Doorgaan naar artikel
iRobot Roomba Combo j7+
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De iRobot Roomba Combo j7+ is een van de meest geavanceerde robotstofzuigers en dat is ook wel te zien aan de beschikbare features, zoals het dweilen en verlichte camera met obstakelherkenning. De Robot weet zich een goede baan te navigeren door je huis en vrijwel alles goed op te zuigen. Helaas werkt het iets minder goed in een donkere omgeving en lijkt hij weleens in de war te zijn. Ook het tussentijds bij moeten vullen van het waterreservoir is een aandachtspunt voor wellicht een opvolgend model.

Huishoudens worden steeds meer voorzien van slimme producten. Niet alleen om zaken te automatiseren, maar ook om je te helpen bij dagelijkse werkzaamheden. De robotstofzuiger is hiervan een goed voorbeeld en wordt in de afgelopen jaren in steeds meer huishoudens gebruikt. Normaliter hebben ze maar één doel en dat is stofzuigen, maar de iRobot Roomba Combo j7+ gaat net een stapje verder en heeft ook de mogelijkheid om je vloer direct te dweilen.

De j7-serie van iRobot is uitgebreid met een nieuw model en is voorzien van een feature die de robotstofzuiger op dit moment uniek maakt in zijn soort. Het nieuwste model is namelijk in staat om naast het stofzuigen ook te dweilen om het laatste fijne gruis te verwijderen van je vloer. Deze nieuwe stofzuiger heeft daarom ook de toepasselijke naam Roomba Combo j7+ gekregen en is daarbij ook het meest geavanceerde model van iRobot. Bij het uitpakken treffen we een flink basisstation aan wat ook wel de Cleaning Base wordt genoemd, omdat deze automatisch het vuil kan legen uit de robot en ook alles weer reinigt en ervoor zorgt dat de accu van de robot weer wordt opgeladen voor een nieuwe ronde. Uiteraard vinden we ook al gauw de ronde robot en wat accessoires om direct aan de slag te kunnen. De Roomba Combo j7+ is overigens ook zonder Cleaning Base verkrijgbaar voor een gereduceerde prijs.

iRobot Roomba Combo j7+

Wanneer de Cleaning Base eenmaal is aangesloten op het stopcontact en de robot in zijn thuisbasis is geplaatst, kunnen we ervoor gaan zorgen dat de robot weet wat hem te wachten staat. Met de eenvoudig te bedienen app is het een fluitje van een cent. Wanneer je de robot voor de eerste keer in gebruik gaat nemen en je hebt de app gedownload, dien je deze te verbinden met je WiFi. Middels de Quick Start Guide word je door enkele stappen geleidt. Voordat je de Roomba Combo j7+ zijn eerste schoonmaaktaak wilt laten uitvoeren, zal hij eerst moeten weten hoe je huis eruit ziet. Ook dit gaat vrij eenvoudig en geheel automatisch, zorg er wel even voor dat er geen bijzondere dozen of andere dingen op plekken staan waar ze normaal niet staan. Wanneer de verkenning wordt gestart, zal de robot de ruimte gaan verkennen door simpelweg overal heen te rijden en alles te registreren. Dit ziet er vrij knullig uit, omdat hij overal tegenaan botst, bijstuurt en weer opnieuw botst net zo lang tot de weg weer vrij is en de route hervat kan worden. Nadat de verkenronde klaar is, heb je een volledig overzicht van de ruimte in de app staan en deze is behoorlijk accuraat. Op de plattegrond is ook duidelijk te zien of er een andere ondergrond is zoals een kleed of mat of iets dergelijks. De Roomba Combo j7+ is nu klaar voor zijn eerste karwei.

iRobot Roomba Combo j7+

In de app is het nu mogelijk om een schema te maken. Dit kan zowel op vaste dagen en tijdstippen, maar ook gebaseerd op je geolocatie. Dit wil zeggen dat de Roomba-stofzuiger zijn schoonmaakbeurt gaat starten wanneer je van huis bent. Bij het samenstellen van het schema heb je de mogelijkheid om aan te geven of er enkel gezogen moet worden of ook een combinatie met dweilen. Wanneer er een opdracht is voltooid krijg je dit middels een notificatie te zien op je smartphone. Je krijgt overigens ook notificaties wanneer de schoonmaakbeurt is afgebroken vanwege een fout of iets dergelijks. Het is ook altijd mogelijk om tussentijds de Roomba handmatig te starten voor een extra zuigbeurt. Ook het legen van de opvangbak kan eenvoudig middels app in gang worden gezet. Dit geeft overigens wel een flink kabaal dat een seconde of 10 duurt. Het vuil wordt zo uit de robot gezogen en in de cleaning base opgeslagen totdat deze geleegd wordt.

Voor de dweilfunctie dien je het waterreservoir te vullen met water en zou volgens iRobot genoeg moeten zijn voor 90 vierkante meter, maar dit is dan wel in de Eco-stand waarbij alles minimaal wordt gebruikt. Is er echt een grondige dweilbeurt nodig, dan wordt je vloer wellicht in deze stand niet helemaal schoon. Het kan dus ook voorkomen dat er tijdens de dweilbeurt het water op is en het reservoir bijgevuld moet worden. Dit is vrij lastig wanneer je van huis bent als de dweilbeurt wordt uitgevoerd en komt helaas ook regelmatig voor.

iRobot Roomba Combo j7+

De slimme iRobot Roomba Combo j7+ is een van de meest geavanceerde apparaten van zijn soort. Dit komt mede door de combinatie van zuigen en dweilen, maar ook door aanwezige sensoren en de camera. Zo is de robot in staat om de ondergrond te herkennen en automatisch te wisselen van borstel wanneer deze bijvoorbeeld over een kleed rijdt. Ook herkent de Roomba met zijn camera objecten, zodat hij niet per ongeluk vast komt te zitten of ergens overheen wilt rijden wat eigenlijk niet gaat, denk bijvoorbeeld aan een stekkerdoos met een stroomkabel die over de grond ligt. Ook worden er foto’s gemaakt waarop je in de app kunt aangeven of dit een tijdelijk obstakel is of dat hierop de plattegrond aangepast kan worden.

Wanneer de vloer een keer bezaaid ligt met schoenen, sokken, een doosje of wat andere spullen is dit geen probleem voor de Roomba Combo j7+. Met wat scan en navigeerwerk zal hij netjes een route vinden om te zuigen en vervolgens terug te keren naar zijn thuisbasis. Het aftasten kan af en toe leiden tot een botsing tegen een kast of bank, maar door de aanwezige, stevige stootrand is dit geen probleem en lopen zowel je meubels als de robot geen schade op.

iRobot Roomba Combo j7+

Als we kijken naar hoe goed de Roomba Combo j7+ zijn werk doet, zijn we redelijk tevreden. Als we kijken naar het stofzuigen dan wordt in de meeste gevallen alles goed opgezogen en blijft er maar af en toe iets liggen. Dit gebeurt overigens vaker wanneer je de stofzuiger in de avond laat zuigen in een donkere omgeving. Hier lijkt de robot toch wat meer moeite mee te hebben.

Over het dweilen zijn we iets minder goed tevreden en dat heeft voornamelijk te maken met het moeten bijvullen van het waterreservoir. Er wordt ook een flesje schoonmaakmiddel bijgeleverd die je in het reservoir kunt doen. Of ook andere merken schoonmaakmiddel worden ondersteund, is ons helaas niet bekend. Wanneer de robot bij een kleed of mat komt, wordt het dweilpad netjes omhoog getild zodat je na de schoonmaakbeurt niet met een nat kleed zit te kijken.

Het is het eerste model van iRobot met een dweilfunctie en dit zal wellicht in de aankomende modellen worden verbeterd en is dit een goede stap richting een schoon huis zonder er maar al te veel naar om te hoeven kijken. Om deze klusjes uit handen te geven staat er wel een prijskaart tegenover. De Roomba Combo j7+ is beschikbaar met en zonder Cleaning Base. Het model zonder de Cleaning Base heeft de adviesprijs van €799,- waarbij het andere model de adviesprijs van €999,- kent.