Doorgaan naar artikel
Razer Blackshark V2 Pro 2023
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Razer Blackshark V2 Pro was al een hoogwaardige headset, maar het vernieuwde model is voorzien van diverse upgrades waardoor het een fantastische headset is voor vrijwel elke gamer. De verlengde accu zorgt voor een verdriedubbeling van de batterijduur en het draagcomfort is erg prettig. Met de EQ-knop kan je eenvoudig wisselen en zelfs je gepersonaliseerde audio-instellingen aanpassen zoals jij ze graag hebt.

De kans is groot dat je de Razer Blackshark V2 Pro al kent. Dit kan kloppen want de fabrikant heeft de headset in 2020 al uitgebracht en deze werd bijzonder goed ontvangen, vooral door professionele gamers die ook actief zijn in e-sports. Razer heeft het bestaande model op de schop genomen en heeft enkele verbeteringen toegepast om de headset naar een nóg hoger niveau te tillen. Ze hebben daarbij niet gekozen voor een nieuwe of opvolgende naam, zoals Blackshark V3 pro, maar hebben dezelfde naam gehanteerd en het is nu de 2023-uitvoering. Of Razer er ook in is geslaagd om de headset nog beter te maken lees je in deze review.

Op het eerste oog heeft de BlackShark V2 Pro geen veranderingen in het ontwerp. Zo beschikt het model nog steeds over de ovale en relatief flinke oorschelpen die beide met twee vrij dunne ijzeren staafjes zijn bevestigd aan de hoofdband. Het ziet er misschien wat fragiel uit, maar is uiteindelijk best stevig. Hierdoor zijn de oorschelpen ook gemakkelijk aan te passen naar de gewenste afmetingen. De headset heeft een prettige grootte en de oorschelpen zitten zeer comfortabel op de oren. Dit komt mede door het lichte gewicht van 320 gram en het verbeterde traagschuim dat is verwerkt in de oorschelpen en hoofdband. Hierdoor sluit de headset erg goed af rondom de oren, drukt niet en maakt het daarom ook ideaal voor langere speelsessies. De oorschelpen zijn voorzien van enkele knopjes zoals de powerknop, muteknop voor de microfoon, een draaiknop voor het volume en een wisselknop voor diverse audioprofielen waarover later meer. De aanwezige microfoon kan net als bij de vorige versie worden verwijderd wanneer je geen microfoon wilt gebruiken.

Razer Blackshark V2 Pro 2023

Het grootste verschil van de headset zit echter onder de motorkap en niet zozeer in het uiterlijk. Zo heeft de ingebouwde accu een flinke boost gekregen. De batterijduur is verlengd van 24 naar ongeveer 70 uur wat een flinke verbetering is. Daarnaast kan de headset via USB-C snel worden opgeladen waardoor je na 15 minuten laden alweer voor 6 uur verder kunt gamen. Een volledige lading duurt maar enkel 2 uur. Wat in het 2023-model ook is veranderd, is de afwezigheid van een mini-jack-aansluiting. De koptelefoon bekabeld aansluiten zal enkel via de USB-C en eventueel bijgeleverde verlengkabel kunnen worden gebruikt. Als extra beschikt het nieuwe model naast de bijgeleverde 2,4GHz-dongle nu ook over Bluetooth 5.2. Dit laatste maakt het een nog veelzijdigere headset omdat deze nu ook verbonden kan worden met apparaten waarbij je geen USB-dongle kunt plaatsen. Denk hierbij aan de Nintendo Switch of je telefoon.

Razer Blackshark V2 Pro 2023

De vernieuwde Blackshark V2 Pro heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger, een iets minder diepe bas. Gelukkig wordt deze wel goed ondersteund door helderdere midden- en hoge tonen. Het geluidsprofiel is neutraal, en het is duidelijk merkbaar dat de headset voornamelijk is bedoeld voor de competitieve markt. Hoewel de standaard al vrij goed en helder klinkt beschik je tevens over de mogelijkheid om gebruik te maken van diverse audioprofielen. Met de eerder genoemde “EQ-knop” kan er snel worden gewisseld tussen diverse audioprofielen. Er zijn twee categorieën met profielen, namelijk de standaard categorie met profielen voor algemene games, muziek, film en aangepaste instellingen. Deze kan je vervolgens weer zelf aanpassen in de Razer Synapse-software.  De andere categorie is bedoeld voor specifieke veel gespeelde competitieve games zoals Apex Legends, Call of Duty, CS: GO, Fortnite en Valorant. Door op de EQ-knop te drukken, kun je schakelen tussen de profielen, maar door de knop 3 seconden ingedrukt te houden, kun je schakelen tussen de categorieën.

Het is een zeer overzichtelijke manier om snel tussen verschillende profielen te schakelen en makkelijk op de tast te vinden gezien het de enige knop is op de rechter oorschelp. Bij het samenstellen van een gepersonaliseerd profiel kan je wel zorgen dat er wat meer bas aanwezig is, mocht je dit willen. Een ander onderdeel dat een upgrade heeft gekregen is de aanwezige HyperClear Super Wideband-microfoon. Deze beschikt over een 32kHz samplefrequentie waarbij de spraak kraakhelder en duidelijk overkomt. Door de goede filtering worden de achtergrondgeluiden vrijwel volledig geblokkeerd, mits ze niet te hard zijn uiteraard.

Als we naar het totaalplaatje kijken merken we dat het vernieuwde model, op het design na, best wel flinke upgrades heeft gekregen. Ook het prijskaartje is hier helaas door gestegen: dit model heeft een adviesprijs van €229,99 en is verkrijgbaar in het zwart en in het wit. Dit is een flink bedrag, maar je krijgt hier ook wel een hoogwaardige en stevige headset voor terug. Als je op zoek bent naar een goede headset, voorzien van goede spraak, audio en pasvorm dan zal je geen miskoop doen met de Razer Blackshark V2 Pro 2023.