Doorgaan naar artikel
Ravenswatch Early Access
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Ravenswatch Early Access omvat nog erg weinig en je bent er dus snel op uitgekeken. Het belooft met meer content wel een juweeltje van een game te worden.

Ravenswatch is de nieuwste game van de studio die verantwoordelijk was voor Curse of the Dead Gods, een action-roguelike die redelijk goed ontvangen was. Onder het motto ‘write what you know’ besloot diezelfde studio weer met hetzelfde principe verder te gaan in de vorm van Ravenswatch, waarvan de Early Access nu beschikbaar is. Wij zijn er voor je aan de slag mee gegaan.

Ravenswatch begint met het selecteren van een personage en je kan meteen al uit zes verschillende helden kiezen die allemaal gepaard gaan met hun eigen speelstijl. Denk aan een ijstovenares waarmee je probeert vijanden te bevriezen en ze continu slomer te maken, een jager die verandert in een weerwolf, enzovoorts. Vervolgens word je in een behoorlijk duistere wereld gestort en moet je maar wat rondlopen om erachter te komen wat er aan de hand is.

Dat is gelukkig niet zo’n probleem, want het is geen grote open wereld, maar een afgebakend gebied. Al vrij snel wordt duidelijk wat de bedoeling is: je hebt een paar dagen, elke dag duurt een paar minuten, voordat ‘de grote nachtmerrie’ wakker wordt. De grote nachtmerrie is een groot tentakelmonster dat niet zo makkelijk verslagen is aan het begin van een potje. Dus moet je de paar dagen en nachten gebruiken om zo sterk mogelijk te worden voor het zover is. Je kan monsters verslaan om een hoger niveau te verkrijgen, bepaalde evenementen en quests voltooien voor upgrades en je kan wortels van het tentakelmonster beschadigen, zodat hij met minder levenspunten de wereld in komt.

Dit is best een vermakelijk proces, omdat je niet gewoon op je eigen tempo naar het einde van een level kan gaan, maar met enige tijdsdruk zo efficiënt mogelijk een gebied probeert door te spelen. De actie voelt ook verrassend lekker aan. Je hebt een paar vaardigheden tot je beschikking en met upgrades kan je ze sterker maken. Dit is momenteel net genoeg om het tweemaal met hetzelfde personage door te spelen, maar al de tweede keer voelde onze samenstelling vrijwel hetzelfde aan als de eerste keer, zelfs als we zoveel mogelijk ons best deden om voor andere upgrades te gaan. Dit is voor een game die niet in Early Access zit geen groot probleem, maar dan moeten er wel meer upgrades en voorwerpen komen om je gameplay elk potje anders aan te laten voelen.

Hetzelfde geld voor het level. Het duurt ongeveer twintig minuten om door te spelen en het verslaan van de eindbaas zal je misschien twee, hooguit drie potjes kosten. Daarna krijg je de boodschap dat het volgende level pas ergens in de zomer zal verschijnen. Dan kan je eindeloos het eerste level blijven spelen met steeds pittigere moeilijkheid, maar dat is eigenlijk niet zo leuk. Het haalt het tempo heel erg uit het spel dat je na het verslaan van de eerste eindbaas opnieuw moet beginnen, in plaats van dat je verder gaat.

Bij het spelen van een Early Access-game moet je kijken naar twee dingen: hoezeer is het spel nu al de moeite waard en hoe wordt het spel met de extra content die op de roadmap beschreven wordt? Voor wie minder bekend is met Early Access-projecten, een roadmap is een manier voor ontwikkelaars om aan te geven waar ze aan gaan werken en in welke volgorde, met soms een schatting van wanneer je het kan gaan verwachten.

Momenteel is het moeilijk om de vroege versie van Ravenswatch aan te raden. Dat heeft niets met de kwaliteit te maken: dat zit allemaal dik in orde. De gameplay is lekker en en het is leuk om erachter te komen hoe upgrades je vaardigheden veranderen. Maar je bent simpelweg vrij snel uitgespeeld met het eerste level, want er zit niet genoeg variatie in om het alsmaar opnieuw te blijven spelen.

Als we kijken naar hoe het spel wordt met extra content, dan zijn we er volledig van overtuigd dat Ravenswatch een juweeltje wordt. De vraag is niet óf Ravenswatch met meer content goed wordt, maar wanneer. Is dat al met het eerstvolgende extra level, of wanneer er twee levels bij zijn? Dat moeten we gaan zien, maar we kijken ernaar uit om de game dan weer op te pakken.

De Ravenswatch Early Access is alleen speelbaar op Steam. De game moet volgend jaar ook op consoles verschijnen.