Doorgaan naar artikel
Preview Crash Team Rumble
Wendy de Koster
Wendy de Koster
Gameredacteur
Profiel

Conclusie

Crash Team Rumble is goed tijdverdrijf. De rondes duren niet al te lang, waardoor het ook voor ‘even tussendoor’ een geschikt spel zal worden. De herkenbare personages maken het een feest van herinnering voor mensen die Crash en zijn vrienden of vijanden al langere tijd volgen.

Al sinds 1996 is Crash Bandicoot een bekend personage in videogames. Ook wij hebben al vele jaren van de Crash-games genoten en kunnen met volle vreugde meedelen dat op 20 juni 2023 de release van Crash Team Rumble gepland staat. De makers van de game, Toys for Bob, hebben afgelopen weekend een gesloten Beta van Crash Team Rumble opgezet. We mochten een beknopt kijkje nemen in het leven van Crash Bandicoot en zijn vrienden.

Crash Team Rumble is een vier-tegen-vier online multiplayer game. Het is de bedoeling dat je samen werkt met je team om zoveel mogelijk Wumpa’s te verzamelen door eroverheen te lopen of door kistjes te breken met daarin meerdere Wumpa’s. Een Wumpa is een fruitsoort die de speler naar het bankplatform moet brengen. De bank is een ronde plaat ergens op het veld, waar je enkele seconden op moet staan om de Wumpa’s daar te laten opslaan. Het team dat de meeste Wumpa’s heeft verzameld, wint de wedstrijd. Dit wordt moeilijk gemaakt door de tegenstanders die jouw team proberen tegen te houden als je Wumpa’s naar de bank brengt, met grote gevechten met de tegenpartij als gevolg. Maar ook kan jouw team het de tegenpartij moeilijk maken, door ze aan te vallen, goed te verdedigen of door speciale krachten vrij te spelen. Als je dood gaat, kom je weer tot leven bij de startbasis, maar al je verzamelde voorwerpen zijn helaas verdwenen.

Crash Team Rumble is een spel waarbij enige samenwerking met je team wel belangrijk is om te kunnen winnen. Het lastige is dat er geen chatmogelijkheden geïntegreerd zijn, waardoor er geen overleg mogelijk is met je online teamgenoten. Hopelijk komt er voor de release een mogelijkheid om met je team te overleggen, om het strategisch aan te kunnen pakken.

Je kan een personage kiezen om mee te spelen, je speelt gedurende je meer wedstrijden aangaat meer personages met elk eigen vaardigheden vrij. In de beta hebben we met Crash, Dingodile en Coco kunnen spelen en zijn Tauna en Dr. Neo Cortex degenen die je kunt vrijspelen. De personages zijn onderverdeeld in drie categorieën: de Scorer die voornamelijk Wumpa’s verzameld en naar de bank brengt, de Blocker die sterk is in de verdediging en als laatst de Booster die voornamelijk op zoek is naar Relics, waarmee je extra krachten kunt vrijspelen tijdens de gevechten. Je kunt iedereen aankleden met onder andere rugzakken en hoofddeksels, wat erg vermakelijk is, vooral als je meerdere dingen hebt kunnen vrijspelen.

In de closed beta hebben we in drie verschillende werelden kunnen spelen, namelijk: Just Beachy, Calamity Canyon en Tiki Towers, waarvan de laatstgenoemde het grootst en moeilijkst is.

De plattegrond van Just Beachy

Wij zijn begonnen met de Practice Match, omdat er nog geen andere online spelers te vinden waren op het moment van spelen. In deze modus maak je kennis met het spel en de gameplay. Het niveau is lager dan in de online modus, waardoor je kunt wennen aan het level en de mogelijkheden.
Je begint het spel met het kiezen van een personage. Daarna kun je een speciale Power kiezen, dat is een extra vaardigheid die in het spel geactiveerd kan worden, nadat de power-meter gevuld is. Dit zijn de gekste dingen, bijvoorbeeld een koelkast die teamgenoten geneest, maar ook een vijand aanvallende plant, die je ergens op een tactische plaats op de map kunt plaatsen.

Power Healing Fridge

De jacht naar Wumpa’s kan nu beginnen! Op elke map zijn verschillende Relic Stations en Boosts te vinden. Om een Relic Station te gebruiken, ga je nadat je genoeg Relics (blauwe sleutels te vinden op het speelgebied) hebt verzameld deze naar het betreffende Station brengen en activeren. Maar let op, de tegenpartij kan deze ook activeren. Het team dat de laatste benodigde Relics inlevert activeert de superkracht. Het vereist soms wat rekenwerk en samenwerking met je team, omdat je maar vijftien Relics bij je kunt dragen. De grotere superkrachten kunnen wel dertig Relics vragen om ze te activeren. De Uka Uka van de map Tiki Towers is een leuk voorbeeld hiervan. Hierbij verandert je team in Uka Uka en krijg je een lichtgevende blauwe bal om je heen, wat je tijdelijk bijna onsterfelijk maakt. Er zijn ook goedkopere Stations vrij te spelen, je kunt bijvoorbeeld een bommenregen laten ontstaan en in Just Beachy kan je team in een strandbal rondrennen op het gebied en tegenstanders uit de weg rollen. De power-ups maken de gevechten een stuk spannender en zijn daarmee een toffe toevoeging.

Je team kan ook een Boost activeren als een teamlid, alleen of met hulp, een zogenaamde Gem Cluster verovert. Dit zijn meerdere plateaus waar de speler op moet gaan staan om het te veroveren. Pas als je alle Gems (plateaus) van die groep hebt veroverd, krijgt je team een tijdelijke percentuele boost voor alle Wumpa’s die je team inlevert. Dit zorgt ervoor dat er regelmatig een gevecht voor de Gems ontstaat.

Gem Cluster

Later konden we ook de online multiplayer modus, Competitive genoemd, proberen, wat het niveau van spelen gelijk verhoogt. In de competitive-modus word je willekeurig gekoppeld aan medespelers, waarbij er twee teams van vier personen gevormd worden. In de beta liet de matchmaking nog wat te wensen over. Regelmatig zijn wij in een team van Level 1-spelers terechtgekomen, waarbij de tegenpartij gemiddeld Level 15 was. Dit maakt het lastig om te winnen, aangezien mensen met hogere levels niet alleen meer ervaring hebben, maar omdat hogere levels meer personages en talenten vrijgespeeld hebben. Het is te hopen dat Toys for Bob hier nog aandacht aan schenkt voor ze Crash Team Rumble uitbrengen. De gameplay werkt hetzelfde als in de Practice Match, maar doordat je met medespelers in plaats van de computer speelt is het spel veel uitdagender om te spelen. Het kan er soms hard aan toe gaan, met vele epische gevechten, om meer Wumpa’s dan de tegenpartij te verzamelen.

Wil je liever met vrienden spelen? Dan is de Private Match een leuke optie, hier maak je online verbinding met je vrienden en speel je samen in een privé-level.

De closed-beta heeft veel inzicht gegeven in hoe Crash Team Rumble eruit zal gaan zien. De toevoeging van meerdere keuzemogelijkheden en levels in het volledige spel is een veelbelovende belofte, wat het spelen zeker afwisselender zal maken. Het spel is gemakkelijk te spelen, waardoor ook beginners veel plezier aan Crash Team Rumble kunnen beleven. Met name de heldere en kleurrijke grafische aspecten van het spel vallen op en potjes zijn erg soepel. We hopen wel dat de ontwikkelaars deze tijd gebruiken om feedback te verwerken, vooral met betrekking tot het matchmakingproces bij de online multiplayer, want dat is eigenlijk toch wel waar het spel om draait.

Wij zijn alsnog onwijs benieuwd geworden naar wat het volledige spel ons zal brengen op 20 juni.