgen en de headset voorzien van stroom om deze op te laden. Het is overigens wel jammer dat het bijgeleverde USB-kabeltje vrij kort is waardoor het vrijwel onmogelijk is om het station op je bureau te plaatsen en deze te verbinden met de pc die misschien wel ergens op de grond staat.

Nacon RIG 800 Pro HD

Wanneer we voor het eerst de headset vastpakken valt direct op hoe licht het gewicht is in tegenstelling tot vrijwel ieder ander model. De 800 Pro-serie is volledig ontwikkeld van plastic, wat mede voor het lichte gewicht zorgt, maar daarbij helaas wat goedkoper aanvoelt. Desondanks lijkt het allemaal toch vrij stevig te zijn, maar met wat voorzichtig trek en draaiwerk hoor je wel dat het plastic is. Wat verder opvalt is dat de RIG 800 Pro HD een automatisch verstelbare hoofdband heeft. Althans er zijn twee hoofdbanden waarvan de ene zich automatisch aanpast aan je hoofd. De andere hoofdband is voornamelijk voor de stevigheid en om alles op zijn plek te houden. Je hebt overigens nog steeds de mogelijkheid om te kiezen voor diverse maten. Dit werkt bij de RIG 800 net wat anders dan bij de meeste andere headsets. Zo kan je de oorschelp ontkoppelen van het frame en in een ander gaatje terug stoppen om hem zo groter of kleiner te maken.

Nacon RIG 800 Pro HD

De diverse afstelmogelijkheden bieden meer dan voldoende opties om de headset voor vrijwel iedereen passend te maken. Dit komt mede door de automatisch verstelbare elastische hoofdband die zorgt dat hij altijd goed op je hoofd rust. Dit in combinatie met het lichte gewicht zorgt het ervoor dat je vrijwel niet merkt dat je een headset op hebt. Dit ervaren we als erg prettig, vooral bij langere speelsessies. De oorschelpen zijn vrij ruim en vallen volledig over de oren. De buitenrand van de oorkussens zijn van kunstleer voor een luxere uitstraling, maar de binnenkant is gemaakt van ademend stof waardoor je minder snel zweetvorming krijgt rondom de oren.

Nacon RIG 800 Pro HD

Op het gebied van audio zit het bij de Nacon RIG 800 Pro HD wel goed. De aanwezige 40mm drivers produceren een helder geluid voor diverse doelen, zoals naast gamen het luisteren naar muziek. De Dolby Atmos 3D Sound zorgt ervoor dat je alles goed hoort en op diverse posities waarneemt. Dit is ideaal in games waardoor je de vijand goed kan positioneren. De lage tonen zijn goed, maar niet overdreven, aanwezig en voeren ook zeker niet de boventoon. De midden- en hoge tonen worden hierdoor ook niet beïnvloed, wat zorgt voor een goede balans.

De vrij lange en flexibele microfoon zorgt voor een kraakheldere spraak. Middels een draaiknop op de linkeroorschelp kan het microfoonvolume worden aangepast zodat je altijd luid en duidelijk binnenkomt in de partychat. Er is helaas geen mogelijkheid om de microfoon fysiek te ontkoppelen van de headset. Nu is dat ook niet perse nodig, maar we kunnen ons voorstellen dat er gebruikers zijn die dit graag zouden willen doen wanneer ze de microfoon niet of nauwelijks gebruiken.

Als we alles bij elkaar optellen dan komen we uit op een meer dan prima headset voor een relatief schappelijke prijs. De adviesprijs ligt op €199,-, wat nog steeds veel geld is voor een gamingheadset. Desalniettemin is dit wel een gemiddelde prijs als we kijken binnen dit segment. Het enige minpunt is in onze ogen de bouwkwaliteit. Het plastic voelt en ziet er wat goedkoop uit en lijkt ook wat extra stevigheid te missen, maar over het algemeen zal je hier met normaal gebruik niet veel last van hebben. Daarnaast zorgen de geluidskwaliteit en het handige oplaadstation voor extra pluspunten voor deze gamingheadset.