Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

AOC kennen we voornamelijk van monitoren, maar ze hebben inmiddels ook diverse gaminghardware op de markt gebracht. In een complete gamingsetup springt het toetsenbord er met zijn prijs-kwaliteit-verhouding wel bovenuit, maar zijn het voornamelijk de muis en headset die gezien de lage prijs een goede indruk achterlaten. Vooral als je op zoek bent naar een goedkopere gamingsetup.

Randapparatuur verschijnt in allerlei vormen en maten en is er voor vrijwel elk doel wel een passend stukje hardware te vinden. Er wordt ook randapparatuur gemaakt speciaal voor gamers. Hierbij draait het vaak om performance, stabiliteit en snelheid, maar het oog wil ook wat. Daarom zijn ze vaak voorzien van wat extra verlichting of wat andere leuke eyecatchers. AOC kennen we vooral van de monitoren, maar heeft ook diverse stukjes gaminghardware in haar assortiment. In deze review bespreken we een complete AOC AGON-gamingsetup, bestaande uit het AGK700-toetsenbord, GH300-gamingheadset, AMM700-muismat en de AGM600-gamingmuis.

AOC AGON AGK700

We trappen af met de AOC AGON AGK700, een mechanisch toetsenbord dat er op het eerste oog degelijk en chique uitziet. Dit komt mede door de geborstelde aluminiumbehuizing en de opvallende ronde rode volumeknop aan de bovenkant. Deze knop wordt bijgestaan door enkele media-knoppen voor snelle toegang. Aan de zijkant van de toetsen zijn enkele macro-toetsen geplaatst die geconfigureerd kunnen worden voor diverse acties in bijvoorbeeld een game of applicatie. Dit alles kan worden geconfigureerd in de bijbehorende software, evenals de aanwezige RGB-verlichting. Helaas is de software vrij minimaal en zijn de instelmogelijkheden redelijk beperkt ten opzichte van veel andere merken.

Bij het uitpakken van het toetsenbord vonden we vier rode toetsen, de W, A, S en D-toetsen. Deze knoppen zou je kunnen vervangen voor meer duidelijkheid en positie van de meest gebruikte knoppen door pc-gamers. Is een goede ondersteuning voor je polsen belangrijk, dan hebben we goed nieuws: in de doos zit een polssteun die onderaan het toetsenbord gemonteerd kan worden. De steun wordt magnetisch gekoppeld met het toetsenbord wat verrassend goed werkt. De steun blijft goed op zijn plaats zitten, zit stevig gekoppeld en kan ook eenvoudig weer worden verwijderd.

De AGON AGK700 is voorzien van Cherry MX Red-schakelaars. Deze schakelaars worden veel door gamers gebruikt vanwege de nauwkeurige en korte aanslag zonder dat er veel kracht voor nodig is. Ze maken daarbij wel wat meer geluid bij het indrukken dan bij reguliere toetsen. Het toetsenbord is aan de achterzijde voorzien van een USB passthrough-poort om een ander apparaat op aan te sluiten, maar is ook voorzien van een dubbele USB-kabel. Deze moeten ook beide worden aangesloten wanneer je alle functionaliteiten volledig wilt gebruiken. Dit voelt een beetje achterhaald en lijkt ook wat overbodig te zijn.

Met een adviesprijs van €159 is de AOC AGON AGK700 een degelijk en fijn toetsenbord, maar mist net wat extra’s ten opzichte van concurrerende modellen van bijvoorbeeld Razer of Corsair. Dit komt mede door de software die wat summier is en de dubbele USB-kabel.

AOC AGON AGK700

AOC AGON AGM600

Bij een toetsenbord hoort ook een muis. In deze gamingsetup mochten we aan de slag met de AOC AGON AGM600-muis, een bekabelde muis ontwikkeld voor gamers. Er zijn maar liefst tien programmeerbare knoppen aanwezig die je kunt gebruiken in diverse games, maar ook in applicaties. Mocht je diverse games met andere instellingen willen spelen dan is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van een ander profiel, want de AGM600 kan schakelen tussen twee verschillende profielen uit zijn geheugen. De knoppen en de aanwezige RGB-verlichting zijn evenals het eerder genoemde toetsenbord te configureren in de bijbehorende software.

De positionering van de knoppen is erg fijn en zijn vrijwel allemaal goed en blindelings te vinden. Zo is er ook een zogenaamde sniper-knop aanwezig bij het puntje van je duim. Door deze ingedrukt te houden zal de DPI tot wel 400 zakken zodat je een precieze beweging kan maken en het perfecte schot kan afvuren. De AGM600 beschikt over een optische sensor met een resolutie van maximaal 16.000 DPI waarmee je met erg korte bewegingen toch een flinke afstand kan afleggen. Sommige gamers vinden het erg fijn om met een dergelijke gevoelige DPI te werken. De AGON AGM600 wordt middels een stevige gevlochten USB-kabel aangesloten waardoor je geen last hebt van eventuele vertraging. De muis heeft een goede en stevige bouw waardoor hij lekker in de hand ligt en ook lekker over je bureau of muismat glijdt.

De adviesprijs van de AOC AGON AGM600 ligt met €49,- vrij laag in vergelijking met concurrerende muizen. Gezien de specificaties en de kwaliteit is dit zeker een model om mee te nemen in je keuze wanneer je op zoek bent naar een nieuwe bekabelde gamingmuis.

AOC AGON AGM600

AOC AGON AMM700

Als je een gamingmuis hebt dan hoort daar ook wel een gamingmuismat bij. De AOC AGON AMM700 is een muismat ontwikkeld voor gamers. Nu is een muismat een muismat natuurlijk, maar de AMM700 is meer dan dat. De mat is namelijk voorzien van een LED-strip waarvan de kleur ingesteld kan worden via de software en kan matchen met de rest van je gamingsetup. De mat wordt middels een USB-kabel aangesloten om zo de verlichting te laten werken.

De onderkant van de muismat is voorzien van een rubberen anti-slip laag waardoor de mat altijd goed op zijn plek blijft liggen op vrijwel elk ondergrond. De bovenzijde is van stof met microtextuur voor een minimale weerstand voor de muis.

De adviesprijs van ongeveer €35 ligt ten opzichte van de muis dan weer wat aan de hoge kant. Deze muismat is dan ook vooral een optie wanneer je ook echt een totaalset wilt maken in combinatie met de verlichting. Het oog wil immers ook wat natuurlijk.

AOC AGON AMM700

AOC AGON GH300

Op audiogebied mochten we de AOC AGON GH300-headset aan de tand voelen. Deze bekabelde headset wordt middels een stevige gevlochten kabel van ongeveer twee meter aangesloten op de pc. Aan de USB-kabel is tevens een afstandsbediening gemonteerd waarmee je snel en eenvoudig het volume kan regelen, de microfoon kan bedienen of de LED-verlichting kan in- of uitschakelen. De verlichting is overigens enkel op de buitenkant van de oorschelp te zien in de tekst AOC. De zachte kunstlederen kussens sluiten goed aan op je hoofd waardoor er weinig geluidsverlies is. De bouwkwaliteit is ook prima in orde waardoor de koptelefoon redelijk robuust aanvoelt. De kunstlederen oorkussens en hoofdband zorgen met de rode stiksels voor een wat luxere uitstraling.

De aanwezige microfoon is flexibel en vrij kort waardoor deze direct naast je mond is gepositioneerd. Deze zorgt voor een duidelijke spraak zonder dat er teveel gekraak is te horen, wat erg fijn is tijdens het gamen met vrienden. Mocht je de microfoon niet willen gebruiken, is deze eenvoudig te demonteren. De 50mm drivers van de AOC AGON GH300 leveren gezien de prijsklasse een prima geluid. Het geluid dat deze koptelefoon produceert is niet de beste kwaliteit, maar zeker goed genoeg voor een budget gamingheadset. De lage-, midden- en hoge tonen zijn redelijk in balans, maar hadden iets meer body mogen hebben. Vooral de bass had wat meer aanwezig mogen zijn.

Als we kijken naar de adviesprijs van €35 valt deze headset onder de budgetheadsets en is dit ook zeker geen miskoop als je op zoek bent naar een nieuwe headset, maar niet teveel geld uit wilt geven.

AOC AGON GH300