Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

de iPhone 11 van refurbed ziet eruit en functioneert zoals je zou verwachten van een nieuw toestel, wat alleen maar positief is. Daarbij is gereviseerde hardware een stuk beter voor het milieu en het scheelt je in de portemonnee.

Steeds vaker wordt gebruikte elektronica een nieuw leven ingeblazen en heb je wellicht weleens gelezen of gehoord van “refurbished”, oftewel gereviseerd. Veel mensen schaffen refurbished producten aan omdat deze goedkoper zijn dan niet-refurbished apparaten, maar een grote bijzaak is dat er ook veel grondstoffen worden bespaard en dat het beter is voor het milieu. Er zijn ook veel mensen sceptisch over refurbished hardware, omdat het “gerepareerde” elektronica zou zijn. Wij mochten aan de slag met een gereviseerde iPhone 11 van refurbed en hebben het toestel flink aan de tand gevoeld.

Er zijn veel verschillende bedrijven die zich bezig houden met het reviseren van elektronica en deze weer te verkopen voor een gereduceerde prijs. Toch is de voornaamste reden het besparen van grondstoffen, die zoals we weten al een behoorlijke tijd schaars zijn en daarmee ook duurder zijn dan voorheen, en is daarbij ook direct beter voor het milieu. Zo blijkt uit cijfers dat refurbed dit jaar al 354.447,2 kg CO2 en 2.413,41 kg e-waste heeft bespaart. Dit zijn overigens enkel de cijfers uit Nederland. Daar bovenop plant refurbed voor elk verkocht product een boom in een gebied dat veel te maken heeft met klimaatveranderingen. De koper kan dan zelf kiezen of de boom wordt geplant in Indonesië, Haiti, Kenia, Madagaskar, Mozambique of Nepal. Als dank ontvang je daarbij ook een certificaat van de namens jouw geplante boom.

Het besparen van grondstoffen, een verbetering voor het milieu en de gereduceerde prijzen klinken allemaal erg positief natuurlijk, maar hoe is de kwaliteit van het product. De refurbished iPhone 11 ondergaat bij refurbed een volledige producttest van wel 40 stappen. Denk hierbij aan het volledig wissen van alle data, het vervangen van onderdelen en het volledig schoonmaken en polijsten van de iPhone 11. Er wordt gebruikgemaakt van nieuwe producten en onderdelen en daarvoor krijg je dan ook minimaal 12 maanden garantie. De elektronica bij refurbed wordt gecategoriseerd in uitstekend, heel goed en goed. De categorie wordt bepaald op een aantal voorwaarden. Bij een uitstekend product zijn er geen slijtagesporen zoals krassen op het scherm of behuizing en is het toestel als nieuw. Bij de heel goed-categorie kunnen er lichte microkrasjes op het scherm aanwezig zijn die niet meer te zien zijn wanneer het scherm aan gaat. Bij een goed-categorie zijn er duidelijke zichtbare slijtagesporen in de vorm van krasjes op de behuizing en scherm.

iPhone 11 - Refurbished van refurbed

De iPhone 11 die we mochten ontvangen kwam uit de uitstekend-categorie en bij het uitpakken troffen we naast het toestel, een oplaadkabel en een stroomadapter aan. Er zaten verder geen boekjes, oordopjes of andere onderdelen bij, zoals het welbekende pinnetje om je simkaart te plaatsen. Nu zijn dit gelukkig ook niet de primaire onderdelen en gaat het voornamelijk om de telefoon en oplaadkabel. Als we het toestel eens goed onder de loep nemen dan ziet de iPhone 11 er als nieuw uit en zijn er geen krasjes of slijtagesporen te zien. Ook niet op punten waar dit vaak voorkomt, zoals bij de lightning-aansluiting aan de onderkant van het toestel.

iPhone 11 - Refurbished van refurbed

Refurbed test elk product uitvoerig op diverse onderdelen waarop de uiteindelijke categorie op wordt gebaseerd. Hieruit zal ook duidelijk worden welke onderdelen voldoen aan de normeringen en wat er vervangen moet worden. Een accu zal bijvoorbeeld alleen worden vervangen wanneer deze onder een bepaald percentage komt als het gaat om de prestatie van de accu. Als het toestel in de uitstekend-categorie valt, maar de accu niet, dan zal deze worden vervangen. We hebben zelf uiteraard het toestel ook flink aan de tand gevoeld en hebben geen bijzonderheden ervaren. Dit houdt in dat ondanks het geen volledig nieuw toestel is, deze wel als nieuw wordt ervaren.

iPhone 11 - Refurbished van refurbed

Het kan overigens wel voorkomen dat je bijvoorbeeld bij de instellingen een melding ziet vanuit Apple dat er een niet-gecertificeerd onderdeel is aangetroffen, zoals het beeldscherm. Dit komt omdat vrijwel geen enkele leverancier in de secundaire markt officiële Apple-onderdelen kan inkopen of verkopen. Maar met de bijkomende volledige garantie lijkt ons ook dit geen probleem te hoeven zijn.

Als we naar het totaalplaatje kijken kunnen we eigenlijk alleen maar positief zijn over deze gereviseerde iPhone 11 van refurbed. Je draagt op deze manier een steentje bij aan het verbeteren van het milieu door het besparen van onder andere de grondstoffen, het prijskaartje is een stuk aantrekkelijker dan een nieuw model en het belangrijkste is dat het toestel goed functioneert.