Doorgaan naar artikel
JBL Quantum 910
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De JBL Quantum 910 is een uitgebreide gamingheadset die op diverse vlakken goed tot zijn recht zou komen. Of je nu een fanatieke, competitieve gamer bent of gewoon wilt genieten van meeslepende geluiden tijdens het gamen, de Quantum 910 levert op alle fronten. Maar het draagcomfort is wat aan de lompe kant qua gewicht en drukkende oorschelpen. Maar dit kan ook een persoonlijke ervaring zijn.

De JBL Quantum 910-serie is een veelbelovende gamingheadset voor diverse platformen. Zo is er een 910X-model gericht op pc en Xbox met de herkenbare groene kleurtinten. De 910P-versie is daarentegen voor de PlayStation ontwikkeld met blauwe tinten. De Quantum 910 die wij mochten testen was zowel op de pc als op andere platformen te gebruiken.

Ondanks dat de Quantum 910 redelijk zwaar is, is deze headset ontworpen met comfort in gedachten. De grote oorschelpen omsluiten je oren perfect en de goed gewatteerde kunstlederen hoofdband zorgt voor langdurig draagcomfort. Zelfs tijdens lange gamesessies voelden we geen ongemak of vermoeidheid. Het strakke en moderne ontwerp met matte en glanzende accenten geeft de headset een premium uitstraling die zeker indruk maakt. Vooral wanneer deze aan staat, want dan brandt ook de verlichting op diverse onderdelen van de headset.

JBL Quantum 910

De bedieningselementen op de oorschelpen zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden. Zo zijn er op de linkeroorschelp vier knoppen boven elkaar geplaatst, waardoor je soms het verkeerde knopje gebruikt. Met de mogelijkheid om het volume aan te passen, de microfoon te dempen en te schakelen tussen verschillende audiobronnen, heb je volledige controle over de geluidsinstellingen. De meegeleverde afneembare microfoon biedt heldere spraakcommunicatie en kan worden verwijderd wanneer je deze niet wilt gebruiken.

Met de draadloze connectiviteit van de Quantum 910 heb je geen zorgen om kabels die mogelijk in de weg gaan zitten. De headset gebruikt een stabiele draadloze verbinding met lage latency zodat er geen vertragingen zijn. De batterijduur van ongeveer 16 uur was voldoende om meerdere gamesessies door te komen voordat de headset moest worden opgeladen.

JBL Quantum 910

De geluidskwaliteit van de JBL Quantum 910x is ronduit indrukwekkend. De krachtige 50 mm drivers zorgen voor een heldere, gebalanceerde en gedetailleerde geluidsweergave. De basweergave is diep en krachtig, waardoor explosies en lage frequenties in games echt tot hun recht komen. De middentonen en hoge tonen zijn goed uitgebalanceerd, waardoor stemmen en omgevingsgeluiden duidelijk worden weergegeven. De JBL Quantum 910 biedt actieve ruisonderdrukking (ANC) om omgevingsgeluiden te verminderen en je volledig onder te dompelen in je game. Het is overigens wel even wennen tijdens het gebruik van voicechat omdat je jezelf nu vrijwel niet hoort praten.

JBL Quantum 910

De JBL Quantum 910 ondersteunt virtueel surround sound, waardoor je een ruimtelijke geluidsweergave ervaart die je helpt bij het lokaliseren van geluidsbronnen en positionele audio in games. Hierdoor kun je de richting van voetstappen, schoten en andere belangrijke geluiden in je game beter inschatten, waardoor je een concurrentievoordeel kunt behalen. Hoewel het virtuele surround sound-effect niet zo indrukwekkend is als bij sommige speciale surround sound-headsets, biedt de Quantum 910 nog steeds een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele stereo-geluidsuitvoer.

De adviesprijs van €219,- is aan de hoge kant, maar je krijgt er wel een all-round gamingheadset voor terug. Dit komt mede door de functionaliteiten als noice cancelling en dolby surround sound. Dit maakt dat de JBL Quantum 910 zeker overwogen mag worden bij de aanschaf van een gamingheadset.