Doorgaan naar artikel
HP Omen 16 2022-versie
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Met de HP Omen 16 2022-versie haal je nog steeds een prima gaming-laptop in huis waar je voorlopig mee vooruit kunt. Wel zouden we even goed kijken naar een aanbieding of anders wachten op de 2023-versie die binnenkort verschijnt en de moeite van het wachten zeker waard is.

Laptops zijn er in alle soorten en maten en voor allerlei verschillende toepassingen. Zo heb je de kleine, draagbare varianten die zich vooral richten op productiviteit en reisbaarheid. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat deze niet zijn uitgerust om fatsoenlijk op te kunnen gamen en daar komen de gaminglaptops in beeld. Over het algemeen wat zwaarder, maar wel dé oplossing voor wanneer je je games met je mee wilt nemen onderweg. Recentelijk namen we al de Victus 15-laptop onder de loep en nu is het de beurt aan de iets duurdere Omen 16-variant.

De versie die wij testten (k0250nd) komt uitgerust met een Nvidia Geforce 3060 RTX, 16 GB ramgeheugen, een Intel i7-processer en een SSD van 1 terrabyte. Meer dan genoeg om je voorlopig uit de brand te helpen als het op moderne games aankomt. Games als Forza Horizon 5 en Gears of War 5 vliegen op hoge kwaliteit met een flinke framerate over je scherm. Op Ultra-kwaliteit wordt het wellicht allemaal net iets te zwaar, maar dat is natuurlijk te verwachten op een laptop. Desondanks zijn we onder de indruk van wat de Omen 16 ons voorschotelt.

Ook over het scherm zijn we tevreden. De Omen 16 wordt geleverd met een ontspiegeld scherm met een 144hz refresh rate. Hierdoor kun je ook met wat lichtinval nog genieten van je games en heb je niet constant het idee dat jezelf als een hologram in beeld blijft.

Kijken we naar de nadelen, dan zijn die er ook toch wel. Zo is de accuduur erg beperkt, zelfs buiten het gamen om. Een treinreis van anderhalf uur is al een aardige uitdaging zonder dat je hele gekke dingen doet. Dat is natuurlijk niet het einde van de wereld, aangezien stopcontacten over het algemeen overal goed beschikbaar zijn, maar het is wel iets dat je moet weten.

Ook vinden we de resolutie van het scherm aan de lage kant voor een laptop in deze prijsklasse. We praten over een full HD-scherm wat voor gamen natuurlijk prima is, maar als je ook andere zaken op je laptop wilt doen erg krap is. Het grote 16,1 inch-scherm kan ons dan wel weer erg bekoren.

De laptop blijft over het algemeen koel genoeg, maar is goed hoorbaar wanneer er een grafisch zware game wordt gespeeld. Een (noise cancelling)-headset is dan geen overbodige luxe.

We weten natuurlijk dat we een laptop recenseren uit 2022 en dat betekent dat de 2023-laptops er natuurlijk ook alweer snel aankomen. Die zullen bij verschijnen natuurlijk wat duurder zijn dan de huidige generatie, maar het is wel goed om te weten wat je zou missen om voor jezelf te beslissen of je nog beter even kunt wachten.

De nieuwe generatie komt in drie varianten: De Omen Transcend 16, Omen 16 en Victus 16. Vooral de Transcend springt eruit als het gaat om specificaties. Deze heeft een mini-LED-scherm, wat voor het eerst is in een HP Omen-laptop. Het ondersteunt ook HDR en heeft een verversingsgraad van 240hz op een QHD-scherm (2560×1440). Als grafische kaart is er een Geforce RTX 4070 aan boord en die wordt ondersteund door een Intel i9-processor. Ook is er ondersteuning voor Windows Hello, zodat je je laptop kunt ontgrendelen met gezichtsherkenning. Al dit moois komt voor een vanaf prijs van €1899,-.

Een treetje lager vinden we de HP Omen 16 2023-editie, de opvolger van de laptop in deze recensie. Deze heeft een Geforce RTX 4080 aan boord, maar moet het doen zonder het mini-LED-scherm. Qua processor heb je de keuze tussen een Intel i9 of een AMD Ryzen 9. Ook hier is het QHD-scherm als optie beschkbaar. De vanaf prijs hier is € 1199,-.

Als instapper is er de HP Victus 16 die vanaf € 949,- beschikbaar is. De grafische kaart is een Geforce RTX 4070 en ook hier is er de keuze tussen Intel en AMD, maar dan de i7- en 7-versie. Als extraatje is er de keuze tussen drie kleurvarianten, namelijk: zilver, blauw en wit.

Naast de laptops komt er ook een hele range aan nieuwe randapparatuur aan in de vorm van headsets, toetsenborden, muizen en monitoren. Hierbij springt vooral de HP Omen 27K-monitor in het oog. Deze 4K-monitor met een 144hz refresh rate lijkt een ideale partner te worden voor je laptop. Het mooie is daarbij dat er een ingebouwde KVM-switch in zit, waardoor je er ook meteen een andere console of laptop op aan kunt sluiten en waarbij het toetsenbord en muis gedeeld worden. Dit beeldscherm gaat € 700,- kosten.

Met de nieuwe lineup in het achterhoofd is het waarschijnlijk verstandig om nog even te wachten met het aanschaffen van een Omen-laptop. Vooral het feit dat je een nieuwe generatie grafische kaart krijgt is wat ons betreft het wachten al waard. Mocht je dit geduld niet op kunnen brengen, dan doe je met de HP Omen 16 van afgelopen jaar absoluut geen miskoop.