Doorgaan naar artikel
Pikmin 4
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Pikmin 4 is in de kern (nog) niet heel veel anders dan de vorige delen, maar introduceert een paar nieuwe elementen. Het is vooral leuk om alles te ontdekken op je eigen tempo, zonder een vervelende tijdslimiet. Wij kunnen niet wachten om verder te gaan met dit vierde deel.

De Pikmin-franchise is niet nieuw, want al in 2001 verscheen de eerste game voor de Nintendo GameCube. Net zoals Mario komen de Pikmin-games uit het brein van Shigeru Miyamoto. Toch heeft de gameserie niet dezelfde aandacht gekregen en is Pikmin 4 pas de eerste nieuwe Pikmin-game voor de Nintendo Switch. Wij mochten er alvast een paar uur mee aan de slag en in deze preview vertellen we jou er alles over.

In Pikmin 4 kruip je in de huid van een ontdekkingsreiziger, die je helemaal zelf kunt vormgeven, en gebruik je de plantachtige wezentjes om zoveel mogelijk schatten te verzamelen. Anders dan in de vorige Pikmin-games, heb je dit keer ook Oatchi, een soort ruimtehond, tot je beschikking. Je kunt Oatchi gebruiken om op te reizen, maar hij is ook handig voor het vechten, terugbrengen van schatten en slopen van objecten. De hond kan dus voor een groot deel ook wat de Pikmin kunnen, maar daarnaast heeft hij nog een paar handige vaardigheden. Zo kun je hem bijvoorbeeld gebruiken voor het opsporen van teamleden die vermist zijn geraakt tijdens hun vorige missie. We hebben in onze korte speelsessie nog niet alle mogelijkheden van Oatchi kunnen proberen, maar het is al wel duidelijk dat deze hond een waardige toevoeging is. Wij zijn benieuwd welke mogelijkheden wij nog meer tot onze beschikking gaan krijgen, aangezien we de hond ook nieuwe trucjes kunnen leren.

Naast Oatchi heb je natuurlijk de beschikking over de plantachtige wezentjes. Je hebt ze in allemaal verschillende kleuren, maar omdat we nog niet het hele spel hebben kunnen spelen, waren we voor nu beperkt tot de rode, gele en blauwe. Elke kleur heeft zijn eigen specialiteiten, zo kunnen de gele Pikmin tegen elektriciteit en kun je de blauwe ijs-Pikmin gebruiken om tegenstanders en water te bevriezen. De hoeveelheid Pikmin die je kunt meenemen is ook beperkt, dus je moet altijd goed nadenken hoeveel je van iedere soort meeneemt op een missie. De rode en gele waren al in vorige games te bewonderen, maar de ijs-variant is nieuw. Het is goed om te zien dat Nintendo nieuwe soorten in het spel heeft verwerkt en wij zijn dan ook erg benieuwd wat we allemaal nog kunnen verwachten.

Pikmin 4 is niet compleet anders dan andere Pikmin-games en dat is helemaal niet erg. Je verzamelt de Pikmin om zo puzzeltjes op te lossen, vijanden te verslaan en natuurlijk schatten te vinden. Er zit ook weinig druk achter, want je hebt niet echt te maken met een tijdslimiet. Je hebt wel te maken met dag en nacht, maar je kunt lekker de tijd nemen om alles goed te ontdekken. In onze preview-versie hebben we alleen de eerste twee gebieden kunnen spelen en daarmee kun je je al een behoorlijke tijd vermaken. Hoeveel gebieden er in totaal zijn, weten wij niet precies, maar het lijkt erop dat Nintendo genoeg content in de game heeft gestopt.

Het lijkt misschien alsof de gebieden niet zo heel groot zijn, maar het speelt zich zowel boven als onder de grond af. In de ondergrondse levels gaat de tijd langzamer dan boven de grond en kun je dus nog meer de tijd nemen om alles eruit te halen wat erin zit. Sommige ondergrondse levels bestaan uit meerdere verdiepingen en de uitdagingen die je daar vindt, zijn over het algemeen groter dan boven de grond. Het is niet helemaal nieuw, want Pikmin 2 introduceerde grotten. In de trailers hebben we al wel kunnen zien dat we ook nachtlevels gaan krijgen, maar helaas hebben we die nog niet kunnen spelen in onze korte tijd met de game.

Grafisch gezien ziet het er ook allemaal prima uit. We weten allemaal dat de Nintendo Switch niet de sterkste hardware heeft, maar een game zoals deze draait nog prima op de oude console. De gebieden boven de grond zijn lekker kleurrijk en mooi vormgegeven. De ondergrondse levels zijn een stuk donkerder, maar het ziet er allemaal goed uit.

Pikmin 4 is voor een groot deel hetzelfde als vorige Pikmin-games, maar introduceert een paar nieuwe dingen. Zo heb je nu de beschikking over een ruimtehond, genaamd Oatchi, en zijn er nieuwe Pikmin-varianten. De gameplay zelf blijft redelijk hetzelfde als in voorgaande delen, maar dat is juist goed. Het is vooral een game waarin je rustig de tijd kunt nemen om alles te ontdekken. Het voelt allemaal heel ontspannen aan en dat zorgt ervoor dat de game heel erg toegankelijk is. Wij hebben er in ieder geval een goed gevoel bij en kunnen niet wachten om verder te duiken in de wereld van de Pikmin.