Doorgaan naar artikel
Sfeerimpressie: Animecon 2023
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Animecon biedt al jaren een plek voor fans van de Japanse animatiestijl om samen te komen en de Japanse (pop)cultuur te beleven. Na al verschillende locaties te zijn afgegaan, was de beurs dit jaar weer in Rijswijk van 9 tot en met 11 juni. In de Broodfabriek waren drie verschillende area’s ingericht en ook was er een deel buiten te vinden, wat erg prettig was met het warme weer. Wij zijn de zonnige zondagmiddag op bezoek geweest en hebben goed kunnen snuffelen en genieten van alles wat Animecon 2023 te bieden heeft.

Animecon 2023

Al bij ontvangst is de sfeer goed. De beurs draait grotendeels op vrijwilligers die er duidelijk ook erg veel zin in hebben. Na het ontvangst valt het op dat het lekker druk is, maar niet te druk. Overal hangen mensen rond, maar er is altijd nog wel een plekje te vinden waar je even kan zitten om uit te rusten. Vanuit de ontvangsthal loop je zo de markthal in, waar onwijs veel kraampjes alles verkopen wat met de Japanse cultuur te maken heeft. Van kawaii knuffels tot authentieke Sake en van rijen vol Funko Pops tot accessoires om je conventie-outfit compleet te maken. Door het grote en leuke aanbod hangen hier veel mensen rond, gelukkig wordt de hitte nog vrij goed geregeld door grote ventilatoren, waardoor het een aangename rondkijkervaring was.

In de Exp Plaza konden bezoekers zowel actief aan de slag als even tot adem komen. Hier werden veel workshops gegeven waaronder klassieke Japanse vechttechnieken, populaire Anime-dansjes, Dungeons & Dragons try-outs, outfits maken, origami knutselen en nog veel meer. Voor iedereen was er wel iets te doen en op de rustige momenten waren hier ook veel eetkraampjes te vinden met authentieke gerechten zoals dumplings, noedels, Japanse curry, bubble tea en nog veel meer. Mocht je een ervaring bij je pauze willen, dan was er zelfs een heus Maid Experience Café. Klein verbeterpuntje is wel de beschikbaarheid van drankkraampjes. Deze waren eigenlijk alleen te vinden in de welkomsthal, waardoor je daarheen moest voor een colaatje.

Animecon 2023

Daarnaast had Animecon 2023 natuurlijk ook een gaming-area, waar vooral Japanse games van alle tijden gespeeld konden worden. Zo was natuurlijk de Smash-serie onwijs populair, maar ook meer unieke games als Dance Dance Revolution werden flink bezocht. Op een Japanse beurs kunnen natuurlijk niet de arcadekasten ontbreken, dus deze waren ook in overmaat aanwezig. Bij een beurs hoort natuurlijk ook cosplay en vele mensen waren verkleed als hun favoriete personage of hadden een onwijs mooie outfit samengesteld. Naast dat dit een plezier is voor het oog en zorgt voor een kleurrijke sfeer, geeft het ook meteen een signaal dat iedereen zichzelf kan zijn. Hierdoor hoor je om je heen veel mensen elkaar ontmoeten en een gesprekje aangaan, wat de sfeer alleen nog maar beter maakt.

Al met al was Animecon 2023 weer een geslaagde editie met een precies goed aantal bezoekers en genoeg te doen om de dagen dat je er was vol te maken. Ook de mogelijkheden om even tot rust te komen of lekker te shoppen waren top. De warmte van het weekend werd goed tegengewerkt door een gebiedje buiten en de vele ventilatoren die verspreid waren door de beurshallen. Complimentje aan de organisatoren, vrijwilligers en bezoekers, het was een feestje dat volgend jaar zeker weer herhaald mag worden.

Hieronder nog een aantal foto’s van de beurs:

Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023
Animecon 2023