Doorgaan naar artikel
Park Beyond
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Park Beyond lijkt een prima game te worden en dat komt vooral door het feit dat je de attracties niet realistisch hoeft te maken.

In 2021 werd Park Beyond al aangekondigd door Bandai Namco en zou het daaropvolgende jaar verschijnen. Dit jaar werd duidelijk dat de game pas in 2023 uit zal worden gebracht, maar wij mochten alvast met een vroege versie aan de slag. Hieronder kun je lezen of het onze stoutste dromen heeft overtroffen.

We kennen natuurlijk allemaal RollerCoaster Tycoon en het meer recente Planet Coaster. In deze games is het de bedoeling dat je je eigen pretpark bouwt en ook zorgt dat het goed gaat draaien. Ook Park Beyond valt in deze categorie, maar dan met een twist. Waar RollerCoaster Tycoon en Planet Coaster zo goed mogelijk de werkelijkheid proberen na te bootsen, is dat absoluut niet de bedoeling van Park Beyond. Hoewel het ook een pretparkmanagementspel is, heb je hier ook de mogelijkheid om attracties te bouwen die in het echt eigenlijk helemaal niet kunnen.

In de eerste missie krijg je de opdracht om een achtbaan te bouwen vanuit een flatgebouw en krijg je stap voor stap uitgelegd wat nodig is om een werkende attractie te bouwen. Al in deze eerste missie wordt duidelijk dat deze game anders is, want er wordt je namelijk gevraagd om een kanon te plaatsen die het karretje over een sloot heen schiet en om daar weer zijn weg te vervolgen. En dat is nog maar het begin, want je kunt je fantasie redelijk de vrije loop laten. Je kunt het behoorlijk gek maken, maar je zult enigszins rekening moeten houden met de wetten van de natuur. Maar het geeft je wel een enorm gevoel van vrijheid en het is fijn om niet na te hoeven denken over het feit of iets wel of niet in het echt zou kunnen.

In de tweede missie draait het veel meer over het managen van het park. Je kunt kiezen wat voor soort park je wilt bouwen en ook voor wie. Wil je meer een familiepark ontwerpen of ga je het meer inrichten voor volwassenen? Daarnaast kun je ook voor een bepaald thema kiezen dat dan ook weer terug zal komen in de verschillende onderdelen van je park. Het managementdeel van deze game is prima te vergelijken met de eerder genoemde games en dat is alleen maar positief. Je zult rekening moeten houden met de mening van je bezoekers, want je wilt ze natuurlijk wel tevreden houden.

Wat betreft de bediening van deze game is het in het begin wel even wennen. Veel functies zitten verborgen onder combinaties die gemaakt moeten worden met het toetsenbord en de muis. Ook hebben wij deze game gespeeld met een controller en dat voelde eigenlijk iets logischer aan. De bediening bij dit soort spellen, zeker bij het bouwen, is altijd een lastig punt, maar Park Beyond heeft het redelijk intuïtief gemaakt, ook al zal het in het begin misschien even wennen zijn. Ook de menu’s zijn overzichtelijk en je hoeft eigenlijk niet echt lang te zoeken naar datgene dat je probeert te zoeken. Natuurlijk helpt het ook dat het spel je langzaam alles probeert te leren. Het is dus wel even afwachten hoe het in het uiteindelijke spel zal zijn, omdat er ongetwijfeld nog meer opties bij zullen komen en ook de verschillende soorten attracties die je kunt bouwen, zullen toenemen.

Onze eerste indruk van Park Beyond is erg positief. Het is een managementgame, maar toch brengt het net dat beetje extra omdat de attracties niet altijd even realistisch zijn. De bediening is op sommige punten even wennen, maar binnen niet al te lange tijd kun je precies doen wat je wilt doen. We hebben voor deze preview helaas maar twee missies kunnen doen, dus we zijn vooral ook benieuwd hoe de overige missies zullen zijn. Ook hebben wij ons kunnen vermaken in de sandbox-modus en dat is iets dat we de komende tijd zeker nog gaan doen.

Park Beyond zal in 2023 verschijnen voor PlayStation 5, Xbox Series X en pc.