Doorgaan naar artikel
Pokémon Sleep
Daisy Schreurs
Daisy Schreurs
Pokémon-redacteur
Profiel

Conclusie

Op een paar bugs in het begin na, die gelukkig vrij snel werden opgelost, is Pokémon Sleep een ontzettend leuk spel. Het lijkt op het eerste oog wat saai, maar door het spelen ontdek je dat het veel meer is dan het op het eerste oog lijkt.

Op 18 juli 2023 was het voor Nederland eindelijk zo ver: Pokémon Sleep kon worden gedownload! Als je het spel de eerste keer opstart, krijg je een tutorial waarin je al moet gaan slapen. Deze tutorial duurt niet heel erg lang en is heel makkelijk te volgen. Het maakt al veel duidelijk over wat het spel precies van je wil. Vooral na het slaaponderzoek zijn er wel wat dingen die je overdag kunt doen, wat het spel wat ons betreft leuker maakt dan alleen maar moeten slapen.

Bij de eerste keer een slaaponderzoek uitvoeren, moet je een bedtijd instellen. Deze kun je later ook weer wijzigen. Je hebt een speling van negentig minuten voor en dertig minuten na je ingestelde bedtijd. Je hoeft dus niet op de ingestelde bedtijd meteen naar je bed te rennen. In eerste instantie was dit ook dertig minuten voor de ingestelde bedtijd, wat wij behoorlijk uitdagend vonden. We zijn dan ook blij dat de makers dit wat makkelijker hebben gemaakt.

In het begin waren er helaas wat bugs in het spel. Nadat Snorlax klaar was met het eten van de verzamelde berries, kwam er al snel een foutmelding naar boven. Maar ook puntenverlies bij het level van Snorlax na zo’n foutmelding. De ervaring die wij hadden met support was soepel en er kwam telkens zeer snel reactie, waarna de problemen ook vrij vlot werden opgelost door het ontwikkelteam. Dat geeft ook vertrouwen voor de toekomst van Pokémon Sleep.

Je kunt zelf kiezen of je je slaap wilt tracken met je telefoon of met de Go Plus +. De laatste manier is prettiger in gebruik én je krijgt er een Pikachu met slaapmuts bij die fans heel erg leuk zullen vinden. De app moet op je telefoon open blijven, waardoor het spel ook energie van de accu verbruikt. Je kunt de telefoon tegelijkertijd ook opladen, maar aangezien de telefoon naast je hoofdkussen moet liggen op je matras, kan dit erg oncomfortabel en zelfs brandgevaarlijk zijn.

Het enige ‘nadeel’ wat de Go Plus +  heeft ten opzichte van je telefoon bij het tracken van je slaap, is dat je telefoon ook een microfoon heeft en de Go Plus + niet. Daardoor kan je telefoon geluidsfragmenten gedurende de slaap opnemen en de Go Plus + niet. Dat is geen groot probleem, maar als je in je slaap praat, kun je met je telefoon wel altijd terugluisteren wat je precies hebt verteld: en dat kan heel grappig zijn om terug te horen.

Je kunt maximaal twee keer per dag een slaap tracken en die moet minimaal negentig minuten duren. Na de slaap kun je een slaaponderzoek uitvoeren. Je kunt hierbij vriendschap sluiten met de Pokémon die tijdens het slapen naar je Snorlax zijn gekomen. Dit doe je door het voeren van koekjes. Elke ochtend krijg je een bonuskoekje wat drie vriendschapspunten oplevert (heel soms meer, bijvoorbeeld als de Pokémon hongerig is). Daarna kun je nog koekjes voeren die je in je tas hebt zitten. Mocht je er tekort komen, kun je ze ter plekke kopen in de shops. Elk normaal koekje levert één vriendschapspunt op, een Great-koekje drie vriendschapspunten en het Masterkoekje haalt meteen het maximaal aantal vriendschapspunten. Deze kun je echter maar één keer per periode kopen.

In het begin worden, doordat elke Pokémon nieuw is, heel enthousiast vriendjes gemaakt en helpers toegevoegd aan het team. Later in het spel krijg je ook veel dezelfde Pokémon en hun slaapstijlen terug, wat de motivatie een klein beetje weghaalt. Door Snorlax te laten groeien, wordt de variatie groter, waardoor je toch weer nieuwe Pokémon of nieuwe slaapstijlen krijgt. Vooral de vier-sterren-slaapstijlen maken dat je eigenlijk heel graag nog een keer wilt gaan slapen. Het maakt het spannend welke Pokémon je tijdens het slaaponderzoek nu weer tegen gaat komen.

Het aantal vriendschapspunten verschilt per Pokémon. Dit hangt onder andere af van of de Pokémon een evolutie is, welk level deze is en de zeldzaamheid om deze Pokémon aan te treffen. Krijg je een Pokémon na je slaaponderzoek die na het voeren van een paar koekjes al vol zit, waardoor je het maximaal aantal vriendschapspunten niet haalt? Geen paniek! Ze komen na een nieuw slaaponderzoek weer terug. Dat hoeft niet per se al een dag later te zijn, maar ze komen écht weer terug. Met wat geluk vind je zelfs shiny Pokémon! De kans hiertoe is wel laag, maar niet te laag. Er zijn er al diverse gespot, onder andere bij de vrienden in het spel. Ook de Snorlax die je die week helpt, kan shiny zijn.

Het is wel erg jammer dat een shiny Snorlax geen grotere kans geeft op shiny Pokémon. En je mag hem ook niet houden. Toch zonde! De kans op een shiny Snorlax is immers erg laag. Je komt dagelijks meerdere Pokémon tegen, maar slechts één Snorlax per week.

Via je vrienden in het spel krijg je overigens ook candy voor Pokémon. Deze zijn nodig voor het levelen van jouw Pokémon of waar mogelijk zelfs voor het evolueren. De candy worden ook verzameld door de helpers in je team. Bij het levelen heb je bovendien dream shards nodig, en die krijg je weer automatisch door te slapen. Als je je favoriet wil levelen of evolueren, is het dan ook erg aantrekkelijk om snel een dutje te doen voor meer dream shards. En vertel je vrienden ook vooral van welke Pokémon je graag candy wilt ontvangen. Door een afbeelding te kiezen bij het afronden bij een slaaponderzoek, kun je beïnvloeden welke candy je aan je vrienden geeft.

Er zijn drie verschillende shops in het spel. Een ‘General store’ waar je diamanten kunt kopen van echt geld, en waar je vervolgens items kunt kopen voor deze diamanten. Je krijgt per dag ook gratis diamanten, maar ook door bijvoorbeeld een nieuw besje te verzamelen, een nieuw ingrediënt of een nieuw recept vrij te spelen verzamel je meer diamanten. Echt geld uitgeven aan het spel is dan ook niet per se nodig. Daarnaast is er ook nog een ‘Regular exchange’ shop waar je je slaappunten in kunt wisselen voor items, en een ‘Premium exchange’ shop, waar je ook items kunt kopen van je slaappunten. Deze zijn iets goedkoper, maar je kunt daar alleen items kopen zodra je het betaalde abonnement hebt.

Overigens vinden wij de stores in verhouding vrij duur. Het goedkoopste item is een Energy Pillow en deze kost 60 diamanten of een Poké Biscuit van 150 slaappunten. Tegenover de maximaal 20 diamanten of 100 slaappunten die je per keer/per dag kunt krijgen, zijn de duurdere items en zeker de bundels, een behoorlijk tijdje sparen.

Het betaalde abonnement kost, op dit moment, 9,99 euro per maand of 49,99 euro voor zes maanden. Je kunt dan onder andere je slaapscores over een langere tijd terugkijken, evenals 100 slaappunten bonus na een nacht slapen bovenop de behaalde slaappunten, elke eerste dag van de maand 1000 slaappunten en een Good Camp Ticket én per drie maanden ‘Royalty rewards’, waarbij je interessante items ontvangt. Voor een sleeptracker is dat een redelijk normaal bedrag per maand. En bij Pokémon Sleep krijg je als Pokémonfan natuurlijk een hoop extra’s in vergelijking met een normale sleeptracker. Er is ook een gratis probeerperiode voor twee weken.

Elke week start je op maandagochtend weer met een nieuwe Snorlax, op een eventueel nieuw eiland als je dit wil, met nieuwe wekelijkse missies. Je kunt al vrij snel wisselen van eiland, maar doe dit niet te snel. Elk volgend eiland geeft meer variatie in Pokémon, maar wordt ook moeilijker. Je krijgt sowieso bonuspunten als je langer op één eiland blijft hangen, waardoor je verzamelde besjes en de gerechten voor Snorlax meer punten op gaan leveren (en dat worden er elke week dat je blijft meer). Zeker in het begin zit er nog weinig variatie in de soorten Pokémon die je tegenkomt per eiland, waardoor wachten tot je helpersteam op een goed level is, geen overbodige luxe is.

Naarmate het spel vordert, wordt het spel steeds leuker. Je krijgt extra items, zoals een Friend incense, waarmee je bijvoorbeeld minimaal één hongerige Pokémon ontvangt na de slaap. Dat is handig, want met één koekje geven, heb je er meteen een nieuwe helper bij. En na de eerste 35 verschillende slaapstijlen in je Pokédex, kun je je kookpot vergroten. Dus is (uit)slapen een grote hobby van je én ben je fan van Pokémon? Dan ga je dit spel fantastisch vinden!