Doorgaan naar artikel
HP Omen 16 (2023-versie)
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De HP Omen 16 biedt wederom een prima totaalpakket met een puike performance

Eerder dit jaar plaatsen we een recensie van de 2022-versie van de HP Omen 16. We adviseerden destijds om nog heel even te wachten tot de versie van dit jaar zou verschijnen, voornamelijk omdat deze de beschikking zou krijgen over een GeForce-kaart in de 4080-reeks. Inmiddels zijn deze laptops verkrijgbaar en hebben wij een uitvoering toegestuurd gekregen om te kijken of het inderdaad het wachten waard is geweest.

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe laptop is dat deze op het eerste oog vrijwel gelijk is aan de versie die we eerder dit jaar hadden. Kijk je echter wat langer, dan zijn er wel degelijk verschillen te ontdekken. Zo is het Omen-vierkant bovenop de laptop vervangen door het woord OMEN in grote letters. Ook zien we dat er een stijlvol randje achter het beeldschermscharnier zit, wat de laptop een hippere uitstraling geeft dan zijn voorganger.

Op praktisch gebied is er wat geschoven met de beschikbare poorten. Zo zijn de USB-C-poorten verplaatst naar de zijkant en is er een USB-A-poort naar de achterkant verplaatst. Het lijkt vooral gedaan om meer ruimte te creëren voor de luchtuitlaat, zodat de hardware beter gekoeld kan worden.

Als we kijken naar de performance, dan is het inderdaad een goede stap vooruit, wat natuurlijk voornamelijk komt door de upgrade aan de videokaart-kant, in ons geval een RTX 4080. We hebben een aantal recente en grafisch zware games aan de tand gevoeld, zoals A Plague Tale: Requiem, Forza Horizon 5 en Microsoft Flight Simulator en de Omen had er op de hoogste grafische settings geen enkele moeite mee, waar we op de versie van vorig jaar nog wel wat schuifjes terug moesten zetten. Een bijkomend voordeel is dat de hardware zich wat minder in het zweet hoeft te werken, wat zich vertaalt in een stillere laptop. Het is nog zeker niet fluisterstil, maar wel een stuk minder dan wat we eerder meemaakten. Ook duurt het langer voordat de fans beginnen te blazen. Al met al een verbetering waar wij erg content mee zijn.

Waar we eerder al adviseerden om een goede headset bij de laptop te kopen, hoeft dat dit keer niet meer. De duurdere varianten van de HP Omen 16 worden dit jaar geleverd met een HyperX Cloud II Core-headset, een meer dan capabele headset die je gamecomfort een stuk zal verhogen. Deze is bij levering automatisch gekoppeld aan je laptop, dus daar hoef je zelf niet meer achteraan.

Kijken we nog wat verder, dan heeft ook het scherm een upgrade gehad. De vorige generatie werd geleverd met een 144hz-scherm en deze nieuwe generatie heeft zelfs 165hz. Zelf zien we er met onze al wat ouder wordende ogen niet heel veel van, maar het is altijd prettig om te weten dat het weer net een beetje beter is. Wel is de standaardresolutie nog steeds een lage Full HD-resolutie en kun je bij een duurdere variant ook kiezen voor een QHD-scherm. We blijven het karig vinden voor een laptop in deze prijsklasse.

Wat rest is eigenlijk niet veel nieuws onder de zon. Aan de overige hardware is niet veel gesleuteld, al was daar ook weer niet heel veel mis mee. Het geluid is nog steeds bovengemiddeld dankzij de Bang & Olufsen-speakers, maar wint het zeker niet van de meegeleverde headset. De batterijduur lijkt wel iets beter te zijn, maar nog steeds is het raadzaam, om zeker tijdens het gamen, de adapter in ieder geval bij je te hebben. Daarnaast is er de terugkeer van het RGB-toetsenbord dat meer dan prima voldoet en fraai is voor het oog en ook de grote trackpad maakt opnieuw zijn opwachting. Van die laatste zijn we niet heel erg fan, omdat deze een beetje overgevoelig lijkt te zijn, zelfs als we de instellingen aanpassen. Tijdens het gamen zal je toch meestal een controller of externe muis gebruiken, waardoor we hier ook weer niet al te zwaar aan tillen.

Dat maakt dat deze 2023-versie van de HP Omen 16 wederom een uitstekende gaming-laptop is. Mocht je de vorige versie hebben, dan is er niet meteen reden om die om te ruilen. Ben je echter toe aan een nieuwe gaming-laptop, dan is de HP Omen 16 absoluut een goede keus.

De HP Omen 16 is er in verschillende varianten. Het instapmodel begint bij € 1721,- en afhankelijk van je configuratie kan de prijs oplopen tot ongeveer € 3000,-.