Doorgaan naar artikel
Wendy de Koster
Wendy de Koster
Gameredacteur
Profiel

Conclusie

TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 is een fraai en realistisch ontworpen spel en is daarmee perfect voor de motorliefhebber. Je waant je op het eiland van Man, samen rijdend met de wereldbekende coureurs. Het is wel een grote uitdaging om een race te winnen.

TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 neemt ons, na 3 jaar, weer mee in de wereld van motorracen. Op een van de veertig bruutste motoren verken je het eiland Man, rijdend door de dorpjes, bossen, bergen en langs de oceaan. Op 9 mei is TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 in de early release te spelen en op 11 mei is het spel beschikbaar voor iedereen, maar wij hebben het alvast mogen uitproberen voor jullie.

NACON heeft met Isle of Man 3 hun uiterste best gedaan om een zo realistisch mogelijk beeld van het eiland Man te geven. De vormgeving is een lust voor het oog, het is duidelijk te zien dat hier veel tijd aan geschonken is. Alleen rijdt je soms zo hard op de motor dat je verderop in beeld de omgeving ziet opduiken en het beeld soms kan stotteren.  Bij wat rustiger rondrijden, kun je genieten van de mooie omgeving van het eiland Man.

TT Isle of Man 3: leuke feitjes in de game

Onderweg komt je op diverse plaatsen leuke feitjes tegen over het eiland, zoals over de stoomtrein die daar nog rijdt. Er is ook vermakelijke informatie over de officiële coureurs terug te vinden in de Journal en de afbeeldingen bij de coureurs zijn natuurgetrouw weergegeven in dit spel. Dit maakt het naast een leuk tijdverdrijf ook een leerzaam spel. Je kunt vrij rondrijden over de opengestelde wegen en komt onderweg onder andere herkenbare punten tegen die je in het echt op het eiland tegen komt. Een voorbeeld hiervan is de Sulby Methodist Church, die wij op Google Maps hebben opsgezocht om te vergelijken met de beelden in de game. Je ziet de resultaten hieronder en zoals je ziet, kan het mogelijk een leuk stukje herkenning zijn voor mensen die bekend zijn met het eiland.

Sulby Methodist church

Tevens kun je tijdens het vrij rondrijden ook het tijdstip van de dag en weersomstandigheden wijzigen. Er zit verschil in het wegdek met elke weersomstandigheid. Met regen is dit zo realistisch mogelijk gedaan. Er lig een laagje water op het wegdek, wat je ziet opspatten van het achterwiel van de motor. Maar ook is de weg gladder en zal je je rijstijl moeten aanpassen. Het kan een goed idee zijn om voordat je aan wedstrijden mee gaat doen, veel rond te rijden om het goed onder de knie te krijgen. Dit is nog best een uitdaging!

Dat het spel zo realistisch is opgebouwd, merk je namelijk vooral tijdens het rijden. De motor kan snel uit de bocht vliegen en ook de stoeprandjes zijn niet je beste vriend. Na veelvuldig vallen, zal ook zeker je motor en kleding er vies uit gaan zien. Er is op de PlayStation 5 ook zeker gebruikgemaakt van haptic feedback. Bijvoorbeeld bij het rijden op gras of het spoor en bij een crash zul je dit zeker voelen en horen in de controller.

Tijdens het vrij rondrijden valt het op dat er alleen op de hieronder in oranje aangegeven wegen gereden kan worden. Het openwereld-concept is een leuke toevoeging, maar het zou nog leuker zijn als je ook de kleinere wegen kan kiezen om op te rijden.

Er zijn veel verschillende challenges en events, in totaal 32 circuits, te spelen bij TT Isle of Man 3. Wij hebben gespeeld op beginnersniveau en vonden de uitdagingen daarop al best pittig als je minder bekend bent met motorrace-spellen. Een handig hulpmiddel in deze modus is een groene lijn die aangeeft waar je het beste kunt rijden en die rood wordt wanneer je moet remmen, iets dat je in de meeste moderne racegames terugziet. Maar de tegenstander(s) zijn van hoog niveau en na slechts één keer vallen is het al bijna onmogelijk om de race te winnen. Als je valt, heb je al een paar seconden verlies. Je valt, zoals we eerder zeiden, best snel in dit spel, vooral in het begin. De lat ligt hierdoor zelfs in de beginnersmodus al best hoog, wat het spel soms frustrerend maakt. Wij merken wel dat als de race vaker gespeeld wordt, deze elke keer iets beter zal gaan. Veel oefenen loont in dit spel. Na het winnen van een race speel je punten vrij, waarmee je je motor kunt aanpassen, waardoor je nog sneller en beter wordt.

Al met al is TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 een prachtig en realistisch vormgegeven spel, waarbij je je waant op het eiland Man. Het blijkt dat NACON zich vooral gefocust heeft op het realistisch weergeven van het eiland Man en de speler de échte beleving te laten ervaren van deelname aan de race, die al sinds 1907 wordt gehouden. De prachtige omgeving, de mogelijkheid tot het vrij rondrijden en ontdekken van leuke weetjes en de mogelijkheid tot het rijden van dezelfde parcours als de bekende coureurs van de TT op Isle of Man is een genot voor liefhebbers.