Doorgaan naar artikel
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Naast ons dagelijks leven in de echte wereld, vertoeven we ook steeds vaker in de digitale wereld. Van het surfen op het internet tot het streamen van films of series en van het checken van onze mailtjes tot aan het online shoppen. Door de explosie van het internetgebruik is dit ook een goudmijn geworden voor cybercriminelen, adverteerders en overheidsinstanties. Met een VPN (Virtual Private Network) kun je veiliger surfen op het internet. Hieronder geven we een drietal voorbeelden van hoe een VPN voor iets meer veiligheid zorgt, al zal dit stukje software nooit volledige veiligheid kunnen garanderen.

Wat spook jij allemaal uit?

Als we het internet op gaan zorgt een IP-adres ervoor dat er een verbinding tot stand kan komen tussen jou digitale apparaat (bijvoorbeeld je laptop of smartphone) en het internet. Deze is niet geheel veilig te noemen, waardoor iedereen (of dit nu je internetprovider, de overheid of hackers zijn) kan zien wat je aan het doen bent. Een VPN verbergt je eigen IP-adres en gebruikt een IP-adres van de VPN-server. Hierdoor worden al je gegevens versleutelt, waardoor het veel lastiger wordt om te achterhalen wat je allemaal op het internet aan het uitspoken bent.

Weg met gepersonaliseerde advertenties

Je bent even aan het digitale shoppen geweest en vervolgens kom je op een site waar advertenties worden getoond. Die advertenties weerspiegelen vaak naar wat je recent hebt bekeken of gekocht. Middels trackers wordt nagegaan welke websites je regelmatig bezoekt of welke producten of diensten je voorkeur hebben, om op die manier een heel profiel van jouw internetgedrag op te bouwen. Deze zogenaamde gepersonaliseerde advertenties zijn over het algemeen niet schadelijk, maar kunnen wel irritant zijn. Toch blijft het oppassen met het klikken op advertenties, want malafide websites kunnen je zomaar lokken om vervolgens je gegevens te ontfutselen en je op te lichten. Jaarlijks zijn er meer dan tienduizend slachtoffers door internetfraude van malafide bedrijven. Een VPN zorgt ervoor dat marketeers je niet meer kunnen volgen, haalt advertenties weg en zorgt dus voor een iets veiliger surfsessie.

Regionale content omzeilen

Als we in Nederland aan het internetten zijn, krijgen we een Nederlands IP-adres. Voor een website is dit een indicatie dat je op dat moment in dat betreffende land bent. Maar wat als je nu bepaalde buitenlandse sport wilt zien of van het Amerikaanse Netflix-aanbod wilt genieten? Dat kan alleen met een VPN. Die stelt je namelijk in staat om zelf een land uit te kiezen, waarna je een IP-adres voor dat land krijgt. Je kunt op deze manier dus net doen of je in het buitenland bent. Omgekeerd geldt hetzelfde: zit je in het buitenland en wil je bepaalde Nederlandse content zien, dan kun je een Nederlands IP-adres instellen.

Een goede VPN zorgt dus voor wat meer veiligheid als we het internet aan het afstruinen zijn. Het verbergt je IP-adres, zorgt ervoor dat je niet te volgen bent en haalt (malafide) advertenties weg. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om buitenlandse content te bekijken dat achter een regiolock zit. Toch zal het je nooit volledig kunnen beveiligen. Je zal dus nog altijd je gezonde verstand moeten gebruiken en een antivirusprogramma blijft een must.