Doorgaan naar artikel
Viewfinder
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Viewfinder wist ons enorm te verbazen met slimme puzzels en spelen met perspectief. Wij kijken dan ook enorm uit naar de definitieve versie op 18 juli.

Bij heel weinig mensen zal een belletje gaan rinkelen bij de naam Sad Owl Studios. Dat is ook niet zo gek, want de Schotse ontwikkelaar bestaat pas sinds 2021. Twee jaar na de oprichting is hun eerste game bijna klaar voor release. Viewfinder zal op 18 juli verschijnen, maar wij mochten alvast aan de slag met een vroege versie van de game.

Viewfinder is een puzzelgame waarin foto’s centraal staan. De afbeeldingen moet je zien te vinden, op onderzoek uitgaan is ook onderdeel van de gameplay, en vervolgens gebruiken om de puzzel op te lossen om zo het einde van het level te bereiken. Dat gebeurt op een hele bijzondere manier: je plaatst de foto namelijk in het level en daardoor kan je ook in de foto stappen. Er opent zich als het ware een nieuwe dimensie. Soms is het een kleine ruimte waar je een voorwerp kunt vinden, om vervolgens weer terug te gaan. Soms is het ook een bijna opzichzelfstaand level. Het zit enorm slim in elkaar en de mogelijkheden met de foto’s lijken bijna onbeperkt. Het eerste half uur waren we ook een beetje overdonderd en smaakte het vooral naar meer.

Maar de ontwikkelaar heeft nog meer slimme dingen bedacht om de puzzels aantrekkelijker te maken. Zo vonden wij ook een kopieerapparaat, dat de mogelijkheid gaf om een foto te dupliceren, waardoor we deze meerdere keren tot onze beschikking hadden. Je kunt je voorstellen dat ook hiermee weer toffe puzzels zijn te bedenken. Het mooie is dat we pas een paar levels hebben gespeeld en hierin was al behoorlijk wat variatie, dus we hopen vooral dat deze lijn doorgetrokken zal worden in de latere levels.

Ook op grafisch gebied ziet Viewfinder er prima uit. De wereld zit over het algemeen vol met mooie kleuren en de levels, hoewel soms wat simpel, zien er leuk uit. Daarnaast is er ook bijpassende muziek, waardoor je compleet in de game wordt getrokken en er maar weer moeilijk uitkomt.

We hadden vooraf geen idee wat we moesten verwachten van Viewfinder, maar na het spelen van de eerste paar levels staat de game op ons verlanglijstje. Het mechanisme met de foto’s is enorm leuk gevonden en de puzzels zijn slim en uitdagend. We hebben natuurlijk maar een klein deel van de game kunnen spelen, dus we weten nu nog niet of het eentonig gaat worden of dat Sad Owl Studios nog meer slimme mogelijkheden hebben weet te bedenken. Wij kunnen in ieder geval bijna niet wachten tot het 18 juli is, want dan zal Viewfinder verschijnen op PlayStation 5 en pc.