Doorgaan naar artikel
Kayak VR: Mirage
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Kayak VR: Mirage laat echt zien waartoe de PlayStation VR2 in staat is en is een perfecte showcase voor het apparaat. Het is ideaal om af en toe te ontsnappen naar een andere wereld.

Virtual Reality bestaat al een tijdje en kan natuurlijk gebruikt worden voor meer dan je de stuipen op het lijf te jagen. Zo kun je het gebruiken om te ontsnappen uit de echte wereld en eens rond te gaan kijken op andere plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Dat dachten de mensen van Better Than Life ook en daarom hebben ze Kayak VR: Mirage op de markt gebracht. Een kajak-simulator waarin je rustig kunt ontspannen.

Kayak VR: Mirage is niet echt een volwaardige game, maar meer een showcase waarin duidelijk wordt wat je ook kunt doen met Virtual Reality. Je start je avontuur in een zwembad en hier worden jou de fijne kneepjes van het kajakken bijgebracht. Zo leer je hoe je vooruit moet gaan, naar link of naar rechts, achteruit en hoe je een snelle draai kunt maken. Het wordt allemaal op een eenvoudige manier uitgelegd en je moet het ook nadoen om door te gaan naar het volgende onderdeel. Hier valt direct al op hoe echt het lijkt en hoe leuk het is om een opblaasflamingo met een peddel te slaan.

De besturing is vrij simpel en iedereen die weleens in een kajak heeft gezeten, zal vrij snel vooruit komen. De Sense-controller zorgen voor een klein beetje feedback wanneer je het water raakt en dit zorgt ervoor dat je helemaal opgaat in de activiteit. Ook het leunen naar links of rechts heeft invloed, waardoor het alleen maar nog echter lijkt.

In Kayak VR: Mirage kun je afreizen naar vier verschillende plekken: Costa Rica, Australië, Noorwegen en Antarctica. Je kunt kiezen voor een modus waarin je zelf de boel kunt gaan verkennen of een modus waarin je niks hoeft te doen en alleen maar om je heen te kijken. Ook heb je de mogelijkheid om de simulatie te starten met daglicht of in de nacht. Die laatste is leuk om een keer of twee te doen, vooral in Noorwegen met onweer, maar je ziet een stuk minder van de prachtige werelden die de mensen van Better Than Life hebben gecreëerd. Het ziet er echt heel erg mooi uit en de belichting speelt hier ook een hele grote rol in. Je weet dat het niet echt is, maar op sommige momenten zit het er niet heel ver vanaf.

Ook de muziek en het geluid dragen enorm bij aan de beleving. De muziek help vooral bij het tot rust komen en de geluiden om je heen geven je meer het gevoel dat je echt in een kajak zit aan de andere kant van de wereld.

Naast de rondkijk-modus heb je ook nog de mogelijkheid om te racen tegen andere spelers. Je speelt niet echt in realtime maar tegen ghosts van andere spelers. Hierdoor heb je geen last van problemen die zich nog wel eens voor willen doen bij online spellen en kun je je volledig richten op zo snel mogelijk het parcours afleggen. Het is absoluut leuk om te doen, maar de kracht van Kayak VR: Mirage zit toch meer in het genieten en ontspannen.

Toch mist Kayak VR: Mirage voor sommige gamers waarschijnlijk wel een echt doel. Er zitten wel kleine opdrachtjes in, bijvoorbeeld een opblaasschildpad terugbrengen naar open zee, maar na een paar keer heb je dit ook wel gezien. Ook gebeurt er niet altijd even veel en moet je het hebben van die paar momentjes dat je vissen, pinguïns en zelfs een orka tegen kunt komen.

Kayak VR: Mirage laat zien wat er allemaal nog meer mogelijk is met Virtual Reality. De vier omgevingen zien er prachtig uit en zitten vol met kleine details. Het mist misschien wel een beetje uitdaging als je het echt als game gaat bekijken, maar het is vooral bedoeld als ontspanning en dat doet het perfect. Heb je een PS VR2 gekocht en wil je af en toe ontsnappen naar een mooie, serene wereld, dan moet je het zeker eens proberen. Voor een prijs van iets meer dan € 20,-, hoef je het in ieder geval niet te laten.