Doorgaan naar artikel
Deze gameconsoles kosten je nog meer dan alleen de games
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Het leven van een gamer gaat, zeker financieel gezien, niet altijd over rozen. Het aanschaffen van een degelijke console en de bijbehorende spellen is nou eenmaal een prijzige hobby, dat is algemeen bekend. Maar dat is niet het enige waar de gamer tegenwoordig mee te kampen heeft.

In een tijd van financiële malheur door toedoen van inflatie en de torenhoge energieprijzen probeert Nederland – en dus ook de gamers – het hoofd boven water te houden. De kostenpost van gamers blijft echter niet alleen beperkt tot de aanschaf van apparatuur, ook de stroomkosten van sommige consoles veroorzaken tegenwoordig een heuse mokerslag op je portemonnee.

Tipje: je gameconsoles én je energie vergelijken is dus echt zo’n slecht idee nog niet. Hier lees je waarom.

Kosten niet beperkt tot aanschaf console en games

De obsessie van fanatieke gamers om telkens het nieuwste snufje in huis te halen kent z’n weerga niet. De in november 2020 uitgebrachte PlayStation 5 en Xbox Series X – per stuk toch een vraagprijs van € 549 – gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank. Ook een goede monitor of televisie kan uiteraard niet ontbreken. Een dergelijk geschikt apparaat loopt al gauw in de duizenden euro’s.

Bij zo’n nieuwe console horen natuurlijk ook een scala games, die overigens ook niet bepaald goedkoop zijn. Zoals FIFA 23, die je zo’n € 65 kost. En dan de nog populairdere (en legendarische) COD en GTA-series, die per stuk ook rond de € 70 bedragen.

Dat bij elkaar opgeteld betekent alom hoge uitgaven voor de gamer, die hij of zij natuurlijk maar al te graag realiseert. Het blijft echter niet bij deze vaak eenmalige kosten. Eén kostenpost zal toch zeker niet in bovenstaand rijtje thuishoren: stroomverbruik.

Stroom

Gelukkig stagneren de energieprijzen weer een beetje, maar dat was de laatste periode toch anders. In augustus 2022 bedroeg de stroomprijs gemiddeld zo’n € 0,48 per wattuur.

Met inachtneming van dat gegeven is het dan ook niet moeilijk om voor te stellen welke extra kosten gamers met het uitvoeren van hun hobby maken of hebben gemaakt. Uit onderzoek van de Duitse tak van Eurogamer.net blijkt dat de nieuwste Xbox, de Series X, met een gemiddeld verbruik van tussen de 153 en 210 Wh momenteel de grootste stroomgebruiker is. In stand-by verbruikt de console tussen de 0,5 en 15 Wh. Met het bezitten van de Xbox Series X ben je gemiddeld € 120 per jaar extra kwijt.

Oudere consoles, zoals de PlayStation 4 en de Xbox One scoren goed bij actieve werking, maar dat wordt in negatieve zin gecompenseerd door een hoge wattuur in stand-by.

De PlayStation 5 verbruikt dan wel meer dan de Xbox Series One (tussen de 160 en 220 wat), maar dat wordt dan weer gecompenseerd door zijn lage verbruik in de stand-by modus, die maximaal 3 Wh bedraagt.